De Astra e is de Opelste Opel sinds de Kadett

Ergens, dacht ik altijd, is de stekkeremancipatie pas voltooid als de normaalste auto uit het brandstoftijdperk wordt geëlektrificeerd. Die dag is aangebroken. De Opel Astra, de Kadett van de 21ste eeuw, is er vanaf heden als EV. Als die transitie een succes wordt, is het prachtig nieuws. Dan wordt Nederland weer wat het vroeger was, een Opelland van louter matigheid en rustgevende neutraliteit. Geen Twitter en geen PVV, geen overdaad en geen kapsones. Het CDA het onaantastbaar brede midden, D66 een verbond van Volvorijders. Gewone man en vrouw nog zwoegend voor hun nieuwe Opel, Ajax groot, de winters echt, de maatschappelijke onrust beperkt tot een sporadische krakersrel en een enkele burenruzie, in redelijkheid en billijkheid beslecht door een nog prille Mr. Visser, de Kadett van de rechtspraak.

De weg terug naar die verloren tijd is lang, maar de armslag heb je met de Astra. Tot 418 kilometer actieradius, zegt Opel. Daarmee moeten alle doodnormale Opeldingen voortaan elektrisch kunnen. Met de kids naar voetbal (4 kilometer) of naar opa en oma (12 kilometer). Naar het vliegveld voor een Sunwebvakansssssie (20 kilometer) in een resort waar alle jongens Dennis en de meisjes Denise heten, en de huwelijken achter de façade van geluk nog ouderwets in het geniep kreperen van verveling. Samen wokken (1 kilometer, maar het regende), met het hele gezin naar een uitzending van Stuif es in of Ren je rot. O nee, bestaan niet meer. Opel wel dan? Goeie vraag.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Opel Astra E.Klik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

Toonbeeld van rust

Het merk van Otto Normalverbraucher is sinds 2021 een Duits filiaal van Stellantis, Frans merkportfolio à la VW. De aandrijflijn met 156 pk en 54 kWh-accu ligt van Citroëns tot Jeeps in alle kleine middenklassers van het huis. Zie je niets van, want over het design gaat Opel zelf en daar zit iemand die de Opel-taal nog in de vingers heeft. Trendsettend icoon, kopt Opel spreekwoordelijk overtrokken, maar het is een van de beste ontwerpen op de markt. Speelden het kwakkelende Audi en het door de Chinezen uitgewoonde Volvo maar zo grafisch nuchter op de bal. Die kunnen veel van deze Astra leren. De neus strak en discreet, geen pathetisch reclamegezwel met bekkentrekkende rasterwerken en oversized logo’s, het zijaanzicht een toonbeeld van rust door de horizontaal lopende raamlijn en de nergens irrationeel uitbuikende oppervlakken. Vage designvouwen boven wielkasten en dorpels beïnvloeden de totaalindruk niet negatief. In het dinkytoy-kobaltblauw van de testauto is dit de Opelste Opel sinds de Kadett.

Die was bij slecht weer wel meer mans. Na de rit Groningen-Bijlmer resten in Amsterdam-Zuidoost nog 92 kilometers van het door de boordcomputer aangekondigde bereik van 420. Die dag lagen de temperaturen weliswaar rond het vriespunt en reed ik niet in de eco-stand, de snelheden waren bescheiden en de airco stond uit. Je wilt niet weten hoe dat met een heel gezin aan boord was afgelopen. Het weer moet je dus wel een beetje matsen in de nieuwe Astra-wereld. Anderzijds haal je dan 350 kilometer, ’s zomers vast meer. Genoeg was ooit genoeg.

Nuchtere middenweg

Ook daarin doet de Astra aan minder hysterische tijden denken. Hij is een postmoderne tijdcapsule. Hoe fijn hij ook rijdt, het rijplezier is voor 90 procent verliefdheid op zijn nostalgische trouw aan de nuchtere middenweg. Géén suv, eindelijk; normale auto voor normale mensen. Gewoon een hatchbackje van vier meter zevenendertig, in wat vroeger de Golf-klasse heette. Hij is met 1 meter 86 alleen iets te breed.

Het basismodel kost net geen 40.000 euro en daar krijgt de particulier ook dit jaar 2.950 euro aankoopsubsidie bij cadeau. Dan krijgt de Astra het alsnog zwaar tegen de goedkoopste Tesla Model 3, die voor drieduizend euro extra meer ruimte, een groter bereik en betere software in de strijd gooit. Anderzijds mis je bij Tesla de voortreffelijke stoelen met het keurmerk van de Duitse artsenvereniging Aktion gesunder Rücken en het digitale dashboard met zijn opeliaanse, schrander naar het heden toe vertaalde hoekigheid.

Toch nog een spannend designdetail: een dakkapelletje voor het extra remlicht.
Achterlichten met de voor Opels karakteristieke winkelhaak.
Gelukkig ook zonder dit geforceerde designwerkje te bestellen.
Het verzonken schakelpookje en de schakelaar voor de rijsettings tref je in alle Stellantis-auto’s aan

Foto’s: Merlijn Doomernik

Om echt de nieuwe Kadett te kunnen worden zal hij honderd kilometer verder moeten komen en tien mille minder moeten kosten, anders wordt de nieuwe Europese volksauto alsnog een Chinees. Dat probleem lost zichzelf op, denk ik. De prijzenoorlog in de stekkerautobranche zal aan Stellantis niet voorbijgaan. Iedereen is te duur, en iedereen wordt er door de weigerende consument op afgerekend. Psychologisch zit de Astra alvast op het goede spoor.