Prijzen voor gas en licht stijgen flink per 1 oktober, grote verschillen per leverancier

Energieprijzen Gas en elektriciteit zijn al flink duurder geworden, maar per 1 oktober stijgen de prijzen nog verder. Gas wordt bij sommige leveranciers meer dan 1,5 keer zo duur; de verschillen zijn groot.
Een windpark in aanbouw voor de Nederlandse kust.
Een windpark in aanbouw voor de Nederlandse kust.

Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Vanaf 1 oktober gaan de energieprijzen in Nederland flink omhoog. Cijfers van prijsvergelijkers Independer en Gaslicht.com laten zien dat de gasprijzen in sommige gevallen stijgen met meer dan 50 procent. Bij stroom gaat het om stijgingen van rond een derde. Vanaf 1 januari neemt de overheid met een prijsplafond een deel van de kosten voor de consument voor haar rekening.

Per leverancier verschillen de prijzen sterk. Een kubieke meter gas is vanaf oktober bij Eneco bijvoorbeeld 3,39 euro, 1,40 euro duurder dan bij Essent (1,99 euro). De stijgingen zijn overigens niet voor alle consumenten hetzelfde, aldus de NOS, die eerder over de cijfers schreef. Prijzen kunnen verschillen afhankelijk van het type contract, kortingen of het instapmoment.

Prijsplafond

Bij hogere gasprijzen loopt binnenkort met name de overheid in de kosten. Het kabinet heeft een prijsplafond afgesproken, wat inhoudt dat consumenten tot aan een gebruik van 1.200 kuub gas of 2.400 kilowattuur elektriciteit een vast bedrag betalen. Consumenten die meer gebruiken, betalen daarvoor de marktprijs.

Bij de grootste energieleverancier van Nederland Essent, waar een kuub gas van 1,51 naar 1,99 euro gaat, zou de overheid maximaal 593 euro per jaar moeten bijleggen. Het is nog niet duidelijk of energieleveranciers dat precieze bedrag krijgen, omdat het kabinet de details van de compensatieregeling nog moet uitwerken.

Rusland exporteert sinds het begin van de oorlog in Oekraïne veel minder gas naar Europa, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de gemiddelde consumentenprijs van aardgas 35,6 cent per kubieke meter in augustus 2021. Een jaar later lag die prijs op 211,5 cent – een verzesvoudiging.


Lees ook De dalende gasprijs goed nieuws? Was het maar waar

Correctie (22 september 2022): In een eerdere versie van dit bericht stond in het rekenvoorbeeld dat de overheid maximaal 593 euro per maand moet bijleggen. Het gaat hier om 593 euro per jaar. Dat is in deze versie aangepast.

Lees verder…….