Zonneautofabrikant Lightyear moet overgrote deel personeel ontslaan

Start-up uit Helmond Lightyear verkeert sinds kort in financieel zwaar weer. De eerste serie Lightyears zou geproduceerd worden in Finland, maar afgelopen maandag zette het bedrijf daar toch een streep door.
Het bedrijf Lightyear heeft een flinke tegenslag te verduren gekregen: een groot deel van zijn personeelsbestand zal ontslagen moeten worden.
Het bedrijf Lightyear heeft een flinke tegenslag te verduren gekregen: een groot deel van zijn personeelsbestand zal ontslagen moeten worden.

Foto Merlin Daleman

Het Helmondse Light-year, dat zonnepaneelauto’s naar de markt probeerde te brengen, moet een groot deel van zijn personeel ontslaan. Het operationele deel van de start-up, waar vrijwel alle circa 650 werknemers van Lightyear zijn ondergebracht, is donderdag failliet verklaard door de rechtbank in Den Bosch, zo maakte het bedrijf diezelfde dag bekend.

De zonnewagen van Lightyear werd in 2016 bedacht door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die een auto wilden bouwen die zichzelf kan opladen in de zon. Dat het op de markt brengen van een nieuwe auto extreem complex en duur is, was van meet af aan duidelijk. Toch groeide het bedrijf uit tot een spraakmakende start-up die meer dan 200 miljoen euro aan investeringsgeld binnensleepte, ook van overheidsfonds Invest-NL, toen de rentes nog laag waren.

Lightyear kondigde eind november nog de eerste productie aan bij een fabriek in Finland, maar afgelopen maandag maakte het bedrijf bekend dat de productie toch weer gestaakt moest worden. Het afblazen van de productie zou onder druk van investeerders gebeurd zijn. Dat terwijl Lightyear een week geleden nog een reservering van tienduizend nog te bouwen goedkopere exemplaren kreeg van een leasebedrijf.


Lees ook Eindhovense zonnewagenstart-up Lightyear probeert in Finland de ‘productie-hel’ van Tesla te voorkomen

Zeer hoge kosten

Een betrokkene zei maandag al tegen NRC dat een van de problemen was dat Lightyear de laatste tijd zeer hoge kosten kende omdat het personeelsbestand flink gegroeid was. Nog in 2021 telde Lightyear slechts 150 personeelsleden. Tegelijkertijd was geld ophalen juist lastiger geworden.

Volgens curator Reinoud van Oeijen hebben zich bij hem enige geïnteresseerden gemeld voor een eventuele doorstart of overname. Hij benadrukt echter dat nog lang niet duidelijk is of hier serieuze voorstellen bij zitten. „Er melden zich altijd partijen.” Van Oeijen houdt zich naar eigen zeggen op dit moment vooral bezig met regelen dat het UWV de salarissen van personeel gaat betalen.

Drie Lightyear-investeerders die NRC de afgelopen dagen sprak, reageerden gelaten op de financiële problemen. Zo zei Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager en Lightyear-aandeelhouder van het eerste uur, dat hij al langere tijd niet meer zo intensief bezig was met Lightyear. Rob van Gansewinkel, zoon van de overleden afvalmagnaat Leo van Gansewinkel, liet donderdag weten dat hij zondag op de hoogte is gesteld van de aanvraag voor uitstel van betaling. Eerder zei hij tegen het Eindhovens Dagblad dat het bij start-ups hoort dat je de ene week verwacht geld binnen te halen, maar „de andere week blijkt dat toch niet te lukken”.

Lees verder…….