‘Soms krijgt een medewerker buikpijn van een situatie’

Maarten Camps vindt dat werkgevers flexibeler moeten zijn om de personeelstekorten aan te pakken. „Ze moeten veel meer kijken naar wat werknemers kunnen, in plaats van naar of ze een diploma hebben.”

Interview

Maarten Camps, voorzitter UWV Na jaren lijkt de wachttijd voor een medische keuring bij het UWV te stabiliseren, zegt voorzitter Maarten Camps. Hij probeert er een andere manier van werken door te voeren. „Soms zitten wetten en regels een oplossing in de weg.”

Oplopende wachtlijsten voor medische keuringen bij langdurig zieken, mensen die maanden moeten wachten op duidelijkheid over hun uitkering: de afgelopen jaren was dat het verhaal van uitkeringsinstantie UWV. Door een groeiend tekort aan verzekeringsartsen, die beoordelen of iemand nog kan werken of helemaal arbeidsongeschikt is, lukte het niet meer om aanvragen te toetsen binnen de wettelijke termijn van acht weken.

Ook in 2022 liep het aantal wachtenden voor regelingen als de WIA en Wajong verder op, van 13.000 naar 18.100. Deze groep mensen verkeert in grote onzekerheid over hun toekomst: hebben ze recht op een uitkering? En zo ja, hoe hoog wordt deze?

Maar de lengte van de wachtlijst stabiliseert, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. In de laatste maanden van het jaar werd de wachtlijst niet meer langer, al is het voor een jubelstemming nog te vroeg. De stabilisatie kwam onder meer door een veranderde manier van werken, stelt Camps. Door op inmiddels 42 locaties met multidisciplinaire teams van onder meer arbeidsdeskundigen en sociaal-medisch verpleegkundigen te werken, wordt verzekeringsartsen werk uit handen genomen en kunnen ze meer beoordelingen doen. „We willen toe naar 130 van dit soort locaties.”

Wat ook hielp, was dat minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) per oktober toestond de WIA-beoordeling van zestigplussers te vereenvoudigen, zodat de arts hen niet meer hoefde te zien. Een tijdelijke maatregel, die vooralsnog geldt tot het einde van het jaar.

Op die maatregel was kritiek: zestigplussers die misschien nog wel deels aan het werk zouden kunnen, zouden hierdoor te snel afgeschreven kunnen worden. Is dat een risico?

„Dat zou kunnen, maar het is niet de indruk die we nu hebben. We monitoren nauwgezet of er nu andere patronen uit de beoordeling komen dan in de oude situatie en sturen bij als dat nodig is. We hopen dat deze maatregel door wordt getrokken naar volgend jaar, maar dat is aan de minister.”

Wat Camps wel merkt, is dat de voorrang die aan eerste medische beoordelingen gegeven wordt gevolgen heeft voor de herbeoordelingen van mensen die al een uitkering hebben. Die zijn „op het tweede plan” gezet, zodat de groep die in de grootste onzekerheid verkeert zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt.

Gaat dat ten koste van de groep die wacht op een herbeoordeling?

„Dat gaat ergens ten koste van, dat kan niet anders. Het kan betekenen dat mensen langer moeten wachten op duidelijkheid over het vervolg van hun uitkering. Of dat sommige mensen [door het lange wachten] minder gemotiveerd zijn om weer aan het werk te gaan. Dat is allemaal niet positief, dus wij willen ook met de herbeoordelingen aan de slag. Maar we kunnen geen dingen doen waar we de capaciteit niet voor hebben.”

Lees verder…….