Ruzie over beursgang energieproducent

Beursgang Chemiereus BASF ziet graag de beursgang van Wintershall Dea voltrekken, maar LetterOne stelt het liever nog even uit.

Wintershall Dea is een van de investeerders in de Nord Stream 2-gaspijlijn tussen Rusland en Duitsland.
Wintershall Dea is een van de investeerders in de Nord Stream 2-gaspijlijn tussen Rusland en Duitsland.

Foto Odd Andersen/AFP

De twee aandeelhouders van Wintershall Dea, Europa’s grootste exploratie- en productiebedrijf van gas en olie, zijn in conflict over de aangekondigde beursgang van het dochterbedrijf. Het Duitse chemieconcern BASF wil de beursgang graag doorzetten, terwijl investeringsfonds LetterOne (van de Russische miljardair Mikhail Fridman) zich hier juist fel tegen verzet. Dat schreef de Financial Times afgelopen weekend.

De ruzie komt boven op de zorgen die al rond Wintershall Dea bestaan vanwege het conflict tussen Rusland en het Westen. Het bedrijf is een van de investeerders van de Nord Stream 2 gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland. De gasleiding is klaar voor gebruik, maar staat onder druk vanwege de Europese afhankelijkheid van Russisch gas.

In een verklaring aan de FT schrijft BASF dat het „volledig toegewijd” is om het aandeel in Wintershall Dea af te stoten en dat een beursgang hiervoor de beste manier is. LetterOne moet hier voorlopig echter niets van weten, en schrijft in een reactie dat het zich niet zal laten leiden door en zich zal verzetten tegen de „toenemende druk” om op dit moment voor een beursgang te kiezen. BASF bezit twee derde van de aandelen, de rest is in bezit van LetterOne.

Met een geschatte ondernemingswaarde van 20 miljard euro zou de beursgang van Wintershall Dea een van de grootste in Europa kunnen worden. De beursgang staat al langer op de planning maar werd vorig jaar in maart en juni al twee keer uitgesteld, onder meer vanwege ongunstige marktomstandigheden. Een beursgang zou pas weer na 2021 op de agenda staan.

Oplopende spanningen

Volgens LetterOne is een beursgang van Wintershall Dea op dit moment schadelijk voor het bedrijf vanwege de spanningen tussen Rusland en het Westen. Investeerders schuwen momenteel aandelen die te maken hebben met Rusland, waar Wintershall Dea een deel van zijn activiteiten heeft. Ook schrijft het dat de focus op de beursgang en de daaropvolgende uitgave van dividenden kunnen zorgen voor minder investeringen, bijvoorbeeld in fusies en overnames. De olie- en gasvoorraden en de betaalbaarheid daarvan voor Europese landen zouden daardoor gevaar kunnen lopen. Pas wanneer het weer „commercieel zinvol is” zal LetterOne zich achter een beursgang scharen.

Wintershall Dea ontstond in 2019 na een fusie van de meer dan honderd jaar oude Duitse bedrijven Wintershall en Deutsche Tiefbohr-Actiengesellschaft. De gas- en olieproducenten werkten echter al wel sinds de jaren vijftig veel samen. Het fusiebedrijf doet aan gas- en olie-exploratie en productie in dertien landen verspreid over Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Rusland. Vorig jaar produceerde Wintershall Dea in totaal een olievat-equivalent van 623 mboe per dag, waarvan 72 procent uit gas bestond. De brutowinst bedroeg 1,6 miljard euro.

Lees verder…….