Trump wint voorverkiezingen South Carolina met gemak van Haley

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft zaterdag met overmacht de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina gewonnen. Hij versloeg zoals verwacht de voormalige VN-ambassadeur Nikki Haley in haar thuisstaat en consolideerde daarmee zijn pad naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in november. Dat meldt persbureau AP.

Toen meer dan 90 procent van de stemmen was geteld, had Trump 60,1 procent van de stemmen, tegen 39,2 procent voor Haley, zijn voormalige vertegenwoordiger bij de VN en oud-gouverneur van de staat.

Met zijn zege in South Carolina heeft Trump alle Republikeinse voorverkiezingen tot nu toe gewonnen, na overwinningen in Iowa, New Hampshire, Nevada en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Het is nooit eerder voorgekomen dat een niet-zittende president daar in is geslaagd. „Ik heb de Republikeinse Partij nog nooit zo verenigd gezien als nu”, zei Trump in zijn overwinningsrede.

Een nieuwe verkiezingsstrijd tussen Trump en president Joe Biden in november wordt na Trumps zege in de zuidelijke staat steeds onvermijdelijker, ondanks het feit dat een meerderheid van Amerikaanse kiezers zegt die verkiezingsstrijd niet opnieuw te willen.

‘Geen piepkleine groep’

Haley zet haar campagne echter voort, zei ze zaterdagavond, wijzend op haar score van rond 40 procent van de stemmen. Dat is „geen piepkleine groep” van Republikeinse kiezers die niet op Trump stemde, zei ze. Ze is van plan in de race te blijven tot zeker 5 maart, bekend als Super Tuesday, wanneer een reeks staten voorverkiezingen houdt.

„Ik geef deze strijd niet op, nu een meerderheid van de Amerikaanse bevolking afwijzend staat tegenover zowel Donald Trump als Joe Biden”, aldus Haley, die onder druk staat van Republikeinen om wel uit de race te stappen. Kiezers in de volgende staten waar gestemd wordt, hebben volgens haar „recht op een echte keuze, niet verkiezingen in Sovjet-stijl met maar één kandidaat.”

Haley maakt volgens peilingen echter weinig kans op een overwinning in een van die staten. Ze bleek zelfs in haar eigen South Carolina niet in staat het momentum van Trump te breken, ondanks het feit dat ze veel meer campagne-evenementen organiseerde en kiezers waarschuwde dat de vele juridische aanklachten tegen Trump hem zullen hinderen bij de presidentsverkiezingen.

Lees ook De fans van Haley zijn verbonden door wat ze niet willen: Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley maandag tijdens een campagne-evenement in Exeter, New Hampshire.