‘Tijd, ruimte en privacy’ lijken Kate niet gegund

Hij had er nooit bij stilgestaan dat prinses Kate, echtgenote van de Britse kroonprins William, ernstig ziek kon zijn. „Ik schaam me erg en wens haar het allerbeste.” De linkse journalist en activist Owen Jones is een van de handvol bekende Britten die spijt heeft betuigd dat hij meedeed aan de online hysterie over Kate, nadat zij vrijdag had bekendgemaakt dat kanker bij haar is vastgesteld.

Kates persoonlijke videoboodschap – „dit was natuurlijk een enorme schok” – kwam na een paar maanden vol speculaties, samenzweringstheorieën en media-aandacht over haar welzijn. In en buiten het Verenigd Koninkrijk liepen tijdlijnen op sociale media vol met berichtjes over de vraag #WhereisKate?

Een foto met haar drie kinderen die Kate een paar weken geleden online deelde, bedoeld om rust te brengen en te laten zien dat het goed met haar gaat, bleek ze bewerkt te hebben. Daardoor nam het aantal wilde theorieën juist alleen maar toe. En al bestaan zelfs over de echtheid van de video van vrijdag in sommige hoekjes op sociale media twijfels, het overgrote deel van het publiek accepteert nu dat Kate ziek is, dat ze een operatie heeft gehad waarbij achteraf kanker werd vastgesteld en dat ze (preventieve) chemotherapie moet ondergaan.

Weinig introspectie

Bij de Britse media is verder weinig introspectie te bespeuren over de massale aandacht voor Kate vóór die bekendmaking. Voor de verandering waren de beruchte Britse sensatiekranten dan ook niet de aanstichters van alle commotie, al deden ze er natuurlijk wel verslag van. „Lay off Kate”, kopte tabloid The Sun middenin de online storm over haar bewerkte foto, laat Kate met rust. Volgens de krant was dit „een pestcampagne tegen een toegewijde moeder, herstellende van een zware operatie, die het publiek gewoon een perfecte foto van haar en haar kinderen wilde laten zien”.

Lees ook Kate wilde alleen wat experimenteren met haar foto, biedt excuses aan

Het Franstalige persbureau AFP roept haar klanten op om de foto van Kate en haar kinderen te verwijderen

De samenzweringstheorieën – Kate zou overleden zijn, prins William zou haar mishandelen, in een opgedoken filmpje van haar met William zou zij het niet zijn, maar een dubbelganger – kregen vooral op sociale media onbeperkt de ruimte. Moeilijke maanden werden voor Kate nog zwaarder door alle geruchten en leugens van de „toetsenbordstrijders”, schreef het in het algemeen koningsgezinde dagblad The Telegraph. Volgens de krant was het prinses Diana geweest, Williams moeder, die voor het laatst zo’n grote hoeveelheid kritiek en bemoeienis van buitenaf te verduren had gekregen.

Nieuwe invalshoeken

Het linkse The Guardian beschrijft hoe de populairste hashtags over Kate zo’n vierhonderd miljoen online gebruikers bereikten, vooral op Instagram en TikTok. Sommige berichten met twijfels over de officiële lezing van het paleis werden maar liefst 2,9 miljoen keer gedeeld. De Conservatieve regering waarschuwde maandag dat mogelijk Rusland, China of Iran betrokken zijn bij de verspreiding van desinformatie over de prinses, al ontbraken bij die beschuldiging concrete voorbeelden.

Als er bij de Britse media al schuldgevoelens bestonden over alle kritiek op de publieke communicatie van een ernstig zieke prinses, dan was daar maandag weinig van te merken. Kranten buitelden over elkaar heen vol verhalen met nieuwe invalshoeken.

Volgens The Independent had prinses Kate niet over haar kanker verteld aan Williams broer prins Harry omdat hij en zijn vrouw Meghan „niet te vertrouwen zijn”. The Times beschrijft hoe in januari koning Charles, toen net behandeld aan zijn prostaat, over de gang van een Londens ziekenhuis stiefelde om aan Kate’s bed te zitten een paar kamers verderop. De krant maakte ook een overzichtje van Kate’s intimi, degenen die het dichtst bij haar staan en „haar zullen willen helpen”. So much voor de „tijd, ruimte en privacy” waar Kate in haar filmpje om vroeg.