Na veertig jaar bruikleen: Boijmans Van Beuningen koopt stilleven Van Gogh

Museum Boijmans Van Beuningen heeft Vincent van Goghs Stilleven met aardappels (Parijs, 1886-87) verworven, een schilderij dat al veertig jaar als bruikleen in het museum hing. Dat maakte het Rotterdamse museum maandagmorgen op een persconferentie bekend.

Met steun van diverse fondsen heeft Boijmans het schilderij aangekocht. Welk bedrag met de aankoop is gemoeid en de naam van de Nederlandse particuliere bruikleengever wil het museum niet noemen.

De reden voor de aankoop, aldus een persbericht: „Het risico van een bruikleen is – zeker bij een beroemdheid als Vincent van Gogh – dat het werk teruggevorderd zou kunnen worden of verkocht, mogelijk naar het buitenland. Met de aankoop is verzekerd dat deze Van Gogh behouden blijft voor de Collectie Nederland.”

Vincent van Gogh schilderde zijn stilleven in Parijs, nadat hij in 1885 een korte periode aan de kunstacademie in Antwerpen had gestudeerd. Vergeleken met het donkere De aardappeleters (1885), dat hij kort daarvoor in Nuenen schilderde, ging hij met een vol kleurpalet te werk. Stilleven met aardappels vangt hem midden in die transformatie van donkere naar kleurrijke werken.

Tefaf

Aan zijn broer Theo schreef Vincent dat hij aardappels en de textuur ervan zo wilde weergeven, dat ze net zo bonkig en knoestig zouden overkomen als in het echt. De piepers moesten het gevoel overbrengen dat ze naar je kop gesmeten zouden kunnen worden.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit nu zeven schilderijen van Vincent van Gogh. Vanwege een renovatie is het museum sinds 2019 dicht. Het museum gaat op z’n vroegst in 2030 weer open. Stilleven met aardappels is vanaf 23 maart te zien in het depot van het museum.

Vincent van Gogh, Kop van een oude boerin met witte muts, (1884).
Foto Rob Engelaar/ ANP

Op de kunstbeurs Tefaf verwisselde afgelopen weekeinde een ander schilderij van Van Gogh van eigenaar: Kop van een oude boerin met een witte muts (Nuenen, 1884). De Amerikaanse galerie M.S. Rau verkocht het portret naar verluidt voor ruim 4,5 miljoen euro aan een particulier met een publiek toegankelijk privémuseum buiten Europa. Om welk museum het gaat is vooralsnog onbekend.