Gevechtspauze Israël en Hamas met twee dagen verlengd

Het is weliswaar een wankel bestand, maar toch zwijgen de wapens van Israël en Hamas nu al een aantal dagen. Maandag bleef de hele dag onzeker of de gevechtspauze zou worden verlengd. Tot bemiddelaar Qatar in de avond bekendmaakte dat de vijandelijkheden nog eens twee dagen worden opgeschort.

Of hierop een duurzamer staakt-het-vuren volgt, is zeer ongewis omdat Hamas vooral in het zuiden van de Gazastrook nog lang niet is vernietigd. Dit was steeds het hoofddoel van het militaire offensief dat Israël inzette nadat strijders van de Palestijnse groepering op 7 oktober in Zuid-Israël een ongekend bloedbad hadden aangericht.

De verlenging van het bestand betekent dat nog eens een twintigtal door Hamas gepakte gijzelaars zal worden vrijgelaten in ruil voor een veelvoud aan Palestijnse vrouwen en kinderen uit Israëlische gevangenissen. Tot nu toe is er al een vijftigtal Israëlische gijzelaars vrijgelaten in ruil voor zo’n 150 Palestijnen. Ook werden buitenlandse gijzelaars, onder wie een groep Thaise gastarbeiders, vrijgelaten.

Door de verlenging kan ook de humanitaire hulp voor de Gazastrook voorlopig doorgaan. De laatste dagen zijn steeds 150 tot 200 vrachtwagens met hulpgoederen de grens over gegaan. Dat is overigens nog altijd minder dan voor het uitbreken van de oorlog. Veel van de honderdduizenden vluchtelingen die naar de zuidelijke helft van Gaza zijn uitgeweken, bijten nog altijd op een houtje. Een moeder van twee jonge kinderen zei dat ze de laatste dagen maar één keer een ingeblikte maaltijd had ontvangen. Wel kreeg ze soms wat toegestopt van anderen.

Onderhandelingen

De verlenging van de gevechtspauze met twee dagen lijkt een compromis te zijn geweest. Egyptische functionarissen vertelden het persbureau Reuters maandag dat onderhandelingen tussen Israël en Hamas voorspoedig verliepen. Naast Egypte waren ook Qatar en de Verenigde Staten nauw bij dit overleg betrokken. Hamas hoopte volgens deze bronnen op een akkoord dat in één keer een periode van vier dagen zou beslaan, net als het akkoord dat vorige week werd bereikt. Israël stuurde echter aan op nieuwe akkoorden die van dag tot dag konden worden verlengd.

Lees ook Schuilend voor bommen tekenen Gazaanse kinderen oorlogsscenes

Tekenende kinderen afgelopen zomer bij de zuidelijke stad Khan Younis.

Volgens bronnen bij de onderhandelingen vormde een struikelblok dat Hamas meer terughoudendheid van Israël eiste op de Westelijke Jordaanoever. Daar is het nog steeds zeer onrustig. Sinds de oorlog op 7 oktober uitbrak zijn er al ruim tweehonderd Palestijnen gedood.

De afgelopen dagen werden vooral kinderen en vrouwen vrijgelaten. Sommige gijzelaars mankeerde fysiek gezien weinig, andere waren gewond geraakt toen ze uit Israël werden ontvoerd door Hamas.

Palestijnen lopen in Gaza Stad op maandag, de vierde dag van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël.
Foto Mohammed Hajjar/AP

Ook de 84-jarige Elma Avraham was er slecht aan toe. Ze werd zondagavond na haar vrijlating in het ziekenhuis opgenomen met een verontrustend lage hartslag. Het gebrek aan medische zorg tijdens haar gevangenschap was haar bijna fataal geworden.

De uitwisseling van gevangenen ging iedere dag gepaard met de nodige spanningen. Israël klaagde over lijsten van vrij te laten gijzelaars die te laat arriveerden. Op zijn beurt suggereerde Hamas dat Israël zich niet aan de afspraken had gehouden door te schieten op Palestijnen die probeerden terug te keren naar het in ruïnes herschapen noorden van de Gazastrook.

De Israëlische regering maakte er intussen geen geheim van dat ze nog niets voelt voor een permanent staakt-het-vuren. „We gaan door tot het einde, tot de overwinning”, zei premier Netanyahu bij een bezoek aan de Israëlische troepen in het noorden van de Gazastrook zondag. „Niets kan ons stoppen.”

Minister van Defensie Yoav Gallant opperde zelfs dat nieuwe onderhandelingen over vrijlating van gijzelaars en gevangenen zouden moeten plaatsvinden, terwijl het Israëlische offensief weer was hervat.

Lees ook Gevechtspauze in Zuid-Libanon. ‘Mijn olijven, tabak en paarden, ik ben alles kwijt’

<strong>Een uitgebrande auto in Kafr Kila.</strong> Inwoners keren kortstondig terug naar het Libanese grensdorp om hun bezittingen op te halen tijdens het tijdelijke staakt-het-vuren.

De Israëlische legerleiding had de opmars in de Gazastrook liever voortgezet. Zij vreest dat Hamas de gevechtspauze benut om zich te hergroeperen. Naar wordt aangenomen bevinden de meeste overlevende Hamasstrijders zich in de zuidelijke helft van de Gazastrook. Nieuwe gevechten en bombardementen op dat gebied zouden nog veel meer slachtoffers kunnen maken dan tot nu toe al zijn gevallen. De vele burgers in dat gebied kunnen geen kant uit, behalve naar het noorden.

De internationale gemeenschap oefent zware druk uit op vooral Israël om de strijd niet te hervatten. Ook de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, zouden aandringen op een langer staakt-het-vuren.