Adviesraad: overheid pampert bedrijven te veel en bemoeilijkt verduurzaming

Overheid Ondernemingen zijn belangrijk bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld rondom klimaat. Maar in plaats van bedrijven te motiveren, geeft overheidsbeleid nu vaak de „verkeerde prikkels”, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Het is voor bedrijven goedkoper om nieuw plastic te maken dan om oud plastic te recyclen.
Het is voor bedrijven goedkoper om nieuw plastic te maken dan om oud plastic te recyclen. Foto Kim van Dam / ANP

De overheid „pampert” gevestigde bedrijven te veel, wat vernieuwing en verduurzaming vanuit het bedrijfsleven in de weg staat. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een donderdag gepubliceerd rapport. Bedrijven zijn onmisbaar bij het oplossen van problemen rondom bijvoorbeeld klimaat, gezondheid en de arbeidsmarkt maar met het huidige overheidsbeleid wordt de potentie van het bedrijfsleven „onvoldoende aangewend”, aldus WRR.

„In plaats van ondernemingen uit te dagen en te motiveren, geeft overheidsbeleid nu vaak de verkeerde prikkels”, schrijven de onderzoekers. Zo is het voor bedrijven nu nog vaak onvoordelig om duurzame keuzes te maken. Als voorbeeld noemt de WRR dat het goedkoper is om nieuw plastic te maken dan oud plastic te recyclen. Ook belemmert het huidige overheidsbeleid de noodzakelijke hervorming van de arbeidsmarkt. Zo is het voor bedrijven vaak nog altijd aantrekkelijker om steeds nieuwe uitzendkrachten in te huren in plaats van vaste werknemers om te scholen.

De WRR noemt het financieel belonen van „goede zaken” als een van de manieren waarop de overheid bedrijven kan motiveren tot vernieuwing en verduurzaming. Bijvoorbeeld door voor het milieu schadelijke alternatieven duurder te maken door middel van belastingen. Het rapport komt vlak voor Prinsjesdag volgende week dinsdag en de landelijke verkiezingen op 22 november.

Lees verder…….