Rundfunk: ‘Mensen doen vaak net alsof het geweldig met ze gaat. Daar maken we graag grappen over’

‘Er zijn zoveel podcasts met oninteressante mensen die overbodige verhalen vertellen op de meest gewichtige manieren.” Yannick van de Velde (34) en Tom van Kalmthout (33) zijn veel onderweg met de auto en kunnen zich dan behoorlijk ergeren aan wat er online allemaal te beluisteren is. Van de Velde: „Het podcastlandschap is totaal verzadigd.”

Zulke ergernissen zetten ze om in materiaal voor de nieuwste theatervoorstelling van Rundfunk, het duo dat ze samen vormen. Een scène over een fictieve podcast-opname belandde in Schau, dat op 9 maart in première gaat in Rotterdam.

Het is de derde theatervoorstelling van het duo dat elkaar in 2009 ontmoette op de Amsterdamse toneelschool. Bekendheid kregen ze in 2015 met de komische tv-serie Rundfunk, over twee leerlingen op een middelbare school vol excentriekelingen. Diverse scènes uit de serie werden beroemd, zoals die waarin de leraar Duits (Pierre Bokma) er een duivels genoegen in schept om aan zijn leerlingen onvoldoendes uit te delen.

Er volgde nog een film (Jachterwachter), twee theatervoorstellingen en recentelijk de NPO-serie Duco en Roy. Hierin hebben twee jonge aspirant-acteurs er alles voor over om beroemd te worden. Ze doen mee aan een tv-show genaamd Dating on drugs en springen in beeld tijdens het live-verslag van een gruwelijke ramp. Alles voor zendtijd.

Gelukkig overkomen

Het zijn kenmerkende Rundfunk-personages: types die een geheel ander beeld van zichzelf hebben dan hoe anderen hen zien. Ze doen steeds absurdere dingen, maar ook voel je met ze mee: iedereen ziet het enorme bord voor hun kop, behalve zijzelf. Van de Velde en Van Kalmthout laten met hun wonderlijke tragikomische scènes vol misverstanden en knotsgekke verhaallijnen ook doorschemeren wat ze vinden. In Duco en Roy bijvoorbeeld: de onnozelheid van het beroemd willen worden tegen elke prijs en de waanzin van de entertainmentindustrie die dit mogelijk kan maken.

Hun nieuwste theatervoorstelling zit vol met personages zoals Duco en Roy. In losse scènes zien we onder andere collega’s, juf en kind, een Duitse dj, geliefden en een rij-instructeur in actie. Een bruid en bruidegom proberen gelukkig over te komen, maar zijn het duidelijk niet.

Uit de vaak ontsporende dialogen blijkt dat het heel moeilijk is om je geloofwaardig anders voor te doen dan je bent. En hoe harder iemand dit toch probeert, des te lelijker komen de ware gevoelens er meestal alsnóg uit. Zo loopt een date flink uit de hand als een man die zijn best doet enorm stoer over te komen, niet krijgt wat hij wel had verwacht. Zijn teleurstelling is zo groot dat hij onbedoeld al zijn maskers laat vallen.

In een café-restaurant in Amsterdam-Oost leggen de twee leden van Rundfunk uit dat ze houden van comedy die er niet te dik bovenop ligt. Van Kalmthout: „Volgens mij kan je uit onze scènes best afleiden wat ons bezighoudt.”

Wat is dat dan?

Van Kalmthout: „Veel scènes gaan over mensen die tegen de klippen op doen alsof het geweldig met ze gaat. Ze doen zich anders voor dan ze zijn. Dat is een vruchtbare bron voor komische situaties.”

Putten jullie uit eigen ervaringen?

Van de Velde: „Ik was eens bij de première van een toneelstuk. Ik zag bij de speech na afloop dat twee van de acteurs elkaar overduidelijk vreselijk vonden. Denken jullie echt dat wij hier intrappen, dacht ik toen. Daaruit is die bruiloftscène in de voorstelling ontstaan.”

Lees ook Onvoorspelbare satire over de entertainmentwereld in ‘Rundfunk: Duco en Roy’

<p>Laura Bakker als Selma. Tom Kalmthout als Roy en in Rundfunk: Duco en Roy. </p>

Wat fascineert jullie daaraan?

Van Kalmthout: „Het is grappig om mensen in het bijzijn van anderen een rol te zien spelen waarbij iedereen weet: het gaat helemaal mis tussen hen zodra de anderen weg zijn.”

Hoe bepalen jullie de volgorde van scènes?

Van de Velde: „Dat proberen we uit. Vanavond halen we bijvoorbeeld een scène eruit, om te kijken wat dat doet met het ritme van de voorstelling.”

Van Kalmthout: „Onze regisseur, Peter van de Witte, probeert ons in een computerprogramma te dwingen: Preform. Daarbij moet je de scènes sorteren naar soort, lengte en toon en geef je ze kleurtjes. Wij doen dat al, met post-its en stift. Gewoon op een muur.”

Wat leren jullie van je regisseur?

Van Kalmthout: „Heel veel. In de auto terug na try-outs geeft hij bijvoorbeeld commentaar. Zijn stokpaardje is preciezer en nauwkeuriger zijn. Alles wat we doen moet een reden hebben. Daarin schuilt de humor.”

Van de Velde: „Hij neemt het op. Dat terugkijken is vreselijk. Ik vind mezelf dan altijd zo veel lelijker, dommer, onverstaanbaarder en minder grappig dan ik denk.”

Zijn jullie nog zenuwachtig?

Van de Velde: „Misschien een domme en arrogante opmerking, maar ik vind optreden met Tom een van de weinige dingen waar ik goed in ben. Ik vind het echte leven vaak spannender. Bijvoorbeeld net hier in mijn eentje naar binnenlopen. Dan denk ik: kut, ik heb niet gereserveerd, zou jij gereserveerd hebben? En moet ik dan zo zeggen dat we gaan lunchen of wat gaan drinken?”

Schau, door Rundfunk. Première 9 maart. Oude Luxor, Rotterdam. Info en speellijst: rundfunk.sexy