Rekeninghouders SVB kunnen tegoeden vrij opnemen, HSBC neemt Britse tak over

Faillisement Rekeninghouders van de SVB kunnen hun tegoeden vrij opnemen, lieten de Amerikaanse overheden zondag weten. Voor aandeel- en obligatiehouders lijkt er geen redding te komen, wat maandagochtend voor onrust zorgde op de Europese beurzen.
Rekeninghouders van de vrijdag failliet verklaarde Silicon Valley Bank kunnen hun tegoeden vanaf maandag vrij opnemen.
Rekeninghouders van de vrijdag failliet verklaarde Silicon Valley Bank kunnen hun tegoeden vanaf maandag vrij opnemen. Foto Philip Pacheco/Bloomberg

Rekeninghouders van de vrijdag failliet verklaarde Silicon Valley Bank (SVB) kunnen hun tegoeden vanaf maandag vrij opnemen. De Amerikaanse overheden staan garant. Met de maatregelen moet „verdere besmetting van het financiële systeem” worden voorkomen, schrijven het ministerie van Financiën, de centrale bank en toezichthouder FDIC van de Verenigde Staten zondag in een gezamenlijke verklaring.

Voor aandeel- en obligatiehouders in SVB lijkt er geen redding te komen, wat maandagochtend voor onrust zorgde op de Europese beurzen. Op het Damrak had de AEX-index iets na 11.00 uur ruim 2 procent verloren. ING kelderde met meer dan 7 procent, Aegon met bijna 5 procent. Ook voor veel andere grote Europese financiële bedrijven begon de beursweek met flinke verliezen.

Het Britse deel van de SVB wordt voor het symbolische bedrag van een pond overgenomen door HSBC, een van de grootste banken in het Verenigd Koninkrijk. Dat melden HSBC en het Britse ministerie van Financiën maandag in aparte verklaringen. Volgens minister van Financiën Jeremy Hunt een belangrijke zet: „We werden geconfronteerd met een situatie waarin we enkele van onze belangrijkste bedrijven – onze meest strategische bedrijven – hadden kunnen zien wegvagen, en dat zou buitengewoon gevaarlijk zijn geweest”.

Grote speler in de techwereld

Hoewel SVB met ruim 175 miljard dollar (164 miljard euro) aan tegoeden qua omvang slechts de vijftiende bank is in de Verenigde Staten, is het een grote speler voor techbedrijven. Vele van hen hebben miljoenen gestald bij de bank en zouden daar zonder ingrijpen slechts 250.000 dollar (234.000 euro) van terugkrijgen. Ook voor veel Nederlandse start-ups die actief zijn in Silicon Valley, is de techbank de „ruggengraat”.

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming, dat 45 miljoen dollar (42 miljoen euro) heeft ondergebracht bij SVB, verklaarde maandagochtend dat het verwacht vandaag nog volledig toegang te krijgen tot zijn Amerikaanse tegoeden. Wat betreft de 19 miljoen dollar die op Britse rekeningen staat, blijft het bedrijf de „situatie actief volgen”.

De Amerikaanse president Joe Biden schreef maandag op Twitter dat hij “degenen die verantwoordelijk zijn voor deze puinhoop” volledig ter verantwoording wil roepen. Later deze maandag komt hij met maatregelen „om de toezicht op en regulering van” grote banken in de Verenigde Staten verder te versterken. Onder beursanalisten wordt gespeculeerd dat de Amerikaanse centrale bank volgende week wel eens kan afzien van een renteverhoging, schrijven internationale persbureaus. Daarmee zouden ze een recessie willen voorkomen.

Lees ook: Bail-out techbank SVB geen optie voor Washington, gevolgen voor start-ups in techsector nog onduidelijk

Lees verder…….