ACM legt elektronicafabrikant LG boete op van 8 miljoen euro voor verboden prijsafspraken televisies

Eerlijke concurrentie LG tikte winkeliers tussen 2015 en 2018 op de vingers als hun prijzen onder de adviesprijs zaten. Zo verstoorde het elektronicabedrijf volgens de ACM concurrentie, wat leidde tot hoge prijzen voor consumenten.
LG zette winkeliers onder druk om televisies voor de adviesprijs te verkopen.
LG zette winkeliers onder druk om televisies voor de adviesprijs te verkopen. Foto Peter Cade/Getty Images

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft televisiefabrikant LG een boete van bijna 8 miljoen euro opgelegd omdat het detailhandelaren onder druk zette zijn producten voor de adviesprijs te verkopen. In een dinsdag gepubliceerd besluit schrijft de ACM dat LG van 2015 tot en met 2018 op die manier de prijzen van zeven grote (web)winkels beïnvloedde. De electronicafabrikant verstoorde zo onderlinge concurrentie tussen winkels en voorkwam daarmee voor de consument welgevallige lagere prijzen.

Leveranciers mogen weliswaar adviseren over de bedragen waarvoor winkeliers hun producten in de etalage zetten, maar uiteindelijk is het de winkelier die bepaalt. Volgens de ACM ging LG een stuk verder dan geoorloofd. Het van oorsprong Zuid-Koreaanse miljardenbedrijf tikte winkeliers op de vingers als hun prijzen onder de adviesprijs zaten. Als winkeliers bij een andere winkel goedkopere televisies zagen, verklikten ze dat aan LG. Die sprak de betreffende winkeleigenaar erop aan, waardoor de prijzen overal even hoog bleven.

LG gebruikte ook online tools waarmee het kon monitoren of (web)winkels wel de ‘juiste’ prijzen hanteerden. Wie dat niet deed, moest zich ervoor verantwoorden. „Graag onderstaand advies per direct doorvoeren”, schreef LG in één van de „duizenden berichten en documenten” waarop de ACM de boete baseert. Twee jaar geleden legde de toezichthouder ook Samsung een boete op voor vergelijkbare overtredingen. Die was een stuk hoger: ruim 39 miljoen euro.

In een schriftelijke reactie stelt LG in beroep te zullen gaan tegen de boete van de ACM. „LG streeft ernaar om in het volste belang van de consument te handelen en is van mening dat haar zakelijke activiteiten in de Nederlandse markt volledig in overeenstemming zijn met de lokale en Europese wetgeving.”

Lees verder…….