Inflatie in maart gestegen naar 3,1 procent, vooral door energieprijzen

De inflatie is in Nederland in maart gestegen naar 3,1 procent. Dat is iets hoger dan een maand eerder, toen dat cijfer nog op 2,8 procent lag. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in een snelle raming.

De prijs voor energie inclusief brandstoffen steeg in maart met 3,7 procent, ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een fors verschil vergeleken met februari, toen dit nog 1,1 procent duurder werd. Het is vooral de prijsontwikkeling op energiegebied die de inflatie aanjaagt. De prijzen van benzine en diesel zijn afgelopen tijd fors gestegen.

Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden duurder: in maart stegen de prijzen met 2,8 procent, in februari was dat nipt lager met 2,7 procent. De prijzen voor diensten stegen even minimaal: 4,6 procent in maart, 4,5 procent in februari.

In januari werd nog een inflatiecijfer van 3,2 procent gemeten, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De maanden daarvoor lag dit percentage nog lager: 1,2 in december, 1,6 in november. In oktober 2023 was het inflatiecijfer met -0,4 procent zelfs even negatief. Dat kwam toen volledig door de lagere energieprijzen.

„Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens”, aldus het statistiekbureau over de cijfers van maart. De volledige data zijn op 9 april beschikbaar.

Lees verder…….