Recordopbrengst op veiling niet-westerse kunst uit privé-museum Barbier-Mueller: 71,5 miljoen euro

„Merci à tout”, zegt veilingmeester Adrien Meyer, terwijl hij applaudisseert voor de aanwezigen in de Parijse veilingzaal van Christie’s. De veiling van honderd topstukken uit de collectie van het Zwitserse privé-museum Barbier-Mueller resulteerde woensdagavond in een recordopbrengst voor niet-westerse kunst uit vooral Afrika en Oceanië: 71,5 miljoen euro.

Vooral de Afrikaanse maskers en beelden brachten formidabele bedragen op. Topstuk van de veiling was een klein Fang-beeld uit Gabon: bijna 14,7 miljoen euro inclusief veilingkosten. Het was een van de twaalf kavels waarvoor het veilinghuis vooraf geen richtprijzen wilde afgeven. Een spijkerfetisj uit Congo verwisselde voor 9 miljoen van eigenaar, een Baulé-tweelingmasker uit Ivoorkust voor 6,6 miljoen.

Een negentiende-eeuwse spijkerfetisj uit Congo verwisselde voor 9 miljoen van eigenaar.
Foto Christie’s
Een Baulé-tweelingmasker uit Ivoorkust bracht 6,6 miljoen euro op.
Foto Christie’s

Waardering

De topstukken uit de veiling werden alle voor de Tweede Wereldoorlog al verzameld door Josef Müller, een Zwitser die op jonge leeftijd kunst begon te verzamelen en de basis legde voor een collectie die door zijn dochter Monique en schoonzoon Jean Paul Barbier-Mueller werd uitgebouwd. Zij openden in 1988 een museum in Genève, dat met rondreizende tentoonstellingen veel heeft bijgedragen aan de waardering voor niet-westerse kunst. De kinderen van Barbier-Mueller, die de collectie erfden, hebben om niet bekendgemaakte redenen besloten een deel van de collectie te verkopen.

Het oude record voor een veiling van niet-westerse kunst uit Afrika en Oceanië dateerde van drie jaar geleden: 66 miljoen euro voor de collectie van de Franse juwelier Michel Périnet, ook bij Christie’s in Parijs.

Lees ook Te koop: honderd topstukken uit legendarische collectie niet-westerse kunst

De slaapkamer van Josef Müller. Aan de muur het schilderij <em>Die Liebe</em> (1904) van Ferdinand Hodler dat de verzamelaar als twintigjarige kocht. Rechts naast het bed <strong>een Congolees luhuna-krukje uit de collectie van Musée Barbier-Mueller,</strong> dat nu geveild wordt.