Na de schrik van de energiecrisis kiezen Nederlanders weer massaal voor vast contract

Er zijn in Nederland meer gokkers dan ooit, maar als het op het afsluiten van een energiecontract aankomt kiezen de meeste Nederlanders liever voor zekerheid. Sinds energiebedrijven bijna een jaar geleden weer begonnen met het aanbieden van vaste contracten voor de levering van gas en stroom, zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders daarop overgestapt.

Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag publiceerde. In december beschikte bijna de helft van de huishoudens en kleinzakelijke verbruikers over een energiecontract waarbij de prijzen voor minimaal een jaar zijn vastgezet. In maart 2023 was dat nog maar bij een kwart van de aansluitingen het geval. In dezelfde periode daalde het percentage energiecontracten met variabele prijzen van 71 naar 51 procent, blijkt uit de ACM-cijfers.

Energiemaatschappijen stopten na de inval van Rusland in Oekraïne, in 2022, enige tijd met het aanbieden van vaste energiecontracten, omdat de prijzen op de wereldmarkt te heftig fluctueerden. Ook vóór deze energiecrisis had ruim de helft van de Nederlanders een vast energiecontract.

Aan het eind van vorige winter stabiliseerden de energieprijzen, waarna een deel van de leveranciers het weer aandurfde om contracten aan te bieden waarvan de prijs voor langere tijd is vastgezet. Inmiddels bieden 27 van de 51 energieleveranciers in Nederland weer contracten met een looptijd van één jaar aan, volgens de cijfers van de ACM. Bij achttien leveranciers is het daarnaast mogelijk om een contract voor twee jaar of langer af te sluiten.

Afgelopen december daalden de prijzen voor gas en stroom, toch bleven de gemiddelde kosten voor een energiecontract volgens de ACM afgelopen maand gelijk. Tegenover lagere leveringstarieven stonden hogere kosten voor netbeheer en een verhoogde belasting op aardgas. Een huishouden met doorsnee verbruik betaalt volgens de ACM gemiddeld 243 euro per maand voor de levering van gas en elektriciteit.

Inkoopcollectieven

Dat meer leveranciers weer vaste contracten aanbieden, betekent ook meer activiteit bij inkoopcollectieven die voor groepen huishoudens of bedrijven energiecontracten afsluiten. Vereniging Eigen Huis (VEH), een van de grootste inkoopcollectieven in Nederland, rondde woensdag een veiling af, waarbij Vandebron als goedkoopste aanbieder uit de bus kwam.

Afgelopen jaar organiseerde VEH vier van dergelijke veilingen. In 2022 waren dat er nul. „Toen we echt nog in die energiecrisis zaten, konden we het niet doen. Het gaat om eenjarige contracten, leveranciers moeten die wel aanbieden”, zegt een VEH-woordvoerder. Volgens haar stapten afgelopen jaar tienduizenden mensen na een veiling over van leverancier. Ook de Consumentenbond is naar eigen zeggen nu „druk bezig om weer een goed aanbod” te vinden voor 65.000 mensen die zich hebben ingeschreven bij hun Energiecollectief.