Turkse inflatie stijgt naar 48,7 procent, volgens officiële cijfers

Prijsstijging Veel Turken geloven de officiële inflatiecijfers niet meer. Erdogan ontsloeg afgelopen weekend de directeur van het Turkse Instituut voor Statistiek dat de cijfers bekendmaakt.

Prijzen bleven in januari stijgen.
Prijzen bleven in januari stijgen.

Foto Reuters

De inflatie in Turkije bedroeg in januari 48,7 procent op jaarbasis, en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds president Erdogan in 2002 aan de macht kwam. Dat blijkt uit de nieuwste inflatiecijfers van het Turkse Instituut voor Statistiek (TÜIK). Het betreft een grote stijging ten opzichte van december, toen de inflatie uitkwam op 36,1 procent.

Maar de vraag is wie de cijfers van TÜIK nog gelooft, nadat Erdogan de directeur van het instituut afgelopen weekend ontsloeg. Volgens berichten in de Turkse media was dat omdat hij de inflatiecijfers te hoog vond. Het is de derde keer in ruim twee jaar tijd dat Erdogan de directeur van TÜIİK ontslaat.

Minister van Financiën Nureddin Nebati toonde zich woensdag in een interview met het Aziatische weekblad Nikkei Asia opmerkelijk optimistisch over de komende inflatiecijfers: „Ik denk niet dat we 50 procent [inflatie] zullen zien.” En dat gebeurde dus ook niet. Maar veel Turken geloven de officiële cijfers niet en denken dat de werkelijke inflatie twee keer zo hoog is.

Stakingen

Wat bijdroeg aan de hoge inflatie in januari was dat de overheid de prijzen voor voorzieningen als gas, elektriciteit, openbaar vervoer en tolwegen aanzienlijk verhoogde.

Het maandelijkse minimumloon werd met 50 procent verhoogd. Toch zijn er bij tientallen grote bedrijven de afgelopen weken stakingen uitgebroken. Deze week staakten de bezorgers van Yemeksepeti, het Turkse Thuisbezorgd.nl. Ze eisen loonsverhoging als compensatie voor de hoge inflatie en de dramatische waardedaling van de lira.

De lira is vorig jaar 44 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dat is deels het gevolg van Erdogans druk op de centrale bank om de rente te verlagen, terwijl de inflatie al hoog is en wereldwijd stijgt. De koersval heeft Turken hard geraakt. Hun koopkracht daalde en de kosten van energie en andere geïmporteerde goederen en producten steeg, wat de inflatie verder opdreef.

Maar in de aanloop naar de cruciale parlements- en presidentsverkiezingen van 2023 geeft, wanneer de Turkse republiek honderd jaar bestaat, Erdogan prioriteit aan hoge economische groei, ten koste van alles.

Lees verder…….