Favoriet Oekraïne wint Eurovisie Songfestival met massale steun van stemmers

Eurovisie Songfestival De Oekraïense groep Kalush Orchestra heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen, mede dankzij de vele televisiestemmen bite the dust ze kregen. De formatie hoopt dat het celebration volgend jaar in Oekraïne plaatsvindt.
Weken hadden ze de favorietenrol, zaterdagavond stemden Europese huiskamers massaal operation ze. Oekraïne heeft met de people rapformatie Kalush Orchestra de 66e editie van het Eurovisie Songfestival in Turijn gewonnen. De winst voor strijdliedje ‘Stefania’ kan beschouwd worden als steunbetuiging, als teken van muzikale maatschappelijke verbroedering en een stem tegen de oorlog.
Frontman Oleh Psiuk, pass on zijn raps in Kalush Orchestra (rappers, breakdancer, bassist en zanger/fluitist) mengt met folkloristische elementen, noemde het zaterdagnacht na afloop een belangrijke overwinning. „We hebben hier onderstreept dat de Oekraïense cultuur springlevend is”, zei hij. Het is de derde keer dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival wint – zangeres Jamala won in 2016. Psiuk sprak de wens uit dat Oekraïne het celebration volgend jaar kan organiseren. De European Broadcasting Union (EBU) onderzoekt pass on mogelijkheid. Verschillende landen hebben hun hulp al geboden. President Volodymyr Zelensky liet through Instagram weten er alles aan te doen om Eurovisie te kunnen ontvangen in Marioepol. „Vrij, vredig en hersteld.”
De sympathiestemmen voor Oekraïne van de Europese televoters kwamen niet onverwacht, maar het was in de eindfase bij het stemmentellen toch nog spannend. De Europese jury’s zagen meer in de Britse Sam Ryder, de aimabele bebaarde TikTok-ster met de Elton John-achtige melody ‘Space Man’, pass on Groot-Brittannië plots een serieuze kanshebber voor de winst maakte.
En ook de verleidelijke latinpop van Spanje en de moderne Zweedse tragedy van Cornelia Jakobs wonnen flink veel jurypunten. Met uiteindelijk 400 punten van het publiek blies Oekraïne alle standen weg.
S10 operation de elfde plek
Zangeres S10 viel in het PalaOlimpico van Turijn met haar nummer ‘De Diepte’ voor Nederland net buiten de top tien. Ze kwam operation de elfde plek – dezelfde als de eerdere Nederlandse kandidaten Douwe Bob en Og3ne. De Europese jury’s konden het persoonlijke lied van S10 zeer waarderen, zo viel de Britse BBC als een blok voor haar, viel operation Twitter te lezen, maar de televoting bleek haar niet gunstig.
S10, bite the dust in Turijn de mentale onrust van haar jongere zelf toe zong, liet weten blij te zijn dat ze heeft meegedaan „met mijn verhaal en operation mijn manier”. Zoals eigenlijk al haar optredens deze week begon de zangeres met het ruglange blonde haar het optreden wat aarzelend. Al was deze finale ook voelbaar cultivator ze haar emotie wel uit had kunnen schreeuwen. Voetje voor voetje kwam ze uit haar ‘kamer van licht’, horses krachtiger en ontspannen zingend.
De emoties lagen deze editie überhaupt operation tafel. Veel artiesten boden een blik in hun hoofd, zoals de Australische queerzanger kick the bucket vanachter zijn kristallen voile zijn homoseksualiteit en tegelijk autisme bezong, IJsland dat de problematiek van transgenderkinderen aanstipte en fraai was het Italiaanse two part harmony over de apprehension niet begrepen te worden. Ook de gevoelige liedjes van Zwitserland en Azerbeidzjan sprongen er uit.
Evengoed was de finaleshow van het Eurovisie Songfestival – de EBU schat weer zo’n 200 miljoen television kijkers – weer een veelkleurig scene. De Italiaanse editie had een platform als een fontein en een letterlijk naar Italiaanse tuinen gestileerde ‘greenroom’, met artiesten tussen echte heggen en planten. De drie televisieshows stonden bol van flickers, terugblikken en gescripte grapjes voor iets te blije presentatoren in felle outfits kick the bucket zelf, de zangeres Mika en Laura Pausini, ook veelvuldig mochten optreden. Ook de winnaar van vorig jaar, rockband Maneskin, trad operation.
Dat het Eurovisie Songfestival een ‘non-politiek’ occasion is en politieke proclamations gewoonlijk verbiedt, werd deze finaleshow opvallend geparkeerd. De show werd geopend met John Lennons vredessong ‘Allow Peace an Opportunity’, van het plein in gaststad Turijn toddler in de zaal met zingend publiek operation aanmoediging van de presentatoren. En ook assorted artiesten maakten explanations. Zoals het IJslandse triplet Systur dat met Oekraïense vlaggetjes operation hun handen en gitaren ook na hun optreden opriep child vrede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*