Groei ASML stokt door dip in chipindustrie

Na een omzetstijging van 30 procent in het voorbije jaar houdt chipmachinemaker ASML er rekening mee dit jaar niet verder te groeien. De chipindustrie herpakt zich van een serieuze dip, maar grote spelers als Intel, Samsung en TSMC zijn nog voorzichtig met extra orders. Dat gaat ASML in 2024 merken, aldus financieel directeur Roger Dassen woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

In de loop van 2023 presenteerden alle grote chipfabrikanten teleurstellende resultaten. Met name de markt voor geheugenchips viel hard terug vanwege hoge voorraden. ASML meldde dat nog niet te merken in zijn resultaten; de multinational behaalde vorig jaar 27,6 miljard euro omzet en 7,8 miljard winst.

De vraag uit China bleef in 2023 toenemen, omdat chipfabrikanten in dat land niet op de rem trapten. Zij probeerden zo veel mogelijk ASML-machines te kopen om de Amerikaanse en Nederlandse exportbeperkingen voor te zijn. Officieel gingen de exportbeperkingen op 1 september in, maar ASML mocht nog vier maanden langer geavanceerde chipmachines naar China verschepen. Het idee achter de restricties is dat China zo geen geavanceerde chips kan produceren waarmee het zijn militaire en technologische macht vergroot.

Volgens Dassen kostten de exportbeperkende maatregelen 10 tot 15 procent van de ASML-omzet in China, 8 miljard euro in 2023. Dat verlies komt dan neer op 800 miljoen tot 1,2 miljard euro.

Momentum

Voor de chipmachinefabrikant is 2024 bij voorbaat een overgangsjaar. Na ruim dertien jaar krijgt het bedrijf een nieuwe topman én het bereidt zich voor op een explosieve toename van de vraag naar chipmachines. „Momentum opbouwen”, noemt financieel topman Roger Dassen het. Er is meer productiecapaciteit nodig, in Noord-Brabant en in de internationale vestigingen, om de toekomstige vraag aan te kunnen.

Los van de golfbewegingen in de vraag zal de omvang van de chipindustrie naar verwachting verdubbelen tot 2030. De vraag naar halfgeleiders neemt toe, en die worden voor het grootste deel geproduceerd met hulp van ASML, dat het monopolie heeft op de meest geavanceerde machines.

Europa en de VS breiden hun productiecapaciteit uit om niet langer volledig afhankelijk te zijn van chips uit Azië, terwijl Azië net zo hard doorgroeit. Zuid-Korea maakte vorige week bekend de komende 25 jaar 470 miljard dollar uit te trekken voor ontwikkeling van de eigen chipindustrie.

De huidige leidinggevenden bij ASML, algemeen directeur Peter Wennink en technisch directeur Martin van den Brink, gaan eind april met pensioen. De nieuwe topman wordt de Fransman Christophe Fouquet, als de aandeelhouders akkoord gaan.

ASML is momenteel het waardevolste techbedrijf van Europa. De beurswaarde liep in de aanloop naar de bekendmaking van de jaarresultaten op naar een kleine 300 miljard euro en is daarmee bijna terug op het hoogtepunt uit 2021, toen ASML in coronatijd de chipmachines niet aan kon slepen.