Toezichthouder: gokaanbieders schieten tekort bij beschermen spelers tegen verslaving

Onderzoek Gokaanbieders zijn wettelijk verplicht om verslavingen bij spelers te voorkomen of beperken, maar laten dat volgens de Kansspelautoriteit op allerlei vlakken na.
De Nederlandse gokmarkt is een kleine twee jaar geleden gelegaliseerd.
De Nederlandse gokmarkt is een kleine twee jaar geleden gelegaliseerd. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Aanbieders van online gokspellen bieden te weinig bescherming aan de eigen klanten, die daardoor soms in korte tijd veel geld dreigen te verliezen of een verslaving riskeren. Die conclusie trekt de Kansspelautoriteit (Ksa) dinsdag op basis van eigen onderzoek naar de naleving van de zogeheten zorgplicht op de Nederlandse online gokmarkt. De toezichthouder pleit voor een verscherping van de gokwet, die een kleine twee jaar van kracht is.

Lees ook: Keer op keer werd de minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers

Na het ontvangen van „zorgwekkende signalen” inventariseerde de Ksa op welke manier tien gokwebsites invulling gaven aan de wettelijk bepaalde zorgplicht, waarmee ze verslavingen moeten voorkomen en beperken. Namen van de bedrijven zijn niet genoemd in het rapport. De onderzochte gokaanbieders schieten volgens de toezichthouder op allerlei vlakken tekort. Zo zijn er bedrijven die hoge inzetbedragen niet signaleren als spelers daar vanaf het begin mee spelen. Pas bij veranderend speelgedrag begint het de goksites op te vallen.

Ook gaan sommige bedrijven niet na of spelers zich op basis van een salarisindicatie hoge gokbedragen kunnen veroorloven. Daarnaast zijn er aanbieders die alleen naar de hoogte van stortingen kijken, maar niet naar „speelduur, hoogte van inzetten of het aantal weddenschappen”. Bovendien grijpen vergunninghouders in weekeinden of de nachtelijke uren niet altijd in bij problematisch speelgedrag.

Toegenomen aantal gokkers

De tien onderzochte bedrijven hebben per oktober 2021, toen de gokmarkt gelegaliseerd werd, een vergunning om gokspellen op internet aan te bieden. Kort daarna doken in Nederland tientallen advertentiespots op voor gokken, hoewel de wet voorschrijft dat reclame-uitingen „zorgvuldig en evenwichting” moeten zijn. Niet alleen via billboards en de televisie probeerden bedrijven spelers te verleiden om in te zetten, ook werden de gokbedrijven sponsor van een flink aantal Nederlandse voetbalclubs.

In de Tweede Kamer groeiden de zorgen over een toename van gokverslaving en stemde een meerderheid in met een reclameverbod. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat er honderdduizenden nieuwe gokkers bij zijn gekomen, terwijl die mensen vóór de nieuwe wet nooit gokten. Voordat de Kamer instemde met het reclameverbod, telde Nederland ruim driekwart miljoen internetgokkers die per maand spelen zo’n driehonderd euro zouden verliezen.

Lees verder…….