WSJ: Iran hielp met voorbereiden Hamas-aanvallen

Qatar bemiddelt bij onderhandelingen over gegijzelden

Qatarese bemiddelaars hebben telefonisch contact gehad met Hamas over de vrijlating van gegijzelde Israëliërs. Qatar staat in contact met de Verenigde Staten over de onderhandelingen. Dat meldt persbureau Reuters maandag.

Qatar zou proberen de vrijlating van ontvoerde Israëliërs te bewerkstelligen door in te zetten op een ruilovereenkomst. Daarbij zouden 36 Palestijnse vrouwen en kinderen vrij worden gelaten uit Israëlische gevangenissen. Hoeveel Israëlische gegijzelden er vrij zouden komen bij een mogelijke gevangenenruil is niet bekend. Naar eigen zeggen hebben Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad 130 Israëliërs gegijzeld.

Israël sluit als onderdeel van ‘volledige blokkade’ ook watertoevoer naar Gazastrook af

Israël heeft de watertoevoer naar de Gazastrook per direct afgesloten. Dat heeft de Israëlische minister van Infrastructuur maandag op X gezegd. „Wat in het verleden was, zal in de toekomst niet meer zijn”, voegde hij toe. Op zondag werden de elektriciteit, brandstof- en voedseltoevoer al afgesloten als onderdeel van de „volledige blokkade” die de minister van Defensie afkondigde.

Op het gebied van elektriciteit is de Gazastrook voor een aanzienlijk deel afhankelijk van Israël, al heeft het gebied één eigen elektriciteitscentrale. Volgens de VN genereerde die minder dan 40 procent van de elektriciteit in het gebied, terwijl de andere 60 procent afkomstig was uit Israël.

De totale elektriciteit die door de centrale en Israël werden aangeleverd, is volgens de VN al zeker tien jaar lang onvoldoende voor de Palestijnse inwoners van het gebied. De organisatie spreekt van een „chronisch tekort” met negatieve gevolgen voor de economie en voor essentiële voorzieningen als gezondheidszorg in het gebied.

Palestijnen bij de ingestorte Ahmed Yassin-moskee in Gaza-Stad. Foto Mohammed Abed/AFP

Josep Borell kondigt noodvergadering aan tussen buitenlandministers EU

Josep Borell, topdiplomaat van de Europese Unie (EU), roept de buitenlandministers van Europese landen bijeen voor een noodoverleg. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid maandag bekendgemaakt via X (voorheen Twitter).

Het overleg zal dinsdag plaatsvinden. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) is op dit moment, net als Borell en een aantal andere Europese buitenlandministers, in Oman voor een gepland overleg met landen rond de Perzische Golf. Ministers die niet in Oman zijn zullen inbellen bij het overleg.

Josep Borell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, in februari dit jaar in de VS. Foto Lev Radin/Sipa USA

Duitsland stopt tijdelijk met ontwikkelingshulp aan Palestijnse gebieden

De Duitse regering gaat de steun aan de Palestijnse gebieden die voor dit en komend jaar is toegezegd tijdelijk opschorten. In de tussentijd doet Duitsland uitgebreid onderzoek naar de besteding van de hulpgelden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Ontwikkeling maandag gezegd in Berlijn, meldt persbureau Reuters. Duitsland had volgens het ministerie ongeveer 125 miljoen euro toegezegd voor bilaterale projecten.

Minister Svenja Schulze van Ontwikkeling zei zondag in een verklaring dat Duitsland de aanvallen van Hamas op Israël „krachtig” veroordeelt. „Onze volledige solidariteit gaat in dit moeilijke uur uit naar Israël.” Ze benadrukt dat er al strikt op gelet werd dat de Duitse steun aan de mensen in de Palestijnse gebieden niet terecht kwam bij „de terroristen”, maar voegt toe dat „deze aanvallen op Israël een nieuw dieptepunt zijn”. Het ministerie wil nu met Israël bespreken hoe de Duitse ontwikkelingsprojecten het beste kunnen worden ingezet „om te werken aan de vrede in de regio en de veiligheid voor Israël”.

Ook Oostenrijk schort hulpprojecten aan de Palestijnse gebieden op, met een totaalbedrag van zo’n 19 miljoen euro. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg maandag weten, volgens Oostenrijkse media. „De omvang van de terreur is gruwelijk”, aldus de minister. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de door Hamas bestuurde Gazastrook en de Palestijnse Autoriteit die op de Westelijke Jordaanoever zetelt.

Vier Israëlische gijzelaars dood door Israëlische aanvallen, zegt Hamas

Vier gegijzelde Israëliërs en hun tot Hamas behorende bewakers zouden om het leven zijn gekomen door aanvallen van Israël op de Gazastrook. Dat laat Hamas maandag weten op Telegram. Hamas beweerde eerder meer dan honderd Israëliërs gevangen te hebben genomen in het door hen bestuurde gebied.

Volgens persbureau Reuters probeert Egypte te bemiddelen tussen Israël en Hamas om verdere escalatie te voorkomen en gegijzelde Israëliërs te beschermen. Egypte zou Israël hebben opgeroepen voorzichtig te handelen. Ook zou het land er bij Hamas op hebben aangedrongen dat het de gegijzelden goed verzorgt.

Overzicht: het laatste nieuws over het geweld in Israël en de Gazastrook

Het geweld in Israël en de Gazastrook houdt aan. Dit is er de afgelopen twaalf uur gebeurd:

  • De Israëlische krijgsmacht heeft 300.000 reservisten opgeroepen. Het zou gaan om de grootste mobilisatie ooit. Het is nog niet duidelijk waarvoor de reservisten ingezet gaan worden. Internationale media speculeren over een mogelijke grondaanval op de Gazastrook.
  • Inmiddels zijn meer dan duizend doden gevallen door het geweld. Aan Israëlische zijde zijn tot nu toe meer dan 700 mensen om het leven gekomen. Door de vergeldingsaanvallen op de Gazastrook zijn zeker 493 Palestijnen omgekomen.
  • Op het terrein van een Israëlisch muziekfestival in Urim zijn zondag 260 lichamen geborgen. De festivalgangers werden zaterdagochtend vroeg overvallen door Hamas-strijders. Een deel van de overwegend jonge festivalgangers is daarnaast nog niet terecht, waardoor de vrees bestaat dat het dodenaantal zal oplopen.
  • De aanvallen aan beide zijden gaan nog onverminderd verder. Vanuit de Gazastrook werd maandagochtend een onbekend aantal raketten afgevuurd op de steden Tel Aviv en Jeruzalem. In de nacht van zondag op maandag heeft Israël aanvallen uitgevoerd op zeker vijfhonderd doelen in de Gazastrook. Volgens Israël ging het om locaties waar strijders van Hamas of Islamitische Jihad zich ophielden.
  • Door de Israëlische tegenaanvallen op de Gazastrook hebben tot nu toe zeker 123.538 mensen hun huizen moeten ontvluchten.
  • De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft maandag een volledige blokkade van Gaza bevolen. Het betekent dat er geen elektriciteit, voedsel en brandstof meer naar de Gazastrook gaat. Hij zei dat het onderdeel was van de strijd tegen „beestachige mensen”.
  • Volgens The Wall Street Journal heeft Iran Hamas geholpen bij de grootschalige aanvallen op Israël. Iran weerspreekt dat echter. „We steunen Palestina empathisch en volledig, maar we zijn niet betrokken bij hun reactie, die is enkel door Palestina ondernomen”, zei de Iraanse VN-missie. Hamas liet eerder weten wel degelijk steun van Iran te hebben ontvangen.
  • Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad houden naar eigen zeggen 130 Israëliërs gevangen. De Israëlische regering schat dat er meer dan honderd burgers door Hamas-strijders zijn gegijzeld, onder hen ook ouderen, vrouwen en kinderen.
  • Een deel van het Nederlandse demissionaire kabinet is maandagochtend bijeengekomen om over de situatie te praten. Demissionair minister-president Mark Rutte herhaalde na afloop van de bijeenkomst dat Nederland het recht erkent van Israël om zichzelf te verdedigen. Hij zei dat Israël „onvoorwaardelijke steun” verdient. Ook veroordeelde hij het geweld van Hamas.
  • De Israëlische krijgsmacht zei maandagochtend weer controle te hebben over grensplaatsen rond de Gazastrook. Daar vonden intensieve gevechten plaats met Hamas-militanten. Volgens Israël zijn er nog wel Hamas-strijders in het gebied en vinden er „geïsoleerde confrontaties” plaats.

    Palestijnen bekijken de schade van een Israëlische aanval op de Al Sousi-moskee in Gaza. Foto Mahmud Hams/AFP

Raketten afgevuurd op Jeruzalem en Tel Aviv, geen gewonden

Op maandag is vanuit de Gazastrook een onbekend aantal raketten afgevuurd op Tel Aviv en Jeruzalem. Volgens de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, zijn daarbij geen gewonden gevallen, melden The New York Times en Haaretz. Het is niet duidelijk of de projectielen zijn neergehaald door het Israëlische luchtafweersysteem.

In Jeruzalem en Tel Aviv waren de luchtalarmen te horen. Op televisiebeelden zijn rookpluimen te zien die opstijgen uit de heuvels rond Jeruzalem. In Sderot, vlak bij de grens met de Gazastrook, werd een woning vol getroffen door een raket. Ook daarbij vielen geen gewonden.

Rutte herhaalt ‘onvoorwaardelijke steun’ aan Israël en veroordeelt geweld Hamas

Nederland erkent het recht van Israël om zichzelf te verdedigen volledig. Dat herhaalde demissionair minister-president Mark Rutte na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad over de situatie in Israël. Hij zei dat Israël „onvoorwaardelijke steun” verdient. Ook veroordeelde hij het geweld van Hamas, riep op het geweld te beëindigen en de gijzelaars onmiddellijk vrij te laten.

Rutte zei dat de overheid in Nederland extra alert is op de bescherming van „Joodse objecten”. Wat die bescherming inhoudt, wil Rutte niet verder toelichten. Dinsdagmiddag heeft hij een gesprek met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap.

De demissionair premier zei dat ook aan Palestijnse kant al zestien jaar slachtoffers vallen door toedoen van Hamas. „Laten we niet vergeten dat de Gazastrook al zestien jaar heeft te maken met de terreurorganisatie Hamas die daar het bestuur in handen heeft. En dat heel veel onschuldige Palestijnen daar al zestien jaar het slachtoffer van zijn.”

Rutte vraagt Nederlanders in Israël zich te registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die naar Israël moeten reizen roept hij op alleen naar Israël te reizen als het noodzakelijk is, conform het reisadvies.

Demissionair premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Foto Laurens van Putten/ANP

Israël roept 300.000 reservisten op, grootste mobilisatie ooit

Israël roept 300.000 reservisten op voor de strijd tegen Hamas. Dat heeft de krijgsmacht maandag laten weten, melden persbureau Reuters en Israëlische media. Het is de grootste mobilisatie van Israëlische reservisten ooit.

Eerder op de dag sprak een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht nog van het oproepen van 100.000 reservisten. Het is nog niet precies duidelijk waarvoor de reservisten worden ingezet. De militaire operatie heeft de naam Operatie Zwaarden van IJzer gekregen.

Israël kent als enige land naast Noord-Korea dienstplicht voor mannen én vrouwen, al worden niet alle burgers opgeroepen. Na het afronden van de dienstplicht zijn mensen oproepbaar als reservist. Onder meer ultraorthodoxe joden kunnen op grond van hun geloofsovertuiging vrijstelling krijgen van de dienstplicht.

Israëlische reservisten worden verplaatst naar een legerbasis. Foto Gil Cohen-Magen / AFP

NRC Vandaag: waar kwam deze geweldsuitbarsting vandaan?

Israël werd zaterdag opgeschrikt door een gewelddadige aanval van Hamas. Het is het grootste offensief in vijftig jaar op Israëlisch grondgebied en kwam totaal onverwachts, vertelt oud-correspondent Derk Walters in NRC Vandaag. Waar kwam deze uitbarsting vandaan?

Er gaat een lange geschiedenis vooraf aan de meest recente geweldsuitbarsting in Israël en Gaza. „De aanval van Hamas, hoe gruwelijk ook, kun je niet los zien van de diepe wanhoop onder de bevolking van Gaza”, zo zegt Walters in de podcast.

Deel demissionair kabinet bijeen om over situatie Israël te spreken, Israëlische vlag gehesen op Binnenhof

Op maandagochtend is een deel van het demissionaire kabinet bijeengekomen in de Nationale Veiligheidsraad om te spreken over de situatie in Israël en de gevolgen die dit voor Nederland kan hebben. Onder meer demissionair premier Mark Rutte (VVD), minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) en vicepremier Sigrid Kaag (D66) zijn hiervoor op het ministerie van Algemene Zaken, zo meldt persbureau ANP.

Ook is maandag de Israëlische vlag gehesen op het Binnenhof. Met deze actie wil het kabinet zijn steun betuigen aan Israël en de door aanvallen van Hamas getroffen burgers daar. Gemeenten mogen zelf kiezen of zij een vlag hijsen. In Amsterdam wappert het Israëlisch dundoek boven het stadhuis, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben besloten van een dergelijke actie af te zien.

Eerder liet Rutte al weten later deze week in gesprek te gaan met leden van de Joodse gemeenschap in Nederland.

Het ministerie van Algemene Zaken, het departement van demissionair premier Mark Rutte, hijst de vlag van Israël op het Binnenhof. Het departement wil zo steun betuigen aan Israël, na de aanval van Hamas. Foto Phil Nijhuis/ANP

Gebouwen in puin en rouwende mensen terwijl geweld escaleert

De menselijke tol van de meest recente geweldsescalatie tussen Israël en Hamas begint in beeld te komen.

Palestijns ministerie: zeker 436 doden en 2.270 gewonden in Gaza

De Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook hebben tot nu toe aan zeker 436 Palestijnen het leven gekost. Ook zijn er ten minste 2.270 gewonden gevallen. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid maandag op hun Facebookpagina.

Onder de doden zijn volgens het ministerie 91 kinderen. Afgelopen nacht voerde Israël aanvallen uit op zeker vijfhonderd doelen in de Gazastrook. Volgens Israël ging het om locaties waar strijders van Hamas of Islamitische Jihad zich ophielden.

Iran ontkent betrokkenheid bij aanvallen Hamas op Israël

Iran weerspreekt berichtgeving van The Wall Street Journal, waarin gesteld wordt dat Teheran Hamas heeft geholpen bij de grootschalige aanvallen op Israël. „We steunen Palestina nadrukkelijk en volledig, maar we zijn niet betrokken bij hun reactie, die is enkel door Palestina ondernomen”, zo liet de Iraanse VN-missie zondag weten, meldt persbureau Reuters. Hamas liet eerder weten wel degelijk steun van Iran te hebben ontvangen.

De Iraanse VN-missie legde, niet verrassend, de schuld van het conflict volledig bij Israël. Teheran steunt Hamas al langer, net als Islamitische Jihad, een andere in de Gazastrook actieve strijdgroep. Beide bewegingen zijn betrokken bij de aanvallen op Israël.

De Israëlische krijgsmacht en veiligheidsdiensten lijken zaterdag volledig te zijn verrast door het offensief van Hamas. „[Israël] probeert hun fouten te rechtvaardigen door dit toe te schrijven aan de macht van Iran”, aldus de Iraanse VN-missie.

Volgens The Wall Street Journal werden de aanvallen op Israël wekenlang voorbereid, in samenwerking met Iran. Vorige week maandag zou de Iraanse Revolutionaire Garde groen licht hebben gegeven voor het offensief, dat zaterdagochtend begon. De gesprekken tussen Hamas en Iran vonden plaats in de Libanese hoofdstad Beiroet, aldus de Amerikaanse krant.

Een Israëlische militair draagt door Hamas-strijders gebruikte wapens weg in de Israëlische stad Sderot, vlak bij de Gazastrook. Foto Atef Safadi/EPA

Bank van Israël wil 30 miljard dollar aan buitenlandse valuta verkopen

De Bank van Israël is van plan om buitenlandse valuta te verkopen, tot een waarde van 30 miljard Amerikaanse dollar (omgerekend 28,42 miljard euro). Dat heeft de centrale bank maandag in een verklaring bekendgemaakt. Hierdoor moet de Israëlische economie draaiende blijven tijdens het gewapende conflict. Israël verklaarde Hamas zondag de oorlog.

De bank wil met het verkoopprogramma de stabiliteit van de sjekel — de Israëlische munteenheid — waarborgen, zo staat in de verklaring. „De bank zal de komende tijd actief zijn in de markt om de veranderlijkheid van de sjekel-wisselkoers te matigen.”

Nieuw veiligheidstrauma zal beleid van Israël ten aanzien van Palestijnen sterk bepalen

Israëlische jongeren die tijdens een muziekfeest in de woestijn worden verrast en neergemaaid door militanten van Hamas. Burgers en soldaten die met bruut geweld als gijzelaars worden afgevoerd naar de Gazastrook. Een lange lijst doden, aan Israëlische zijde liep het zondagavond op richting achthonderd, plus tweeduizend gewonden.

De zaterdagochtend ingezette verrassingsaanval van Hamas, waarvan de beelden zich snel via sociale media verspreidden, leidt al dagen tot diepe ontzetting en verbijstering in Israël. De dreiging van raketten en zelfmoordaanslagen is er altijd geweest, maar een aanval op deze schaal, op het eigen Israëlische grondgebied, werd door vrijwel niemand voor mogelijk gehouden. Beelden van paragliders, een veroverde tank en een overgenomen checkpoint op de grens met Gaza maakten enorme indruk.

Lees hier het voorpaginastuk van NRC maandag: Nieuw veiligheidstrauma zal beleid van Israël ten aanzien van Palestijnen sterk bepalen

Een Israëlische militair zoekt zaterdag dekking bij een auto terwijl hij kijkt naar lichamen op een snelweg nabij de Gevim-kibboets, niet ver van de grens met Gaza. Foto Oren Ziv / AFP

Israëlisch leger verzamelt 100.000 reservisten in zuiden van het land, ‘actieve gevechten op zes plekken’

Het Israëlische leger heeft 100.000 reservisten opgeroepen en verzameld in de buurt van de Gazastrook. Dat meldt een legerwoordvoerder via X, voorheen Twitter. Het is nog niet duidelijk wat de reservisten gaan doen. Internationale media speculeren over een mogelijke grondaanval door Israël op de Gazastrook. Israël zegt ook te zijn begonnen met de inzet van speciale eenheden.

Volgens de Israëlische admiraal Daniel Hagari wordt in het zuiden van Israël op zes plekken nog actief gevochten met Hamas. De gevechten vinden plaats in de buurt van de grens met de Gazastrook, bij de kibboetsen Be’eri, Kfar Aza, Nirim en Alumim. Het Israëlische leger zegt dat het de afgelopen twee dagen 1.148 doelwitten heeft geraakt in de Gazastrook.

Naar schatting zijn er tot nu toe minstens 1.100 mensen omgekomen bij het escalerende geweld in Israël en de Gazastrook. Internationale persbureaus melden dat er meer dan 700 doden zijn gevallen in Israël en ten minste 400 in de Gazastrook.

Israëlische soldaten staan zondag in de buurt van de grens met de Gazastrook. Foto Amir Cohen/Reuters

VN: meer dan 123.000 mensen ontheemd in Gazastrook

Door de Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook hebben tot nu zeker 123.538 mensen in het door Hamas bestuurde gebied hun huizen moeten ontvluchten. Dat meldt de OCHA, het orgaan van de Verenigde Naties (VN) dat zich met humanitaire zaken bezighoudt, zondagavond. Het gaat om mensen die binnen de grenzen van de Gazastrook op de vlucht zijn.

Volgens de VN gaat het om meer dan 17.500 families. Ruim 73.000 mensen schuilen in 64 scholen, waarvan een deel ook als noodopvang is ingericht.

De Gazastrook, waar meer dan 2 miljoen mensen wonen, zou nu nog maar zo’n drie tot vier uur elektriciteit per dag hebben. Op zondag sloot Israël alle stroomtoevoer naar het gebied af. De Gazastrook heeft maar één eigen energiecentrale en die zou door een gebrek aan brandstof binnen enkele dagen stil kunnen komen te vallen.

Palestijnse inwoners lopen door een verwoest deel van Gaza-Stad Foto Mohammed Salem/Reuters

Israël bombardeert zo’n achthonderd doelen in Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft tot nu toe zo’n achthonderd doelen in Gaza gebombardeerd als vergelding voor de verrassingsaanvallen die Hamas zaterdagochtend begon, melden internationale persbureaus. Daaronder een aantal commandoposten van Hamas, een hoofdkwartier en een commandopost van een hooggeplaatst lid van de zeemacht van Hamas. Ook voerde Israël luchtaanvallen uit op huizenblokken, tunnels en huizen van Hamasleden.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat er tot nu toe minstens 413 Palestijnen zijn omgekomen bij de vergeldingsaanvallen van Israël op de Gazastrook, onder wie twintig kinderen.

Bij de aanvallen is een groot deel van de stad Beit Hanoun verwoest. Volgens admiraal Daniel Hagari van het Israëlische leger gebruikte Hamas de stad als uitvalsbasis voor aanvallen. „We zullen doorgaan met het op deze manier uitvoeren van krachtige aanvallen op verzamelplekken en -routes”, zei Hagari tegen verslaggevers.

Rook boven de wijk Al-Shejaeiya in Gaza-stad na een Israëlische luchtaanval. Foto Mohammed Saber / EPA

Hamas niet unaniem veroordeeld door VN-Veiligheidsraad

Een groot aantal leden van de VN-Veiligheidsraad heeft de aanvallen van Hamas op Israël veroordeeld, maar de veroordeling was niet unaniem. Dat meldt persbureau AFP.

In een spoedbijeenkomst achter gesloten deuren drongen de Verenigde Staten erop aan Hamas te veroordelen, maar uit opmerkingen van diplomaten achteraf valt op te maken dat in elk geval Rusland tegen was. „Een flink aantal landen heeft de aanvallen van Hamas veroordeeld, maar uiteraard niet allemaal”, zei de Amerikaanse diplomaat Robert Wood. „Je zou er waarschijnlijk een kunnen raden zonder dat ik iets zeg”.

Volgens verschillende diplomaten wilde een groep landen onder leiding van Rusland een bredere focus dan alleen het veroordelen van Hamas. Er kwam dan ook geen gezamenlijke verklaring of bindende resolutie.

De VN-Veiligheidsraad bestaat momenteel naast de vijf vaste leden China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten uit Albanië, Brazilië, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hamas en Islamitische Jihad zeggen 130 Israëliërs gevangen te houden

Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad houden naar eigen zeggen 130 Israëliërs gevangen, meldt The Times of Israel. Onder de gevangenen zouden ook Israëlische militairen zijn.

Een cel van de Islamitische Jihad had eerder al laten weten dat de gegijzelden niet naar huis mogen „totdat al onze gevangenen zijn vrijgelaten.” Er zitten in totaal duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook een aantal Duitse burgers met ook de Israëlische nationaliteit gegijzeld. En de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat Hamas ook een Mexicaanse man en vrouw gevangen heeft genomen.

Wall Street Journal: Iran hielp met voorbereiden Hamas-aanvallen

De aanvallen van Hamas op Israël zijn weken van tevoren gepland in samenwerking met Iran, meldt The Wall Street Journal op basis van hooggeplaatste bronnen binnen Hamas en Hezbollah. Volgens de krant gaven veiligheidsfunctionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde afgelopen maandag „groen licht” voor de operatie tijdens een bijeenkomst met Hamas in de Libanese hoofdstad Beiroet. De Iraanse Revolutionaire Garde zou al vanaf augustus samen met Hamas plannen hebben gesmeed voor invallen „via de lucht, land en zee”.

Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad zei op zondag al tegen de BBC dat Iran steun en hulp had gegeven voor de aanvallen en had beloofd „de Palestijnse strijders bij te staan totdat Palestina en Jeruzalem bevrijd zijn”.

Ayatollah Ali Khamenei, De hoogste leider van Iran, juichte de aanvallen van Hamas dit weekend toe in een bericht op X, het voormalige Twitter. „Als God het wil, zal de kanker van het illegale zionistische regime worden uitgeroeid door toedoen van het Palestijnse volk en de verzetskrachten in de hele regio”, schreef hij in een bericht dat door X-eigenaar Elon Musk is gemarkeerd als tegen de regels van het platform, maar niet is verwijderd.

In een interview met CNN zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag dat de Verenigde Staten „nog geen bewijs hebben gezien dat Iran deze specifieke aanval heeft geleid of er achter zat, maar er is zeker sprake van een langdurige relatie.”

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde tijdens een bijeenkomst met Ayatollah Ali Khamenei in augustus. Foto EPA/IRAN SUPREME LEADER OFFICE

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook, en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons blog van zondag terug.

Lees verder…….