Na Intertoys zet eigenaar Mirage nu Blokker in de verkoop

Nadat begin dit jaar de verkoop van speelgoedketen Intertoys was mislukt, stapt eigenaar Mirage in zijn zoektocht naar kapitaal nu over naar ‘Plan B’: de verkoop van huishoudketen Blokker. Mirage heeft de afgelopen tijd diverse partijen aangeschreven om te polsen of ze interesse hadden, laat topman Ynse Stapert desgevraagd weten. „Daar kwamen behoorlijk wat reacties op.”

Stapert bevestigt daarmee het nieuws dat Het Financieele Dagblad donderdagochtend als eerste onthulde, op basis van een document dat is toegestuurd naar mogelijke kopers. „We zijn bezig met de financiering van Blokker”, laat Stapert telefonisch weten. „Daarvoor zijn we alle opties aan het onderzoeken, en verkoop is daar één van.”

Een maand geleden benadrukte de recent aangetreden topman nog tegenover RTL dat Blokker de eerste drie jaar niet verkocht zou worden. Dat is nog steeds de ambitie, stelt Stapert nu. „Financiering ophalen zonder verkoop heeft nog steeds de voorkeur. We willen Blokker liefst nog twee tot drie jaar verder brengen. Alleen, in de huidige situatie vinden we ook dat het onze verantwoordelijkheid is de optie van verkoop te verkennen.”

In het jaarverslag van Mirage, drie weken geleden verschenen, schreef het winkelbedrijf al dat het dringend nieuw kapitaal nodig heeft. De kredietlijn die Mirage eerder afsloot om voorraden te kunnen financieren, loopt „begin 2024” af. Mocht het niet lukken een nieuwe financier aan te trekken, dan dreigt het voortbestaan van de groep in gevaar te komen, aldus het verslag.

Speelgoedketen

Alle hoop was gevestigd op speelgoedketen Intertoys, het meest succesvolle (en daardoor best verkoopbare) onderdeel van Mirage. Het moederbedrijf had de opbrengst van die transactie willen gebruiken om de andere bedrijven draaiende te houden. De beoogde koper trok zich op het laatste moment echter terug. Het verkoopproces van Intertoys is daarna voorlopig gestaakt, liet Stapert daarop weten.

De kredietlijn was vooral bedoeld voor Blokker, bevestigt de topman nu. Intertoys is als zelfstandig bedrijf volgens hem „prima financierbaar”. De speelgoedketen kwam vorig jaar uit op een bedrijfsresultaat van 12 miljoen euro – de omzet groeide in een jaar met bijna 10 procent. Blokker daarentegen verkocht nauwelijks meer dan in 2022, en leed bruto 2 miljoen verlies.

Stapert benadrukt dat in de zoektocht naar een koper de continuïteit van de huishoudketen het „allerbelangrijkste” is. „We hebben een selectie gemaakt van partijen waarvan wij denken dat ze mogelijk een goede eigenaar kunnen zijn.” Het gaat volgens hem om een mix van winkelbedrijven en investeerders. Liefst zou Mirage na de verkoop aanblijven als minderheidsaandeelhouder, stelt hij.

Waardering

Toen de huidige eigenaar, Michiel Witteveen, Blokker in 2019 overnam, was dat omdat de familie die de keten ooit oprichtte in hem een „goede huisvader” zag. Blokker had het destijds al jaren lastig, leed honderden miljoenen euro’s verlies. Om de toekomst van bedrijf en personeel te verzekeren, vroeg de familie één symbolische euro. Ook gaven ze voor 160 miljoen aan voorraad mee, en streepten ze de openstaande schulden weg. Daarnaast kreeg Witteveen een geldsom mee, naar verluidt zo’n 250 miljoen euro.

Dat kapitaal is de afgelopen jaren gebruikt om verliezen op te vangen, terwijl de nieuwe eigenaren probeerden Blokker en de andere ketens van Mirage weer draaiende te krijgen. Witteveen hield ook na de verkoop nauw contact met de familie, zei hij later in NRC. Ook op „professionele basis”. Wisten zij van het verkoopplan? Stapert: „Zij zijn niet betrokken bij dit soort besluiten. Wel hebben we nog regulier contact met vertegenwoordigers van de familie.”

Lees ook Alle hoop van Blokker was gevestigd op de verkoop van Intertoys. Dat mislukte. En nu?

Sinds 2014 stapelden de rode cijfers zich bij Blokker in rap tempo op. Voormalig eigenaar Michiel Witteveen schat de afgelopen tien jaar „wel een miljard euro” is verdampt.

Winstgevendheid

De vraag is nu hoeveel zo’n verkoop oplevert. Bij het waarderen van een bedrijf kijken investeerders doorgaans naar de winstgevendheid. Hun waardering is vaak een aantal keer het bedrijfsresultaat, waarbij de factor afhangt van hoe aantrekkelijk een branche is. Maar als dat resultaat negatief is, maakt dat de waarde van een bedrijf dan niet nagenoeg nul?

Stapert ziet dat anders, zegt hij. „Er zijn meer manieren om een bedrijf te waarderen. Je kunt ook kijken naar de potentie. Bij Blokker zie je: we komen van enorme verliezen, maar dit jaar verwachten we break-even te draaien, of zelfs licht positief.” Daar zit nog groei in, verwacht Stapert. In het document dat het FD inzag, spreekt Mirage de verwachting uit dat de brutowinst van Blokker over twee jaar 28 miljoen bedraagt.

De komende tijd moet blijken of geïnteresseerde kandidaten net zo optimistisch zijn over de toekomst van de huishoudketen. „Geef het drie tot vier weken”, aldus Stapert. „Dan weten we beter waar dit naartoe gaat.”