Nederlanders eten (iets) minder vlees, vooral inflatie lijkt oorzaak

Geen drastische daling Nederlanders kochten vleesproducten die door inflatie duurder werden steeds minder, terwijl vlees dat even duur bleef niet minder werd gegeten.
Klanten bij een slagerij in Dalfsen.
Klanten bij een slagerij in Dalfsen. Foto Emiel Muijderman/ANP

Nederlanders aten in 2022 minder vlees dan in voorgaande jaren. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. De gemiddelde Nederlander at in 2022 ongeveer 75 kilo aan vleesproducten op basis van het ‘karkasgewicht’: het gewicht inclusief het been. Het is het laagste consumptiecijfer sinds metingen in 2005 begonnen. Toch is er geen sprake van een drastische daling. Zo lag het gewicht in 2005 op 76,7 kilo en in 2019 nog op 77,8.

Vlees is door de inflatie duurder geworden, en dat lijkt invloed te hebben op het dalende consumptiecijfer. De prijzen voor vlees stegen in 2022 tot 18 procent vergeleken met 2021, zo schrijven de WUR-onderzoekers. Hoewel niet met zekerheid is te zeggen dat de hogere kosten de hoofdreden zijn voor de lagere consumptie, noemt het onderzoek het „ongetwijfeld een factor van betekenis.” Het valt bijvoorbeeld op dat de consumptie van rund- en pluimveevlees daalde toen de prijs van die producten steeg. Varkensvlees daarentegen steeg minder hard in prijs, en de consumptie ervan bleef in 2022 dan ook ongeveer gelijk.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil graag dat Nederlanders minder vlees gaan eten. Om dat te bereiken zet het in op een zogenaamde ‘eiwitstrategie’. Daarvan is het doel dat Nederlanders in 2030 meer van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen, in plaats van uit vlees. De verdeling moet half-half zijn, zo vindt het ministerie. Op dit moment haalt de gemiddelde Nederlander ongeveer veertig procent van de eiwitten uit plantaardige bronnen; zestig procent komt uit dierlijke producten.

Lees verder…….