Column | Rebel Wilsons ‘zero asshole’-politiek

Een romantisch koppel waren ze sowieso niet, Sacha Baron Cohen en Australische actrice Rebel Wilson in de geflopte komedie The Brothers Grimsby (2016). Wel tokkies die de liefde bedrijven in een meubelzaak. Meest gedenkwaardige filmscène: de held Nobby die zich in het geboortekanaal van een tochtige olifant verstopt.

Rebel Wilson, in de film Nobby’s vriendin Dawn, noemde Baron Cohen op 23 maart op Instagram een „asshole”. Hij zou juristen en pr-crisisagenten hebben ingehuurd om te voorkomen dat ze in haar autobiografie Rebel Rising uit de school klapte over de opnames. Baron Cohen zou de toen gezette comédienne continu onder druk hebben gezet om haar kleren uit te trekken als hilarisch ‘special effect’. Op de laatste opnamedag overviel hij haar met een extra scène waar ze een vinger in zijn anus moest steken.

Wilson zegt sindsdien een ‘zero asshole policy’ na te streven. En Baron Cohen bleek inderdaad goed voorbereid op haar aanval: een woordvoerder ontkende alles en schermde met documenten, filmmateriaal en getekende verklaringen die Rebel Wilson tegenspreken. Die vinger in zijn anus stond wel degelijk in het script. Enfin, goed voor de boekverkoop: Rebel Rising ligt nu in de winkel. Baron Cohen kan rectificatie eisen, maar de ervaring leert dat iedereen in zo’n proces zware averij oploopt.

Rebel Wilson, 44 jaar inmiddels, viel in 2020 flink af. In haar memoires gaat ze in op obesitas als komisch effect. Dikke mensen zijn in Hollywood altijd ‘comic relief’. Regisseur Darren Aronofsky daagde mij in een interview over zijn obesitas-drama The Whale uit een dikke acteur te noemen die geen komiek was. Dat bleek lastig, verder dan Orson Welles kwam ik niet.

De koddige dikkerd is een niche die in Hollywood altijd wordt bediend; Rebel Wilson kwam op auditie ongetwijfeld vaak Melissa McCarthy tegen, die onlangs trouwens ook 30 kilo afviel. In haar memoires kijkt Wilson terug op het begin van haar loopbaan, als drugsdealer Toula in de Australische serie Fat Pizza. „Een echte jongensshow, ik incasseerde hun vetfobische grappen op mijn dubbele kin”, schrijft ze. Maar zulke series brachten haar naar Hollywood, waar ze wereldberoemd werd als fiere Fat Amy in komedie Pitch Perfect. Voor de vervolgdelen was het Wilson contractueel verboden gewicht te verliezen.

https://www.youtube.com/watch?v=JFwE0FB3pt4

Show runner Paul Fenech van Fat Pizza noemt Rebel Wilson nu op Instagram een „ondankbaar persoon”: zonder zijn denigrerende grappen was ze niet zo rijk en beroemd geworden. En ze gebruikte haar overgewicht ook zelf welbewust als komisch effect. Dat klopt, maar maakt haar weigering om bij The Brothers Grimsby haar lichaam te laten uitlachen niet minder begrijpelijk.

Gereduceerd worden tot ‘running gag’ vanwege je lichaamstype: Rebel Wilson stelt het aan de orde voor dikke mensen, acteur Peter Dinklage voor kleine mensen. Maar er schuilt wel een addertje onder het gras. Leidt nieuwe wellevendheid over ‘fat shaming’ of lichaamslengte er niet toe dat mensen met obesitas of groeistoornis sowieso niet meer gecast worden? Dan worden afwijkende lichaamsformaten onzichtbaar in de film, op een enkele demonstratief trotse Lizzo of Peter Dinklage na. Een lastig dilemma.