TV-fabrikant LG beboet voor bemoeienis met winkelprijzen

Adviesprijs LG zou tussen 2015 en 2018 winkeliers onder druk hebben gezet hun tv’s voor minimaal de adviesprijs te verkopen. Dat mag niet. De ACM legt LG een boete van 8 miljoen euro op.

Het hoofdkantoor van LG in Silicon Valley.
Het hoofdkantoor van LG in Silicon Valley. Ken Wolter

„Wijzigen per direct. Graag wil ik je bijgaande adviesprijzen per 09-02 nogmaals meegeven, wellicht zijn deze niet goed doorgekomen…”

Please… voordat morgen het hek van de dam is.”

„Laten we weer beetje geld gaan verdienen ipv verbranden.”

„Is echt spoedje.”

Met dit soort berichten beïnvloedde televisiefabrikant LG Electronics de prijzen van (web)winkels die LG-televisies verkopen voor een volgens LG te lage prijs, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De berichten werden door winkeliers doorgaans beantwoord met appjes als „check”, „done”, „aangepast” of een duimpje omhoog. De ACM legde de Benelux-tak van LG een boete van 8 miljoen euro op.

Consumenten de dupe

Tussen 2015 en 2018 zette LG zeven grote (web)winkels onder druk om LG-televisies voor de adviesprijs te verkopen. Leveranciers mogen die adviezen geven, maar mogen zich verder niet bemoeien met daadwerkelijke prijzen. LG hield online bij welke prijzen winkeliers hanteerden en spoorde hen aan ze te verhogen als ze onder de adviesprijs vielen. Daar gaven winkeliers veelal gehoor aan – ze gingen elkaar zelfs in de gaten houden door LG te vragen concurrerende (web)winkels met lagere prijzen daarop aan te spreken.

Met de bemoeienis verstoorde LG de onderlinge concurrentie, volgens de ACM. Winkeliers mochten ook niet zichtbaar stunten met online aanbiedingen: prijsverlagingen mochten pas bij het afrekenen te zien zijn. Consumenten werden daar de dupe van, omdat zij scherpere prijzen zo misliepen. LG vindt zelf dat het geen overtredingen heeft begaan en gaat in beroep tegen het besluit.

Het onderzoek naar LG begon in 2019 als een groter onderzoek naar prijsafspraken door televisiefabrikanten, waarbij zij ervan verdacht werden minimumprijzen op te leggen aan webwinkels. De ACM ontving „signalen van mensen en bedrijven uit de markt” dat er iets aan de hand was, zegt een woordvoerder. Televisieverkopers zouden steeds vaker onder druk gezet worden hun prijzen te verhogen tot de adviesprijs. „Als ik een prijs aanpas, krijg ik tien minuutjes later al telefoon”, zei winkelier Corné van Willegen destijds tegen de NOS.

Naar aanleiding van dat onderzoek werd een inval gedaan bij in ieder geval LG en elektronicaconcern Samsung, waarbij onder meer appjes en mails van medewerkers werden verzameld. Samsung kreeg een boete van 39 miljoen euro. De ACM wil niet zeggen of ook andere fabrikanten onderdeel waren van het onderzoek. „Op meerdere plekken binnen de economie willen producenten invloed uitoefenen op winkelprijzen”, zegt de woordvoerder. „Daar zitten we bovenop.”

De hoogte van de boetes die de ACM oplegt, is onder meer gebaseerd op de omzet van het beboete bedrijf. Dat verklaart het grote verschil tussen de boetes voor Samsung en LG: de overtredingen zijn hetzelfde, maar Samsung heeft een veel groter marktaandeel dan LG, en dus een hogere boete.

Lees verder…….