Luxe mancave-kunst uit Zwanenburg gaat viraal en verkoopt wereldwijd goed

Kort geleden ging het opeens rond in sociale-mediakringen, waar het met geamuseerd ontzag werd aanschouwd: de kunst van CJS Gallery. In de video’s zwenkt de camera naar links, naar rechts, plotseling shots zoomen verlekkerd in op de art die steeds net wordt ingepakt of van de muur wordt gehaald. Op zowel TikTok als Instagram heeft de galerie meer dan 700.000 volgers.

https://youtu.be/FR2881JHnns?si=1fkd-FcGe_fEMzvJ

Een gigantische glazen, blinkende ‘credit card’ met het personage Joker (’70K3R’) uit The Dark Knight erop, een gouden AK-47 die in doorzichtig epoxyhars gezet is, een Mickey Mouse gemaakt van tienduizenden Swarovski-kristallen, gestileerde Deense Dogs die zo te zien zijn uitgevoerd in epoxyhars en die over het hele lijf bestempeld zijn met Louis Vuitton-logo’s, een twee vuisten-dik koffietafelblad gemaakt van doorzichtige epoxyhars waarin dure horloges, bolknaksigaren, een gun, een fles cognac, een stapel dollarbiljetten, een Ferrari-autosleutel te zien zijn.

Giant Mickey: beeld met 1,2 miljoen Swarovksi-stenen
Foto CJS Gallery

For an art lover like myself this place looks like a slice of heaven, typte @lurkerlouis sarcastisch bij een video van de galerie. De geposte video kreeg 26 miljoen views. They made NFTs real, reageerde Justin Whang daarop. Bevreemdingsconnaisseur en kunstenaar Brad Troemel plaatste de videos van CJS Gallery zonder verder commentaar door op zijn Instagram-kanaal. Zie de mens, aanschouw de art, laat opulente Dubai-vibes door het scherm heen zinderen, waan je in ongekende Los Angeles-sferen.

Op bezoek in de galerie

Voor even dan, want wie CJS Gallery intypt op Google, ontdekt al snel dat deze galerie niet gelegen is aan een boulevard in een zonovergoten stad van exclusieve luxe, maar in Zwanenburg, uitkijkend op de parkeerplaats van een Dirk van den Broek.

Op een typisch Hollandse dag, waarop het miezerde dat het goor was, namen we poolshoogte. Natgeregend schuifelden we voorzichtig tussen de geframede Pokémon-bomvesten, schilderijen van Al Pacino in Scarface, goudgelakte Louis Vuitton-kangoeroes en stevig verchroomde, komisch uitvergrote revolvers, ontmoetten we de aanvankelijk argwanende maar daarna vriendelijke eigenaar Jordy Serno.

Cruijff in 3-D, beeld van Peter Donkersloot
Foto Jan van Tienen

Die miljoenen volgers op social media heeft CJS Gallery te danken aan al 6,5 jaar hard werken, legt hij uit, en dat ze iedere dag weer zoeken naar unieke voorwerpen. Dat online succes is ook de reden dat ze aan de parkeerplaats van een Dirk van den Broek in Zwanenburg zitten, licht Serno toe. „We verkopen voor 95 procent aan het buitenland. Dan hoef je niet in een exclusieve winkelstraat te zitten.”

Serno krijgt vaak te horen dat mensen denken dat alleen criminelen zijn tentoongestelde kunst kopen, maar volgens hem is het tegenovergestelde waar. „De eerste gangster epoxy tafel met een wapen, geld en drugs en een schilderij met een AK erop, verkochten wij aan een heer die heel hoog bij de douane werkt. Die man was gewoon een mancave aan het bouwen voor de voetbalavonden met zijn vrienden en collega’s.”

Eenzelfde gangster epoxytafel – Luxury Table I, richtprijs volgens de site: 14.500 euro – van de bij CJS Gallery aangesloten kunstenaar Roy van der Laars, vinden we later thuis online in een video van de Roemeense politie, waarin ze de huiszoeking filmen van influencer Andrew Tate. In het volgende shot zien we een ander kunstwerk dat we eerder zagen in de galerie: een rechtop zittende gorilla, volgeplakt met dollarbiljetten.

De duizenden reageerders op de CJS Gallery-Instagram-account zal het een worst wezen, die zijn gewoon enthousiast.