Techbeurs CES: hoe designkonijn Rabbit inhaakt op de AI-hype

De opmars van kunstmatige intelligentie en alwetende chatbots dwingt de hele techwereld tot een make-over. Dat bleek deze week in Las Vegas, de stad waar 3.500 elektronicafabrikanten en 130.000 bezoekers samenkwamen op de CES – voorheen Consumer Electronics Show. De techindustrie toont op deze vakbeurs nieuwe producten en prototypes, waarvan er veel nooit de winkel zullen halen.

Dit jaar is ‘AI’ het onvermijdelijke thema – elke fabrikant wil meeliften op de hype van ChatGPT, Windows CoPilot en Google Bard. Die chatbots zijn getraind op grote hoeveelheden data met behulp van taalmodellen en genereren zelf goedlopende tekst. Daardoor vormen ze een betere gesprekspartner dan assistenten uit de digitale oertijd, zoals Apple Siri en Amazon Alexa.

‘AI’ blijkt een sticker die op bijna elke product past. Zo kondigt Volkswagen aan dat je straks kunt praten met je auto via ChatGPT, herkent de slimme verrekijker van Swarovski op eigen houtje vogels en wil supermarkt Walmart met behulp van AI kunnen voorspellen welke boodschappen je in huis zult halen. Ook de gewone computer wordt AI-klaar gemaakt met behulp van speciale chips (die kondigde Intel aan) en een toetsenbord met een aparte Copilot-knop. Zo hoopt Microsoft de chatbot in Windows en Office toegankelijker te maken.

Designkonijn

Een andere manier om in gesprek te gaan met de computer biedt Rabbit, een Amerikaanse start-up. De felrode gadget oogt als een kruising tussen een walkietalkie en een tamagotchi. Het minimalistische ontwerp is van het Zweedse bedrijf Teenage Engineering en ziet er analoog uit, met duidelijke ronde knoppen. Als een bijtvriendelijke computer, met een slimme assistent aan boord.

De Rabbit is echter geen computer maar een ‘companion’, een maatje, stelt oprichter Jesse Lyu in zijn productdemonstratie. „Chatbots snappen heel goed wat je bedoelt maar ze kunnen vervolgens geen actie ondernemen. Dat doet de Rabbit wel”. Lyu bedacht een ‘Large Action Model’; spreek je opdracht in en de Rabbit zorgt ervoor dat er een taxi voorrijdt, je muziekdienst het gewilde nummer afspeelt of je vlucht geboekt wordt.

Chatbots kunnen geen actie ondernemen, de Rabbit welJesse Lyuoprichter Teenage Engineering

Dat zijn taken die je ook prima met een telefoon afkunt, maar volgens Lyu is een smartphone duur en ingewikkeld omdat je voor elk wissewasje een andere app moet openen. De Rabbit daarentegen is een gehoorzaam konijntje waarmee iedereen overweg zou kunnen.

Voor een spraakopdracht moet je eerst een praat-knop indrukken – als bij een walkietalkie – en je klikt twee keer om de camera te activeren. De Rabbit herkent zijn omgeving en ‘leest’ bijvoorbeeld de inhoud van je koelkast om met de aanwezige ingrediënten een gerecht samen te stellen. Je kunt zelf ook nieuwe routines of taken ontwikkelen, en zo het konijn verder opvoeden.

De Rabbit is geen computer maar een ‘companion’.

Door zijn kleine scherm en de beperkingen van spraakbesturing heeft de Rabbit dezelfde nadelen als een slimme speaker: je ziet niet in één oogopslag wat het aanbod is als je iets te eten bestelt, een concertkaartje boekt of een reis wilt plannen. In plaats daarvan hoor je de opties achter elkaar. Nog een nadeel: een telefoon maakt geen geluid als je iets opzoekt, met de Rabbit moet je altijd hardop in gesprek.

Voor gadgetliefhebbers die de CES volgen was dat geen bezwaar. In de eerste paar dagen werd de Rabbit al tienduizend keer verkocht. Met een prijs van 199 dollar is de drempel dan ook een stuk lager dan de AI Pin van Humane (699 dollar), een broche die dezelfde AI-ambities heeft.

De CES herstelt zich dit jaar langzaam van de pandemie. Voor corona kwam er 170.000 mensen op af, dit jaar ongeveer 130.000. De bijeenkomst is meer dan een grabbelton met gimmicks en gadgets, vindt trendwatcher Frank Everaardt. Hij is voor de vijftiende keer op de beurs in Las Vegas en zag het aanbod verbreden naar mobiliteit, industriële toepassingen en groene energie. „Het is eerder de troonrede voor de techindustrie.”

De techniek mag dan werken, maar de wetgeving hobbelt er achteraanFrank Everaardt trendwatcher

AI, het overkoepelende thema, strijkt ook neer in het smart home. Nieuwe apparaten werken via wereldwijde computertaal ‘Matter’ beter met elkaar samen en laten zich nu bedienen via slimmere chatbots. Volgens Everaardt beloven techbedrijven alle gemak maar gaan ze daarbij aan de nadelen voorbij: „LG belooft je een huishouden zonder huishoudelijke klusjes. Maar om alles te automatiseren moet je heel veel gegevens over jezelf delen, die weer worden opgeslagen in de cloud. Dan merk je dat de Amerikaanse en Aziatische blik op privacy heel anders is dan die in Europa. De techniek mag dan werken, maar de wetgeving hobbelt er achteraan.”

De doorkijk-tvTv-schermen als een sierlijk meubelstuk

LG transparan tv-scherm.
Foto Caroline Brehman/EPA

Van oudsher is de CES een beurs voor visueel entertainment, met name tv-schermen. Die zijn inmiddels zo groot dat je er een aangepaste huiskamer voor nodig hebt. Naast de gangbare lcd- en oled-schermen is er mini-led-beeldtechniek die de Chinese tv-fabrikant TCL gebruikt om een toestel van 115 inch – bijna 3 meter beelddiagonaal – te produceren. Het prijskaartje is ook enorm: bijna 20.000 euro.

De Zuid-Koreaanse bedrijven LG en Samsung toonden allebei transparante tv-schermen. Dankzij die doorkijktechniek verandert de televisie van een zwarte plak aan de muur in een sierlijk meubelstuk dat wel iets wegheeft van een aquarium. Het beeld wordt er niet beter op, omdat zwart op een transparant oppervlak niet volledig zwart valt te maken.

Ook de schermen van laptops worden groter en extravaganter. Zo introduceerde Asus een laptop met een uitklapbaar dubbel scherm. De Zenbook Duo combineert twee 14 inch-schermen met een afneembaar toetsenbord met een prijs van rond de 2.000 euro.

Het telefoonscherm blijft niet achter: de opvouwbare schermen die sinds een tijdje op de markt zijn, worden nog flexibeler dan ze al waren. Samsung demonstreerde een smartphone die je volledig binnenstebuiten kunt draaien.

auto-techGamen op het dashboard

De Afeela, een auto-project van Sony en Honda.
Foto Kiyoshi Ota

De scheidslijnen tussen de techwereld en de auto-industrie vervagen – zo kondigde de Chinese smartphonemaker Xiaomi onlangs zijn eigen elektrische auto aan. Autofabrikanten zijn ook volop op CES aanwezig. BMW toonde een nieuwe gimmick: bluetooth gamecontrollers om, mits geparkeerd, een spelletje te spelen op het dashboard.

De Afeela, een gezamenlijk auto-project van Sony en Honda, werd tijdens de demonstratie het podium opgereden met een Playstation 5-controller. De vernieuwde versie van dit protoype is geplamuurd met beeldschermen – zelf in de voorbumper zit een scherm. Daar kan KITT, de futuristische auto van eighties tv-held Michael Knight, nog een puntje aan zuigen.

Slimme brillenCombinatie van virtual en augmented reality

Computerbril van Sony.
Foto John Locher

Apple is traditiegetrouw afwezig op CES – het houdt liever zijn eigen productpresentaties – maar probeerde de aandacht te trekken door net voor de beurs aan te kondigen dat de Vision Pro computerbril vanaf februari te koop is in de VS, voor 3.500 dollar (3.190 euro).

Voordelige concurrentie is er al, in de vorm van de Meta Quest 3 (vanaf 550 euro) en er zullen meer 3D-brillen op de markt verschijnen die virtual reality en augmented reality combineren. Fabrikanten kunnen gebruik maken van een nieuwe VR-chip van Qualcomm die elk oog bestookt met 18 miljoen pixels en tegelijkertijd het beeld van twaalf camera’s verwerkt om de omgeving in de gaten te houden en je handbewegingen te volgen. Sony lichtte al een tipje van de sluier op van een computerbril voor zakelijk gebruik die zich met een magische ring laat bedienen.

robotsHumanoïde en rollende robots

De ‘humanoïde’ Forerunner van Kepler.
Foto Steve Marcus

De Chinese robotfabrikant Kepler toonde op CES een nieuwe versie van zijn ‘humanoïde’ Forerunner. Het is een robot met menselijke proporties – 1,78 meter, 85 kilogram schoon aan de haak – die in fabrieken moet assisteren met tillen van zware dingen of werk in een gevaarlijke omgevingen. Hij kan ook op één been staan. De concurrent van de Forerunner is Tesla Optimus, die vorige maand vernieuwd werd. Optimus beweegt ogenschijnlijk soepeler dan de Kepler Forerunner maar loopt alsof-ie net te laat bij de wc was.

De robots voor de huiskamer lopen niet, maar rollen. LG introduceerde een Smart AI Agent, een pratend hulpje op twee poten met wieltjes en Samsung blies Ballie nieuw leven in. Deze ronde robot was in 2020 als prototype te zien maar nu is Ballie opgewaardeerd van high-end kattenspeeltje tot rijdende projector.

Natuur en techniekSlimme verrekijker en biologische luchtverfrisser

Biologische luchtverfrisser van Neoplants.
Foto Antoine Guilloteau

AX Viso, een slimme verrekijker van Swarovski Optik, vergroot tien keer en belooft tot 9.000 verschillende diersoorten te herkennen zodra ze in beeld verschijnen. De ingebouwde camera stuurt het plaatje naar je telefoon zodat je ontdekkingen kunt delen met een ‘outdoor’ app. Richtprijs 4.600 dollar (4.193 euro).

Startup Neoplants ontwikkelde de biologische luchtverfrisser, een genetisch gemanipuleerde kamerplant – de drakenklimop – die tot twintig keer zoveel schadelijke stoffen en stofjes uit de lucht zou opnemen als een gewone drakenklimop. De hangplant kreeg een hightech naam: NEO P1.