Rutte blij met akkoord Israël en Hamas, wil ‘heel veel hulp’ voor burgers Gazastrook

‘Zeker vier doden bij Israëlische luchtaanval op het zuiden van Libanon’

Bij een Israëlische luchtaanval woensdag op het zuiden van Libanon zijn volgens bronnen van persbureau Reuters zeker vier mensen om het leven gekomen. Het gaat om een aanval op de stad Kfar Kila, maar het is niet duidelijk wat het precieze doelwit was.

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak vinden er over en weer aanvallen plaats tussen het Israëlische leger en de militante Libanese beweging Hezbollah, die Hamas steunt.

Bekijk ook: De lust en het leven, en natuurlijk het lijden in Beiroet, Libanon

Rook boven de stad Kfar Kila in het zuiden van Libanon na een Israëlische luchtaanval. Foto AFP

Israëlisch Hooggerechtshof verwerpt juridische bezwaren tegen gevangenenruil met Hamas

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft woensdag de juridische bezwaren verworpen van slachtofferorganisatie Almagor tegen de gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Dat schrijven Israëlische media, waaronder The Times of Israël. De uitwisselingsovereenkomst die donderdag zal worden uitgevoerd, houdt in dat Hamas 50 gijzelaars laat gaan in ruil voor de vrijlating van 150 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen.

Nadat de Israëlische regering dinsdagavond had ingestemd met de door Qatar bemiddelde ruil, begon een periode van 24 uur waarin Israëlische burgers juridische bezwaren konden indienen. Almagor maakte daar gebruik en startte een juridische procedure tegen het akkoord, waar ook een vierdaagse gevechtspauze onderdeel van is.

De groep beargumenteerde dat de deal een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van het land. Dat sommige gevangenen wel en anderen niet zouden worden vrijgelaten, zou volgens Almagor het recht op gelijkheid schenden. De organisatie eiste uitstel van de gevangenenruil, totdat de Israëlische regering kon bewijzen dat de overeenkomst de levens van Israëliërs niet in gevaar brengt.

CPJ: zeker 53 journalisten omgekomen in Gaza sinds begin oorlog, merendeel Palestijnen

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn in Gaza zeker 53 journalisten omgekomen. Dat maakt belangenorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) woensdag bekend. De Amerikaanse ngo beschrijft de „bijzonder hoge risico’s” waar verslaggevers in Gaza mee geconfronteerd worden vanwege onder meer de „verwoestende Israëlische luchtaanvallen”, de beperkte toegang tot levensmiddelen, de verstoorde communicatie en uitgebreide stroomstoringen in het gebied.

Het merendeel van de omgekomen journalisten is Palestijns (46). Daarnaast kwamen vier Israëlische en drie Libanese verslaggevers om. Drie journalisten staan nog als vermist opgegeven en achttien mensen werkzaam in de media zijn gearresteerd. Daarnaast onderzoekt de CPJ ook talloze onbevestigde berichten over de moord, vermissing, arrestatie, verwonding of bedreiging van andere journalisten. Ook onderzoekt het verschillende gevallen van schade aan redacties en woningen van journalisten.

Palestijnse Autoriteit: 52 doden door Israëlische aanval op vluchtelingenkamp Jabalia

Het Israëlische leger heeft woensdagochtend 52 Palestijnen gedood bij een aanval op het vluchtelingenkamp Jabalia. Dat laat Riyad al-Maliki weten, de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Dat melden internationale persbureaus, waaronder Reuters. De aanval komt een dag voordat het vierdaagse bestand in werking treedt, waar Hamas en Israël dinsdag mee instemden.

Israël neemt Jabalia al weken onder vuur en maakte dinsdag nog bekend een „slagveld voor te bereiden” in het gebied rondom het kamp, dat in het noorden van de Gazastrook ligt. Het leger beweert dat Hamas-militanten zich daar ophouden. Het precieze dodental van de Israëlische aanval in Jabalia is voor NRC niet onafhankelijk te verifiëren. Het is bovendien niet bekend wat het aandeel Palestijnse burgerdoden is.

Al-Maliki maakte het nieuws woensdagmiddag bekend tijdens een persmoment in Londen in het kader van een ontmoeting tussen buitenlandministers van Arabische landen. „Ik heb de lijst met namen, 52, ze zijn volledig weggevaagd, van grootvader tot kleinkinderen”, aldus Al-Maliki.

Het Israëlische leger neemt het vluchtelingenkamp Jabalia al weken onder vuur. Foto Abed Sabah/Reuters

Tijdelijke wapenstilstand in Gaza leidt internationaal tot voorzichtig optimisme

De ophanden zijnde wapenstilstand in Gaza wordt internationaal overwegend positief ontvangen. Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië hebben hun tevredenheid geuit over het akkoord tussen Israël en Hamas. De landen maken zich tegelijkertijd, bij monde van hun buitenlandministers, sterk voor een verlenging van de vierdaagse vredesperiode. Ook zien zij de huidige deal als een aanzet voor het hervatten van de onderhandelingen over een tweestatenoplossing.

De Verenigde Naties omschrijven het voorlopige neerleggen van de wapens als een „stap in de goede richting”. De gevechtspauze moet „ten volle worden benut om de vrijlating van gijzelaars te vergemakkelijken en de ernstige behoeften van de Palestijnen in Gaza te verlichten”, aldus een verklaring namens VN-baas António Guterres. „Maar er moet nog veel meer worden gedaan.” De Saoedische premier, prins Faisal bin Farhan Al Saud, benadrukt dat de humanitaire hulp aan Gaza moet worden voortgezet en niet afhankelijk mag zijn van de vrijlating van nog meer gijzelaars.

Tegenover nieuwszender Al Jazeera laat een vertegenwoordiger van Hezbollah inmiddels weten dat de Libanese militante groep geen onderdeel was van de onderhandelingen over het tijdelijk staakt-het-vuren. Wel benadrukt Hezbollah volgens Israëlische media dat het zich aan de gevechtspauze zal houden.

‘Onzekerheid en verwachting’
Israëlische familieleden van de gijzelaars, die de afgelopen weken meermaals hun ongenoegen uitten over de voortgang van de onderhandelingen, hebben het akkoord eveneens verwelkomd. Nieuwszender Al Jazeera verzamelde ook reacties op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar veel families van Palestijnse gevangenen wonen. De vrijlating van 150 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen is immers ook onderdeel van de deal. In het dichtstbevolkte vluchtelingenkamp Balata beschrijft de nieuwszender het „voorzichtige optimisme” en een mengeling van „onzekerheid en verwachting” onder de familieleden.

Een beeld van een massagraf in Khan Younis, vanaf donderdag geldt een tijdelijke gevechtspauze van vier dagen. Foto Mohammed Salem/Reuters

Hamas: tijdelijke wapenstilstand gaat donderdagochtend tien uur in

Hoe het pas bereikte akkoord over de tijdelijke gevechtspauze in Gaza precies zal worden uitgevoerd, is nog niet helemaal bekend. Volgens Hamas-leider Moussa Abu Marzouk zal de wapenstilstand donderdagochtend om tien uur in werking treden, vertelt hij in een interview tegenover nieuwszender Al Jazeera.

Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei volgens persbureau Reuters tegenover de radiozender van het Israëlische leger dat donderdag de eerste gijzelaars door Hamas zullen worden vrijgelaten. Over het tijdstip liet Cohen niets los. De Israëlische krant Haaretz maakt melding van donderdagochtend vijf uur als vroegste tijdstip voor de vrijlating van de gijzelaars.

Dinsdag werd bekend dat beide partijen tot een akkoord waren gekomen over een tijdelijke gevechtspauze. Onderdeel van de overeenkomst is de vrijlating van vijftig gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden door Hamas. Ook een groep Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, zullen worden vrijgelaten. Israëlische autoriteiten hebben inmiddels een lijst van driehonderd Palestijnen gepubliceerd die in aanmerking komen voor een vrijlating.

Veertien ambulances bij Al-Shifa-ziekenhuis om patiënten te evacueren

Er zijn woensdag veertien ambulances aangekomen bij het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Dat meldt het Palestijnse Rode Kruis op X. De ambulances zullen patiënten evacueren uit het ziekenhuis, waar naar schatting nog zo’n driehonderd ernstig zieke mensen verblijven.

Eerder werden al honderden patiënten geëvacueerd uit het Al-Shifa, het grootste ziekenhuis van de Gazastrook. Rondom de gebouwen werd dagenlang gevochten. Vorige week bereikten Israëlische militairen het ziekenhuis en trokken hier binnen. Israël beweerde dat er zich in het Al-Shifa een commandocentrum en wapenopslag van Hamas bevonden. Die strijdgroep ontkende dat.

Eerder kwamen ambulances naar het Al-Shifa om patiënten te evacueren. Foto Haitham Imad/EPA

Rutte blij met akkoord Israël en Hamas, wil ‘heel veel hulp’ voor burgers Gazastrook

Dat Israël en Hamas een akkoord hebben gesloten om een vierdaagse wapenstilstand af te kondigen en om tientallen gevangenen vrij te laten is „heel goed nieuws”. Dat schrijft demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) woensdagochtend op X. „De gevechtspauze moet gebruikt worden om heel veel hulp te leveren aan de onschuldige inwoners van Gaza”, aldus de premier.

Rutte schrijft dat Nederland „blijft oproepen tot vrijlating van alle gegijzelden”. Tijdens de grootschalige terreuraanvallen van 7 oktober gijzelde Hamas zo’n 240 mensen uit Israël. Rutte bedankte Qatar, de Verenigde Staten en Egypte voor „hun cruciale inzet”. Deze landen speelden een bemiddelende rol in de totstandkoming van het akkoord tussen Israël en Hamas. Ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) zei blij te zijn met de wapenstilstand en de vrijlating van de gijzelaars.

Het is opmerkelijk dat Rutte de gevechtspauze prijst. Vorige maand onthield Nederland zich nog van stemming voor een VN-resolutie die opriep tot een „onmiddellijk en langdurig humanitair staakt-het-vuren”. Op de Nederlandse onthouding kwam veel kritiek, onder meer van diverse Kamerleden.

Woensdagochtend waren veel andere lovende woorden te horen voor het akkoord. De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zetelt, zei het bestand te verwelkomen en hoopt dat het tot „bredere oplossingen” leidt. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei blij te zijn met het staakt-het-vuren en met de vrijlating van de gijzelaars. Jordanië en Qatar zeiden te hopen dat het bestand een eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei juist dat de oorlog door zal gaan tot alle Israëlische doelen behaald zijn.

Demissionair premier Mark Rutte Foto Vincent Thian/AP

Qatar: binnen een dag duidelijkheid over wanneer wapenstilstand ingaat

Binnen een dag wordt bekend wanneer er een gevechtspauze van vier dagen ingaat tussen Israël en Hamas. Dat heeft het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagochtend laten weten, zo meldt persbureau AP. Dinsdagavond sloten de strijdende partijen een akkoord over een tijdelijke wapenstilstand, waarbij onder meer Qatar een bemiddelende rol speelde.

De deal voorziet in de vrijlating van vijftig gijzelaars die Hamas gevangennam tijdens de grootschalige terreuraanvallen van 7 oktober, die resulteerden in de oorlog van de afgelopen zes weken in de Gazastrook. Die gijzelaars worden niet allen tegelijk vrijgelaten, maar in groepen tijdens het vierdaagse bestand. Het gaat uitsluitend om vrouwen en kinderen. Israël laat op zijn beurt 150 Palestijnse gevangen vrij, ook allen vrouwen en kinderen.

Het is mogelijk dat de wapenstilstand verlengd wordt na vier dagen, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet geen misverstand bestaan over de oorlog zelf. „We zijn in oorlog en we blijven in oorlog”, aldus de regeringsleider. „We zullen doorgaan tot al onze doelen behaald zijn.” Eerder zei Netanyahu dat het belangrijkste doel van het Israëlisch militair ingrijpen de uitschakeling van Hamas is. Bij de gevechten zijn tot nu toe meer 14.000 Palestijnen en ruim 1.200 Israëliërs om het leven gekomen.

Veel hooggeplaatste leden van Hamas, onder wie politiek leider Ismail Haniya, wonen in Qatar en genieten bescherming van de Golfstaat. Behalve Qatar bemiddelden Egypte en de Verenigde Staten tussen Israël en Hamas. In totaal houdt de Palestijnse strijdgroep zo’n 240 mensen gevangen in de Gazastrook.

Israël stemt in met deal rond gijzelaars en tijdelijk staakt-het-vuren

Het Israëlische kabinet heeft dinsdagavond ingestemd met een deal met Hamas, waarmee tientallen Israëlische gijzelaars moeten vrijkomen. Daartegenover staat de vrijlating van honderden Palestijnse vrouwen en kinderen die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Ook moet er een tijdelijk staakt-het-vuren van minstens vier dagen komen, zodat de gijzelaars Gaza veilig kunnen verlaten en meer humanitaire hulp naar het gebied gebracht kan worden.

Volgens online medium The Times of Israel zal Hamas dertig kinderen en twintig vrouwen vrijlaten. De eerste gijzelaars zullen naar verwachting donderdag vrijkomen. In zes ziekenhuizen in Israël zijn aparte afdelingen ingericht om hen, buiten het zicht van camera’s, te kunnen opvangen. Verder melden Israëlische media dat voor iedere extra tien gijzelaars die Hamas vrijlaat, het staakt-het-vuren met een dag verlengd kan worden.

Wat betreft de humanitaire hulp moeten er per dag driehonderd vrachtwagens vanuit Egypte worden toegelaten, die ook brandstof meenemen om onder meer bakkerijen en ziekenhuizen weer te laten functioneren. De veiligheidsdiensten en het leger zouden ook met het akkoord hebben ingestemd, slechts drie ministers zouden tegen zijn geweest.

Betogers in Tel Aviv eisen de vrijlating van de gijzelaars. Foto Abir Sultan / EPA

Meerdere doden bij Amerikaanse raketaanval op Iraakse militie

De Verenigde Staten hebben dinsdag een luchtaanval op een door Iran gesteunde militie in Irak uitgevoerd en meerdere militieleden gedood. Dat meldt het Pentagon. Het zou gaan om een tegenreactie op een eerdere raketaanval op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Irak, waarbij enkele gewonden vielen.

Militaire bases van VS in het Midden-Oosten zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Gaza vaker doelwit geworden van beschietingen door milities in Syrië en Irak, die loyaal zijn aan Hamas en Iran. De luchtmachtbasis die deze week onder vuur kwam te liggen wordt door onder meer de VS gebruikt om te strijden tegen de Islamitische Staat in Irak.

Jordanië versterkt leger aan grens met Israël

Jordanië heeft de aanwezigheid van zijn strijdkrachten aan de grenzen met Israël dinsdag opgeschroefd. Dat heeft Bisher Khasawneh, de premier van het land, volgens persbureau Reuters gezegd. Jordanië heeft Israël daarnaast gewaarschuwd om geen Palestijnen uit te zetten vanuit de Westelijke Jordaanoever.

Jordanië kent een grote populatie Palestijnen en vreest een nieuwe toestroom aan vluchtelingen door de oorlog in Gaza en het toegenomen geweld op de Westelijke Jordaanoever. „Elke vorm van ontheemding of het creëren van omstandigheden die daartoe zouden leiden, zal door Jordanië worden beschouwd als een oorlogsverklaring en als een schending van het vredesverdrag”, zei Khasawneh.

In 1994 sloot het land een vredesverdrag met Israël en sindsdien zijn de banden tussen de twee landen aanzienlijk verbeterd. Sinds het aantreden van de ultranationalistische regering van Netanyahu en de oorlog in Gaza staan die betrekkingen echter op scherp. „Israël moet afzien van escalatie op de Westelijke Jordaanoever. Dit is een rode lijn die Jordanië niet zal accepteren”, zei de premier, die eraan toevoegde dat „alle opties op tafel liggen”.

Bisher Khasawneh tijdens een top in Libanon. Nabil Mounzer / EPA

Zeker vijftien doden bij Israëlische luchtaanval op appartementencomplex in Khan Younis

Bij een Israëlische luchtaanval op een flat in de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. Onder de doden zouden meerdere kinderen zijn. Nog eens 22 mensen zijn gewond geraakt bij het bombardement.

Eerder op de avond doodde een luchtaanval op vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza zeker vijf mensen, zo meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens datzelfde persbureau zijn dinsdag zeker 120 doden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen. Autoriteiten in Gaza meldden eerder op dinsdag dat het dodental de 14.100 gepasseerd was. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Lees verder…….