Triodos mogelijk weer voor de Ondernemingskamer gedaagd

Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB) overweegt opnieuw een enquêteprocedure te vragen bij de Ondernemingskamer (OK), als de duurzame bank niet op korte termijn actie onderneemt om de handel in certificaten te verbeteren. Dat maakte de stichting deze week bekend in een nieuwsbrief aan de leden.

SCTB laat verder onderzoeken of een arbitragezaak kan worden begonnen, om zo tot een schadevergoeding te komen voor de gedupeerde certificaathouders van Triodos. De stichting vertegenwoordigt 3.567 houders die voor bijna 190 miljoen euro aan certificaten bezitten. Dat komt overeen met 15 procent van via certificaten bij Triodos geplaatst kapitaal. Triodos zelf noemt SCTB daarom ook een „relevante gesprekspartner”.

SCTB stond begin dit jaar ook al tegenover Triodos bij de OK. Toen eiste de stichting, samen met beleggersvereniging VEB, een onderzoek naar wanbeleid bij de bank. Zij meenden toen dat daarvan sprake was bij Triodos omdat de bank te weinig had ondernomen toen het interne handelssysteem voor certificaten vastliep in 2020 en 2021.

Triodos faciliteerde tot dan toe de handel in certificaten geheel zelf, waarbij de prijs werd gebaseerd op de boekwaarde van de bank. In 2020 en 2021 wilden echter zoveel houders van hun certificaten af terwijl er geen kopers waren, dat Triodos dat systeem niet meer in stand kon houden.

Het verzoek van SCTB tot onderzoek naar wanbeleid vastlopen werd door het hof in Amsterdam afgewezen. Een onderzoek naar het bestuurshandelen in het verleden zou op dat moment niet in het belang zijn geweest van de certificaathouders. „Zij zijn met name gediend met een succesvolle notering van de certificaten aan een extern handelsplatform”, aldus de Ondernemingskamer in de uitspraak. Dat externe handelsplatform is afgelopen zomer begonnen, maar dat is volgens SCTB zeker niet succesvol te noemen. Volgens bestuurslid van de stichting Fons van der Velden verloop het handelssysteem „dramatisch”.

Van 84 euro naar minder dan 25 euro

Per handelsronde, die eens per week plaatsvindt, gaan weinig certificaten van hand tot hand. De prijs die houders krijgen die wel weten te verkopen, is laag. Waar voor het stilleggen van de handel in 2020 circa 84 euro werd betaald, is de prijs de afgelopen weken uitgekomen op nog geen 25 euro. De stichting meent verder dat de drempel voor particuliere certificaathouders om zich bij het handelsplatform (uitgevoerd door Captin) aan te melden te hoog is en de procedure om vervolgens te verkopen te onduidelijk. De stichting zegt veel verhalen te horen van certificaathouders die met problemen kampen omdat ze niet van hun belegging af kunnen komen tegen een redelijke prijs.

SCTB had al vrij snel na het openen van het handelsplatform om opheldering gevraagd van het Triodos-bestuur. Na vele gesprekken en briefuitwisselingen komt het bestuur van de stichting tot de conclusie dat blijven overleggen geen zin meer heeft. De stichting wil nu dat er zo snel mogelijk een externe evaluatie van het handelsplatform komt en dat Triodos nu al, los van de uitkomst van dat onderzoek, een alternatief onderzoekt.

beleggersverenigingVEB Het bestuur van Triodos moet zich kapot schamen

Als Triodos niet naar tevredenheid reageert, denkt SCTB dat er wellicht ruimte is voor een nieuwe zaak bij de Ondernemingskamer. De OK-raadslieden waren in hun afwijzing in maart van dit jaar al heel kritisch over het handelen van het Triodos-bestuur en de raad van commissarissen tussen 2017 en 2020. De OK schreef niet te begrijpen waarom het Triodos-bestuur pas in 2020, toen de handel werd stilgelegd, actie ondernam om de problemen op te lossen, terwijl het in 2017 al besefte dat er problemen dreigden met de certificatenhandel. De RvC zou daar ook niet op aangedrongen hebben.

Lees ook Stichting Red Triodos wil schadevergoeding van oud-bestuurders om certificaatkwestie

Financieel activist <strong>Pieter Lakeman</strong> is namens zo’n 450 certificaathouders een schadeprocedure begonnen tegen vier voormalige bestuurders van Triodos.

„We zien op een zelfde manier als toen weer geen enkele urgentie bij Triodos”, aldus Van der Velden. „Zij erkennen niet dat er een groot probleem is. Die inactiviteit baart ons grote zorgen.” Ook de VEB is absoluut ontevreden over het handelsplatform. „Het bestuur van Triodos moet zich kapot schamen over de manier waarop de handel nu verloopt. Actie is absoluut snel vereist, maar van dat gevoel van urgentie merken certificaathouders niks.” De beleggersvereniging gaat binnenkort in gesprek met de SCTB over eventuele verdere acties.

Triodos laat in een reactie weten „kennis te hebben genomen” van de nieuwsbrief van SCTB, maar verder inhoudelijk niet te willen reageren.

Een eventuele OK-zaak of arbitragezaak van SCTB is niet de enige juridische procedure tegen Triodos. Tegen oud-bestuurders van Triodos, onder wie langjarig bestuursvoorzitter Peter Blom, is een zaak aangekondigd door activist Pieter Lakeman. Zijn stichting Red Triodos vertegenwoordigt zo’n 800 mensen. Triodos Tragedie is een claimzaak begonnen tegen de bank zelf. In onder meer Spanje en België lopen ook verschillende procedures.