Follow This krijgt steun van grote beleggers voor klimaatoproep aan Shell

Hoe activistisch zijn de aandeelhouders van Shell nog? Het kabaal nam de afgelopen jaren toe op de aandeelhoudersvergadering van het olieconcern. Klimaatactivisten verstoorden de bijeenkomst in Londen door te zingen, te roepen en twee jaar geleden door zich vast te lijmen aan stoelen.

Tegelijk nam het aantal aandeelhouders juist af dat voor een kritische motie stemde waarin Shell werd opgeroepen zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. In 2021 stemde 30 procent van de aandeelhouders voor de motie van de activistische groene belegger Follow This. In 2022 en 2023 was dat nog maar 20 procent.

Dit jaar komt Follow This met een nieuwe strategie. De activistische belegger uit Nederland wist 27 grote, vooral Europese, beleggers zo ver te krijgen dat ze hun traditionele ‘klimaatresolutie’ mede indienen. Over die resolutie stemmen in mei alle aandeelhouders.

„Een doorbraak,” noemt oprichter Mark van Baal de gezamenlijke actie met 27 grote beleggers. „Tot nu toe vonden grote beleggers mede indienen te spannend.”

Shell een klimaatoproep in namens een groep van 100 kleinere beleggers. „Tot nu toe was dat een oproep van een kleine milieuclub, nu is het een vraag van grote Europese beleggers.” Van Baal hoopt dat door deze steun meer grote aandeelhouders voor de motie stemmen dan vorig jaar.

Onder de 27 mede-indieners bevinden zich Zweedse, Franse, Belgische, Britse, Amerikaanse en Zwitserse institutionele beleggers die vaak duurzaam beleggen als doel hebben. Samen vertegenwoordigen de mede-ondertekenaars 3,4 procent van de stemmen.

Follow This moest motie wel aanpassen in ruil voor meer steun: advies geen eis

De Franse institutionele belegger Amundi is verreweg de grootste belegger die zich heeft aangesloten bij Follow This. Het bedrijf beheert bijna 2.000 miljard euro aan vermogen en is één van de grootste institutionele beleggers in Europa. Ook een grote Nederlandse belegger doet mee, maar die wil zich nog niet bekend maken. Vorig jaar had Follow This twee institutionele beleggers als mede-indieners.

Lees ook Follow This-voorman Mark van Baal: ‘Deze tijd kan de geschiedenis ingaan als het omslagpunt voor oliebedrijven’

Follow This-voorman Mark van Baal: ‘Deze tijd kan de geschiedenis ingaan als het omslagpunt voor oliebedrijven’

Tekst is nu zakelijker

Om deze beleggers over te halen moest Follow This zijn traditionele motie wel aanpassen. Zo is nog duidelijker gemaakt dat de motie een advies is, en geen eis. Ook is het jaar 2030 vervangen door „middellange termijn”. Volgens Van Baal verzwakken deze aanpassingen de motie niet. „De motie refereert aan Shells eigen uitstootdoelen voor 2030 en 2035, zoals ook in de verduidelijkende tekst bij de resolutie staat.” Die tekst is nu veel zakelijker en wijst uitgebreid op de risico’s die Shell loopt door niet genoeg te verduurzamen. Ook staat er dat Shells middellange termijn doelen niet in lijn zijn met ‘Parijs’.

Voor veel institutionele beleggers is belangrijk dat ze niet op de stoel van het bestuur van Shell gaan zitten, vertelt Van Baal. „Daarom staat er nu niet meer in de toelichting dat Shell zou kunnen investeren in duurzame energie.” Het gaat de beleggers er om dat Shell zijn uitstoot vermindert. Hóe is aan het bestuur. „Theoretisch zou Shell dat ook kunnen doen door hun business af te bouwen. Of door de uitstoot van broeikasgas af te vangen en op te slaan.” Overigens moet het concern ook van de Haagse rechtbank zijn uitstoot in 2030 al teruggebracht hebben met 45 procent. Komend voorjaar dient het hoger beroep daarover.

De resolutie roept Shell op om op middellange termijn zijn uitstoot van broeikasgassen in lijn te brengen met het akkoord van Parijs. Bij die uitstoot hoort volgens de resolutie óók de uitstoot van broeikasgassen die klanten van Shell veroorzaken als ze de producten van het energieconcern gebruiken, zoals benzine.

Conflictpunt

Precies daar verzet Shell zich tegen. Om die uitstoot terug te brengen moet Shell namelijk minder olie en gas verkopen, liet het bestuur van de multinational vorig jaar in een reactie op Follow This aan aandeelhouders weten. Als de vraag naar olie en gas niet afneemt, zou dat volgens Shell betekenen dat ze klanten moeten overdragen aan concurrenten. Dat druist in tegen het financiële belang van aandeelhouders en gaat opwarming van de aarde niet tegen, aldus Shell.