Maaltijdbezorgers getroffen door fouten bij Uber: tarieven berekend per mijl in plaats van per kilometer

Door een opeenstapeling van fouten in een nieuw loonsysteem van maaltijdbezorger Uber Eats ontvangen Nederlandse bezorgers sinds deze week structureel te lage vergoedingen. Dat blijkt uit interne communicatie van Uber en gesprekken met bezorgers.

Maaltijdbezorgers hebben aangekondigd als protest tegen de lage vergoedingen deze zaterdag het werk neer te leggen. De Whatsapp-groep ‘Strike Uber Eats 11/11’ had vrijdag al ruim zeshonderd leden.

De acties zijn „een protest tegen de gereduceerde tarieven in de app”, aldus de bezorgers in hun aankondiging van de actie. „Nee tegen slavernij. Wij zijn mensen. Wij zijn geen robots.”

Bezorgers van Uber Eats zijn actief in zowat alle grote en middelgrote steden in Nederland. Uber Eats-bezorgers hebben in veel gevallen geen arbeidscontract en bijbehorende rechten. De bezorgers worden als zzp’er ingehuurd en per bezorging betaald. Hoeveel riders voor Uber Eats in Nederland werken, wil het bedrijf niet zeggen. Veel van hen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, uit angst om hun baan te verliezen.

De bezorgers zeggen de afgelopen dagen geprobeerd te hebben het probleem bij Uber aan te kaarten, maar niet te weten bij wie ze hun klacht kwijt moesten. Ze hebben geen directe leidinggevende die ze kunnen bellen of mailen en komen nooit op kantoor. Communicatie gaat via de Uber-app en verloopt vaak via automatische beantwoording.

Veel onduidelijkheid

Voordat een bezorger een bestelling accepteert, krijgt hij in een app de vergoeding te zien die Uber bereid is te betalen. Het bedrag, dat is vastgesteld door een algoritme, hangt af van tal van factoren, zoals tijdstip, afstand en het aantal beschikbare bezorgers. Onder bezorgers is van oudsher veel onduidelijkheid over waar Uber het bedrag precies op baseert.

Op 1 oktober besloot Uber de opbouw van de vergoeding aan te passen, blijkt uit interne communicatie die NRC inzag. Die zou „eenvoudiger” worden, beloofde het bedrijf, waarbij het bedrag per bestelling omlaag zou gaan maar Uber ‘servicekosten’ voor bezorgers zou schrappen. Dat was slechts een „versimpeling”, beloofde Uber die „niet resulteert in lagere verdiensten”.

In eerste instantie kregen de bezorgers inderdaad meer betaald, vertellen vijf Uber Eats-riders met wie NRC contact zocht. Maar deze week meldde Uber aan zijn bezorgers dat het bedrijf „een administratieve fout” had gemaakt met de nieuwe betalingen. Bezorgers hadden om die reden tussen 1 oktober en 5 november te veel geld ontvangen, meldde het bedrijf. Uber meldde dat de bezorgers het te veel ontvangen geld niet terug hoefden te betalen.

Sinds maandag zijn de tarieven per bezorging ineens stukken lager, blijkt uit massaal gedeelde screenshots van ritjes in de Whatsapp-groep. Daaruit blijkt dat Uber Eats-bezorgers, die normaal gesproken gemiddeld zo’n 15 euro per uur verdienen, ineens nog maar de helft van hun normale vergoeding ontvangen.

Administratieve fout

De verlaagde tarieven waren, opnieuw, de oorzaak van een administratieve fout, bevestigt een woordvoerder van Uber. Het belangrijkste probleem: de tarieven zijn „sinds 6 november per mijl in plaats van per kilometer berekend”, aldus de woordvoerder. Het bedrijf zegt „met de hoogste prioriteit te werken aan een oplossing”.

Uber verwacht dat de bezorgers zaterdag weer het reguliere bezorgtarief ontvangen. Het bezorgbedrijf besloot donderdagavond, nadat NRC vragen stelde over de kwestie, de koeriers tot het probleem is opgelost alvast een bonus van 10 procent per bezorging te geven „om het ongemak te verzachten”.

De bezorgers zijn er nog niet gerust op, blijkt uit de discussie in de Whatsapp-groep. Sommige bezorgers zeggen dat zelfs als hun oude tarieven worden hersteld, de staking sowieso door moet gaan. Zij hopen met hun actie wellicht hogere verdiensten af te dwingen, zo laat een bezorger weten. „Samen staan we sterk.”

Lees ook ‘Zo leven de spookrijders van Uber en Deliveroo’

Veel fietskoeriers zijn ongedocumenteerd en dus rechteloos. Zo leven de spookrijders van Uber en Deliveroo