Toch weer een lichte stijging voor cd’s, de comeback-kid van de fysieke muziekindustrie

De aanhouder wint: de voorzichtige revival van de cd leek vorig jaar te stokken, maar het schijfje lijkt toch weer in de lift te zitten. Er is in elk geval vijf procent meer omgezet bij de verkoop van cd’s in 2023 in vergelijking met 2022. Ook vinyl doet het goed, maar niet zo goed als voorheen.

Dit blijkt uit de cijfers die branchevereniging Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs (NVPI) donderdag bekendmaakt. Daaruit blijkt dat de gehele Nederlandse muziekindustrie met 9 procent is gegroeid en in 2023 goed was voor een omzet van 299 miljoen euro.

In 2021 waren er voor het eerst in 17 jaar groene cijfers voor cd’s, zij het zeer bescheiden. Die stijging van 1,1 procent was reden voor een golf van positivisme rond de uitvinding uit 1982, tot in 2022 de omzet met bijna 13% daalde. Afgelopen jaar ging er 16,1 miljoen euro om in cd’s, 8 ton meer dan in 2021.

Lees ook Het lachertje van de muziekindustrie is bezig aan een comeback

Muziekwinkel Velvet in Amsterdam. Nederlandse eigenaren zien de cd-verkoop onder jongeren toenemen.

Vinyl blijft betere handel als het om omzet gaat, maar de groei is opvallend klein. Slechts met drie procent groeide de omzet, van 37 miljoen naar 38,2 miljoen euro. Ter vergelijking: de inflatie was vorig jaar 3,8 procent. Die groei was vorig jaar nog 30 procent en het jaar ervoor zelfs bijna 70 procent. Lp’s werden tijdens de coronacrisis, toen er weinig anders te doen was dan thuis platen draaien, enorm goed verkocht. Dat was een kentering van een paar twijfeljaren, waarin de omzet van vinyl juist daalde. De precieze aantallen verkochte cd’s en platen worden niet bijgehouden door de NVPI. En ook hoeveel er is omgezet in de aanzienlijke tweedehandsmarkt is onbekend.

„We zien nog steeds omzetgroei bij de fysieke verkoop”, laat NVPI-directeur Anne de Jong weten. Waarom de groei van vinyl afvlakt, vindt ook hij moeilijk te zeggen. „Mogelijk doordat we de coronajaren nu echt voorbij zijn. Bij cd’s moeten we afwachten of de lichte stijging de komende jaren doorzet. Wat het in elk geval zegt, is dat de cd voorlopig nog niet weg is en vinyl al helemaal niet.”

Het geld in de muziekindustrie komt vooral uit streaming. Daar werd 239,9 miljoen euro mee omgezet, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2022. Een deel zit in de flinke prijsstijging die Spotify doorvoerde, waar betalende abonnees vanaf september vorig jaar 1 tot 3 euro per maand meer moesten betalen. Maar dat laat onverlet dat het aandeel van streaming al jaren op ongeveer hetzelfde tempo groeit. Streaming heeft in Nederland een marktaandeel van ruim 80 procent, tegenover 13 procent voor vinyl en 5 procent voor cd’s. Hoeveel omzet Spotify in Nederland heeft gemaakt en hoe belangrijk de prijsstijging daarin was, maakt het bedrijf niet bekend. Wereldwijd had Spotify in het laatste kwartaal van vorig jaar 236 miljoen betalende gebruikers, 15 procent meer dan in 2022. Maar ze rapporteerden nog altijd een verlies van 75 miljoen dollar.

De bestverkochte singles (fysiek en streaming) waren – met uitzondering van de Amerikaanse nummer 1 van artiest Libianca (met ‘People’) – vooral van Nederlandse bodem: Maan & Goldband (‘Stiekem’) en Marco Schuitmaker (‘Engelbewaarder’). Bij de albums zijn die van The Rolling Stones (Hackney Diamonds), Taylor Swift (Midnights) en Harry Styles (Harry’s House) het best verkocht.

Cijfers over de wereldwijde muziekmarkt worden in maart bekendgemaakt door de IFPI. Deze week maakten ze al wel bekend dat Taylor Swift wereldwijd de bestverkochte artiest was , gevolgd door K-popgroepen Seventeen en Stray kids.