Roofkunst Schiele gerestitueerd aan erven

Twee kostbare, door de nazi’s gestolen tekeningen van de Oostenrijkse kunstenaar Egon Schiele (1890-1918) zijn door Amerikaanse musea gerestitueerd aan erven van de oorspronkelijke eigenaren. Dat hebben het US Department of Homeland Security en een New Yorkse officier van justitie vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om de tekeningen Portret van een man (1917) en Meisje met zwart haar (1911). Laatstgenoemde tekening werd vrijwillig overgedragen door het Allen Memorial Art Museum in Oberlin, Ohio aan erven van de Oostenrijkse joodse artiest Fritz Grünbaum en zijn echtgenote Elisabeth. Beiden werden in 1941 vermoord in Dachau. Voor zijn dood moest Grünbaum, die zo’n tachtig werken van Schiele verzamelde, in het concentratiekamp papieren tekenen waarmee hij afstand deed van zijn kunstverzameling. De nazi’s verkochten zijn kunstwerken om de partijkas te spekken. Het Portret van een man (1917) werd in september door justitie in beslag genomen in het Carnegie Museum in Pittsburgh, samen met een ander door de nazi’s geroofde Schiele.

In september zorgde de New Yorkse officier van justitie Alvin Braggs al voor de restitutie van zeven andere Schiele-werken aan de erven Grünbaum.

Lees ook Kostbare naziroofkunst terug naar de erfgenamen na kwart eeuw juridisch getouwtrek

Egon Schiele, Russian War Prisoner (1916), Portrait of a Man (1917), Girl With Black Hair (1911).

Braggs doet nog onderzoek naar negen andere Schiele-tekeningen van de Grünbaums in Amerikaanse musea. (NRC)