PSV plaatst zich voor kwartfinale Conference League, AZ gaat verlenging in

Conference League PSV en Feyenoord wonnen eenvoudig van respectievelijk FC Kopenhagen en Partizan Belgrado. Vitesse en AZ speelden gelijk tegen AS Roma en Bodø/Glimt. Dat was in beide gevallen niet voldoende voor een plek bij de laatste acht.
PSV-spelers vieren een doelpunt tegen FC Kopenhagen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via Reuters

PSV en Feyenoord hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de UEFA Conference League. PSV won in Denemarken met 0-4 van FC Kopenhagen. Feyenoord vesloeg Partizan Belgrado in Rotterdam met 3-1. AZ speelde na verlenging met 2-2 gelijk tegen de Noorse stuntploeg FK Bodø/Glimt, waardoor de Alkmaarders zijn uitgeschakeld. Vitesse speelde met 1-1 gelijk tegen AS Roma. Dat was na een 1-0 nederlaag vorig week niet voldoende voor een plek bij de laatste acht.

In Kopenhagen kwam PSV al in de eerste helft op een comfortabele voorsprong. Na tien minuten zorgde Eran Zahavi voor 0-1 door een voorzet van Mario Götze via de keeper binnen te werken. Kort voor rust stond Götze zelf aan het eind van een succesvolle aanval. Hij tikte een voorzet van zijn landgenoot Philipp Max voor leeg doel binnen. In de tweede helft kwam PSV niet meer in de problemen en zorgde Zahavi na een uitgespeelde aanval voor de 0-3. Noni Madueke zorgde in de extra tijd voor 0-4. Een domper op de feestvreugde was dat aanvoerder Cody Gakpo het veld na een klein uur spelen met een blessure moest verlaten.

Feyenoord versloeg Partizan Belgrado met 3-1 door doelpunten van Cyriel Dessers, die een vrije trap van Jens Toornstra met zijn rug verlengde, en Reiss Nelson. Vlak voor tijd zorgde Bryan Linssen voor het slotakkoord. Na ruim een uur spelen had Ricardo Gomes namens Partizan Belgrado iets teruggedaan. In de heenwedstrijd had Feyenoord zijn Servische opponent al met 5-2 verslagen.

Uitschakeling AZ en Vitesse

AZ kwam tegen Bodø/Glimt op een 2-1 voorsprong door doelpunten van de Griekse spits Vangelis Pavlidis. Daarmee was het tweeluik in evenwicht, want vorige week had Bodø/Glimt AZ met 2-1 verslagen. Op zoek naar het beslissende doelpunt raakte AZ-speler Jasper Karlsson in de tweede helft de lat. Gescoord werd er echter niet, waardoor een verlenging de winnaar moest bepalen. Daarin bezegelde de 2-2 van de IJslandse verdediger Alfons Stampsed het lot van AZ.

Vitesse mocht lang hopen net als AZ een verlenging te spelen tegen het AS Roma van de Portugese coach José Mourinho. Maximilian Wittek had Vitesse in de tweede helft op een verrassende voorsprong gezet. De wedstrijd stevende af op een verlenging, maar vlak voor tijd maakte Tammy Abraham na een assist van de Nederlander Rick Karsdorp de 1-1, waardoor AS Roma verder bekert.