Explosieve groei flitsbezorgers stagneert na lockdowns

Flitsbezorging Tijdens de lockdown groeiden de bezorgdiensten explosief. Mede door de heropening van de horeca en negatieve publiciteit is de vraag naar de diensten afgenomen.
Een bezorger van Getir in het centrum van Den Haag.
Een bezorger van Getir in het centrum van Den Haag.

Foto Koen van Weel / ANP

Na een razendsnelle opkomst tijdens de coronacrisis zijn flitsbezorgers niet meer weg te denken uit het straatbeeld van grote steden. Toch is de groei van Gorillas, Zapp en Getir sinds begin dit jaar gestagneerd. Dat blijkt uit transactiedata van ABN Amro, meldt persbureau ANP vrijdag.

De bezorgdiensten zagen sinds de tweede helft van 2021 hun omzet, mede vanwege de lockdowns, in twintigvoud toenemen. Met name de maanden januari tot en met maart van 2022 vormden voor de flitsbezorgers een hoogtepunt. Sinds april stremt de groei, aldus ABN Amro.

Volgens ABN Amro-econoom Gerarda Westerhuis hebben de bezorgdiensten vooral last van de heropening van de horeca. Tijdens de lockdowns bestelden veel Nederlanders drank en snacks, maar de vraag hiernaar is vanwege het einde van de lockdowns weggevallen.


Lees ook dit artikel: Chaos bij Gorillas: ‘Ik brak een rib. Drie dagen later werd ik ontslagen’

Negatieve publiciteit

Een andere reden voor de stagnatie is volgens Westerhuis de negatieve publiciteit rondom de flitsbezorgers. Na klachten van buurtbewoners besloot de gemeente Rotterdam het openen van nieuwe distributiecentra te verbieden en in Amsterdam werd een aantal van deze zogenaamde dark stores zelfs gesloten.

Uit onderzoek van NRC bleek vorige maand dat de Duitse bezorgdienst Gorillas in Nederland chronische problemen heeft met zaken als fietsonderhoud, voorraadbeheer en salarisbetaling. Zo klopten volgens (oud-)werknemers hun loonstroken nooit en stonden pakken melk soms de hele dag naast overvolle koelkasten. Ook hadden bezorgers fietsongelukken door kapotte fietsen.

Eind vorige maand maakte bezorgdienst Zapp bekend te willen stoppen in Nederland. Het bedrijf zou niet meer levensvatbaar zijn omdat onder andere de gemeente Amsterdam distributiecentra uit woonwijken weert. Door de aanhoudende onzekerheid over de regelgeving in Nederland kan het bedrijf naar eigen zeggen de beoogde groei niet halen.

Lees verder…….