Bizarre koerssprong voor chipmaker Nvidia. Is er sprake van een AI-bubbel op de beurs?

Chipmaker Nvidia is een van de onbetwiste winnaars van de groeiende aandacht voor kunstmatige intelligentie. De bouwer van grafische chips, die veel gebruikt worden bij het verwerken van data voor AI, rapporteerde woensdagavond laat een stijging van de omzet van maar liefst 265 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat was veel meer dan waar beleggers en investeerders rekening mee hadden gehouden. De koers van het aandeel Nvidia schoot donderdag dan ook omhoog, met 14,5 procent bij de opening van de beurs, waardoor het bedrijf in totale marktwaarde Amazon én Google-moeder Alphabet voorbijging. Nvidia is nu ruim 1.900 miljard dollar waard. Alleen Microsoft, Apple en het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco zijn nu meer waard.

In een toelichting bij de jaarcijfers zei oprichter en bestuursvoorzitter Jensen Huang van Nvidia dat er wat betreft de vraag naar AI „een omslagpunt bereikt” is. Hij verwacht dat de vraag naar zijn chips ook de komende tijd hoog zal blijven. „De vraag zal hoger blijven dan het aanbod”, zei ook financieel directeur Colette Kress tegen beleggers. Vier vragen over de effecten van kunstmatige intelligentie op de beurs.

1 Hoe bijzonder is deze koersstijging?

De koerssprong van Nvidia is er eentje in de buitencategorie. Sowieso werd er nog nooit een bedrijf in een klap zoveel meer waard: 220 miljard dollar. Koerssprongen van meer dan 10 procent zijn hoe dan ook uitzonderlijk, vooral sprongen naar boven. Het gebeurt wel eens dat een aandeel kortstondig opveert, maar vaak is dat ofwel een foutje, of er wordt wild gespeculeerd en de koers kan dan net zo hard weer omlaaggaan.

Bij Nvidia is het enthousiasme van beleggers zeker geen foutje. Het bedrijf rapporteerde extreem goede cijfers en die vielen, op een markt die toch al in positieve zin erg nerveus is over kunstmatige intelligentie, in goede aarde.

Twee jaar geleden wist een andere techreus, Amazon, een soortgelijke koerssprong voor elkaar te krijgen op basis van hoger dan verwachte groeicijfers. En iets minder dan een jaar terug was het Nvidia zélf dat op één dag 24 procent in waarde steeg. Destijds kwam er 183 miljard dollar beurswaarde bij, ook als gevolg van goede cijfers en een verwachte stevige groei als gevolg van de AI-boom.

2 Wat doet Nvidia eigenlijk?

Nvidia begon in de jaren negentig als bouwer van zogeheten grafische kaarten in computers, vooral voor het verzorgen van vloeiende 3D-beelden in computerspellen. Met de opkomst van pc’s en consoles van Microsoft, Nintendo en Sony werden grafische chips steeds belangrijker. Nvidia ontwikkelde in die jaren razendsnelle chips die nagenoeg realtime levensechte beelden kunnen genereren. Aanvankelijk was Nvidia een kleine speler en domineerde vooral Intel de markt. Inmiddels is dat omgedraaid.

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie ontdekte het bedrijf dat de chips op de grafische kaarten uitermate geschikt waren voor het verwerken van AI. In 2022 kwam Nvidia daarom met een nieuwe soort chip op de markt, de H100. Volgens topman Huang is dat de eerste chip die speciaal ontwikkeld is om generatieve AI – AI die op verzoek nieuwe inhoud genereert – mee te berekenen. Eén H100-chip kost rond de 40.000 dollar en echt iedereen wil ze hebben.

Lees ook Van videokaart tot supercomputer: de AI-revolutie geeft Nvidia vleugels

Nvidia-topman Jensen Huang op een conferentie in Los Angeles.

Hoe belangrijk AI en het verwerken van data geworden is voor Nvidia, blijkt wel uit de verdeling van de omzet. Van de 22 miljard die Nvidia in het vierde kwartaal van 2023 omzette, was 18,4 miljard dollar afkomstig van de poot waar AI en dataverwerking in zitten. Een kleine 3 miljard komt nog van gaming. Nvidia beheerst nu 90 procent van de markt voor AI-chips (de zogenoemde GPU’s).

3. Is het succes van AI ook de verklaring voor de beurshausse van de laatste tijd?

Ja, dat gebeurt op de golven van de zogenoemde Magnificent Seven, zoals ze inmiddels genoemd worden. Dat zijn de zeven techbedrijven die op dit moment samen het beurssentiment bepalen: Alphabet (moederbedrijf van Google), Amazon, Apple, Meta (moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram), Microsoft, Nvidia en Tesla. Deze bedrijven investeren ook miljarden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

De waarde van de grote techbedrijven is zo groot dat ze de hele beurs mee omhoogtrekken. Dat zie je zelfs in Nederland terug, waar techbedrijven Prosus, ASML en Besi op de hausse van AI flink stijgen, en de AEX vooral daardoor deze maand een nieuw record aantikte.

Feit is dat Nvidia de katalysator was voor een wereldwijde stijging donderdag. Beurzen in zowel de VS als Azië en Europa schreven allemaal zwarte cijfers. En dat na een paar weken waarin records toch al sneuvelden.

4. Is dit een nieuwe bubbel op de aandelenmarkten?

Wie het weet mag het zeggen. Doemdenkers zien parallellen met de internethausse van rond de eeuwwisseling. Toen wilde iedereen ineens ‘iets’ met het internet, maar wat en hoe precies, dat bleek voor veel bedrijven lastig.

Ook nu zegt bijna de helft van de beursgenoteerde bedrijven in de VS ‘iets’ met AI te willen, en beleggers smullen ervan. De verhouding tussen de winst en de waarde van een bedrijf, met name in de techwereld, is inmiddels enorm. De koers-winstverhouding van Nvidia bijvoorbeeld is ongeveer 100. Dat betekent dat de waarde van één aandeel (775 dollar) zo’n 100 keer de winst per aandeel is. Dat is – zelfs voor techbegrippen – aan de hoge kant. Amazon heeft een koerswinstverhouding van omgeveer 55, Google en Apple zitten rond de 30. Of de hooggespannen winstverwachtingen, en dus de koers, waargemaakt zullen worden, is altijd de vraag. Het zal niet voor het eerst zijn dat de bubbel leegloopt.

Maar deze keer kán het anders gaan. Nvidia is eigenlijk een klassiek maakbedrijf: ze produceren chips, die ze verkopen. Echte producten met echte omzet dus. Daarbij zijn er steeds meer economen die in de huidige AI-hausse de voortekenen zien van een productiviteitswinst die maar eens in de paar decennia voorkomt. Als maar een fractie van alle hooggespannen verwachtingen over AI waargemaakt wordt, dan nog kan dat een enorme positieve bijdrage leveren aan de economische groei.

Techbedrijven zien in AI de grootste economische kans sinds de opkomst van het internet. Bedrijven als Open-AI en Meta zijn nu afhankelijk van de wachttijden bij Nvidia of ze hun technologie op kunnen schalen. Als gevolg hiervan maken deze bedrijven nu plannen om zelf AI-chips te ontwikkelen en daarmee de afhankelijkheid van Nvidia te verminderen.

Chipfabrikanten AMD en Intel zijn daar al mee bezig, Amazon en Alphabet, nu nog grootafnemers van Nvidia, willen ook zelf AI-chips gaan maken. En eerder deze maand lekte uit dat OpenAI-topman Sam Altman werkt aan een megalomaan plan om 7.000 miljard dollar aan investeringen op te halen om zelf een hele chipinfrastructuur op te zetten.