Europese economie heeft het nog zwaar, inflatie daalt wel verder

De Europese economie heeft het nog altijd zwaar en presteert zelfs wat slechter dan eerder verwacht. De Europese Commissie voorspelt dat de groei in de EU dit jaar uitkomt op een magere 0,9 procent, tegenover een eerder voorspelde 1,3 procent. Wel daalt de inflatie dit jaar sneller dan verwacht en halveert die tot 2,7 procent, tegenover 5,4 procent in 2023.

De economische groei in 2023 was met 0,5 procent uiteindelijk lager dan verwacht en ook dit jaar komt de Europese economie maar matig op gang, zo concludeert de Commissie donderdag in haar reguliere economische prognose. In 2025 moet de groei weer aantrekken en op 1,5 procent uitkomen. Wel benadrukt Brussel dat de onzekerheid groot blijft, daarbij verwijzend naar geopolitieke spanningen in een jaar met belangrijke verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten.

Met een verwachte 0,4 procent groei presteert de Nederlandse economie dit jaar slechter dan gemiddeld en heeft ze daarmee naar verwachting de op één na laagste groei van de eurozone. In november ging Brussel er nog van uit dat de economie in Nederland komend jaar met 1,1 procent zou groeien. Alleen voor Duitsland zijn de voorspellingen nog wat somberder: die economie kromp vorig jaar met 0,3 procent en blijft dit jaar steken op een voorspelde 0,3 groei.

Daarmee steekt Duitsland zeer magertjes af tegen andere EU-landen, zoals Polen en Spanje, die komend jaar met respectievelijk 2,7 en 1,7 procent groeien. De Duitse economie kampt nog altijd met hoge energieprijzen, gecombineerd met arbeidstekorten en hoge leenkosten. Voor Nederland noemt de Commissie als pijnpunt vooral de inflatie, die de koopkracht van consumenten flink heeft beperkt. Voor 2025 verwacht Brussel dat de economie in Nederland weer aantrekt, met een voorspelde groei van 1,6 procent – iets hoger dan gemiddeld.

Dat de inflatie nu daadwerkelijk lijkt te gaan dalen is goed nieuws – vorig jaar bleef die met een gemiddelde van 5,4 procent nog erg hoog. Dit jaar moet die uitkomen op 2,7 procent voor de hele EU en 2,6 procent in Nederland. Voor 2025 voorspelt de Commissie nog 2,2 procent inflatie, nog altijd iets meer dan het richtgetal van de Europese Centrale Bank van 2 procent. Maar, onderstreept de Commissie: de onzekerheid blijft groot. Ze noemt met name de handelsverstoringen in de Rode Zee als een mogelijke oorzaak van nieuwe prijsopdrijvingen.