Nog nooit telde de wereld zoveel miljardairs als in 2024

Niet eerder waren er zoveel miljardairs op de wereld als in 2024. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst met miljardairs van zakenblad Forbes. Op de lijst staan in totaal 2.781 miljardairs van over de hele wereld. Dat zijn 26 mensen meer dan het vorige record uit 2021. Twee derde van de personen op de lijst heeft meer geld dan een jaar geleden en slechts een kwart is ‘armer’ geworden. Bij elkaar hebben deze miljardairs een vermogen van 14,2 biljoen dollar. Een half procent van de miljardairs heeft 14 procent van al het vermogen van alle miljardairs op aarde in handen: 2 biljoen dollar.

Ook is de subtop − de zogenoemde club van 100 miljard dollar − van de lijst gegroeid. In de top staan veertien mensen die een kapitaal hebben van twaalf cijfers, in het voorgaande recordjaar was dit maar één persoon. De lijst bestaat voor 66 procent uit selfmade miljardairs, 3 procent minder dan vorig jaar. Selfmade miljardairs zijn volgens de definitie van Forbes mensen die geen geld hebben geërfd of gekregen, maar juist hebben verdiend met bijvoorbeeld een bedrijf dat ze zelf hebben opgericht.

Volgens Forbes telt Nederland 14 miljardairs. De rijkste Nederlander is de 69-jarige Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder en directeur van biergigant Heineken. Ze staat op nummer 132 van de lijst en haar vermogen wordt op 14,1 miljard euro geschat. Overigens komen de meeste miljardairs uit de Verenigde Staten, China en India.

Lees ook ‘Suprematie van miljardairs zorgt voor steeds meer politieke macht’

Klaus Schwab, oprichter van het World Economy Forum in het Zwitserse Davos, luistert naar een presentatie over een vredesplan voor Oekraïne aan de vooravond van het WEF.

Top veertien rijkste personen zijn mannen

De rijkste persoon ter wereld is de 75-jarige Franse zakenman Bernard Arnault en zijn familie. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy, een imperium van 75 mode- en cosmeticamerken, waaronder Louis Vuitton en Sephora. Arnault’s vermogen wordt door Forbes geschat op zo’n 233 miljard dollar. In de subtop staan alleen mannen van wie de meesten in de technologie sector werken en in de Verenigde Staten wonen. De rijkste vrouw ter wereld is opnieuw de 70-jarige Françoise Bettencourt Meyers, de kleindochter van de oprichter van het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal. Ze staat op nummer van 15 van de lijst en net niet in de subtop. Haar vermogen wordt op zo een 99,5 miljard dollar geschat. In totaal staan er 369 vrouwelijke miljardairs op de lijst.

Ook zijn er weer bekende nieuwkomers bijgekomen zoals de 34-jarige Amerikaanse popster Taylor Swift, die dankzij haar wereldtournee, muziekcatalogus en vastgoedportefeuille dit jaar miljardair werd. Ze staat op nummer 2.545 van de lijst en haar vermogen wordt op zo’n 1,1 miljard euro geschat. De ranglijst van Forbes is een momentopname gebaseerd op de aandelenkoers en wisselkoers van 8 maart 2024. Dit betekent dat de lijst telkens kan veranderen.