Techreuzen Apple, Amazon en Alphabet boeken tegenvallende resultaten

Big Tech Apple noteerde de grootste omzetdaling op kwartaalbasis in bijna zeven jaar. Amazon rapporteerde een nettoverlies van 2,7 miljard dollar.
Alphabet schrapte vorige maand 12.000 banen, zo'n 6 procent van het wereldwijde personeelsbestand.
Alphabet schrapte vorige maand 12.000 banen, zo’n 6 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

Foto Andrew Kelly/Reuters

Techgiganten Apple, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google, presenteerden donderdag tegenvallende jaarcijfers. Apple noteerde het laatste kwartaal van 2022 de grootste omzetdaling in bijna zeven jaar. Ook Amazon rapporteerde een tegenvallende winst en Alphabet zag een terugval in adverteerders.

De omzet van Apple was 117 miljard dollar (107 miljard euro) op kwartaalbasis, zo’n 4 miljard dollar minder dan analisten verwachtten. Apple had voor het eerst sinds 2016 een lagere omzet dan de analisten verwachtten. De lagere omzet bij het techbedrijf kwam met name door productieproblemen in een grote fabriek in China. Hierdoor kon Apple minder iPhones leveren.

Het bedrijf zag zijn omzet dalen op elk continent, maar vooral in Europa. Apple maakte wel 30 miljard dollar winst vorig jaar. Een jaar eerder was dat nog 34,6 miljard dollar.


Lees ook: Ook Big Tech begint de inflatie te voelen

Nettoverlies Amazon

Webwinkel Amazon boekte vorig jaar een hogere omzet dan het jaar ervoor; een toename van 9 procent. Desondanks rapporteerde het bedrijf een nettoverlies van 2,7 miljard dollar in 2022, vergeleken met een nettowinst van 33,4 miljard het jaar daarvoor. Het verlies kwam grotendeels door de waardedaling van een belang dat het bedrijf heeft in Rivian, een maker van elektrische voertuigen.

Onlangs kondigde de Amerikaanse webwinkel aan ruim 18.000 werknemers te ontslaan. Na deze ontslagronde voorziet het bedrijf dat geen verdere ontslagrondes nodig zijn.

Ook Alphabet schrapte vorige maand 12.000 banen, zo’n 6 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Alphabet zag een sterke daling van de winst omdat de advertentieverkoop, waar het bedrijf grotendeels van afhankelijk is, onder druk kwam te staan doordat adverteerders hun uitgaven inperkten vanwege de onzekere economie. De omzet van het bedrijf bedroeg zo’n 63 miljard dollar, aanzienlijk minder dan de 76 miljard dollar van 2021.

Correctie (3 februari 2023): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Apple een omzet had van 117 miljard euro. Dit ging om dollars en is in deze versie aangepast.

Lees verder…….