Regisseur controversiële thriller: ‘Toen Trump mijn film vertoonde, veranderde alles’

„Mijn film is het slachtoffer van elk frame dat je je kan bedenken. Het enige dat ontbreekt is dat Marsmannetjes hem hebben gemaakt. Die komt vast ook snel.”

Een spook waart door hotel De l’Europe in Amsterdam. Het spook van complottheorie QAnon. Midden september zetelt regisseur Alejandro Monteverde in de goudbeklede Prinsenkamer om de Nederlandse pers te woord te staan voor zijn nieuwe film Sound of Freedom. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tim Ballard, een CIA-agent die tientallen kinderen redde uit de handen van kinderhandelaren in Zuid-Amerika. Het was een mega-hit. De Amerikaanse recette van 184 miljoen dollar overtrof deze zomer die van Mission Impossible én van Indiana Jones. In heel Latijns-Amerika was de film nummer één. Deels omdat de film onderdeel van de cultuuroorlog werd. Rechts en extreem-rechts smullen van het tranentrekkende, godvrezende anti-pedofielenverhaal. Donald Trump organiseerde een screening. Conservatieve media loven de film alsof het Citizen Kane betreft.

Wellicht de grootste promoters van de film zijn aanhangers van de QAnon-complottheorie, volgens welke een satanische wereldelite van politici (de Clintons) en miljardairs (George Soros) kinderen ontvoert voor seks, en om hun levensbloed te oogsten voor verjongingskuren. Zij zien hun wereldbeeld gereflecteerd in deze film én in hoofdrolspeler Jim Caviezel, bekend van Mel Gibsons Jezus-martelfilm The Passion of the Christ (2003), want Caviezel flirt openlijk met QAnon.

Dus leidt Monteverdes komst in Amsterdam tot rumoer. Dit is geen normaal persmomentje, er hangt spanning in de lucht. Kritische journalisten worstelen met de vraag of ze aandacht aan Monteverde moeten besteden. Er zijn ook fans, zoals drie leden van het Vlaamse collectief All Hearts Open, die cadeaus meetorsen in de hoop Monteverde naar België te lokken voor een voorpremière: „Om te verbinden in de strijd tegen kindermisbruik.”

Lees ook de recensie van The Sound of Freedom (●●)

In Colombia produceren kindslaafjes cocaïne

Monteverde zelf lijkt wel klaar met de controverse. „Er is niet één interview dat niet gaat over QAnon!”, briest hij tegen zijn vrouw terwijl hij de Prinsenzaal uitloopt voor een plaspauze. „Niet één!” Tien minuten later keert hij terug in een ruime fauteuil. Beleefd, maar ook gepantserd tegen de onvermijdelijke vraag: is dit een QAnon-film?

Wat is volgens u de boodschap van Sound of Freedom?

„Mijn motieven waren heel puur. Ik wilde een gesprek starten over kinderhandel. Dat is gelukt, helaas met wat controverse. Acht miljoen kinderen raken elk jaar vermist.”

De film lag vier jaar op de plank, waarom?

„Ik werd gewaarschuwd voor dit onderwerp toen ik de film begon te schrijven: kinderhandel kun je niet verkopen. Het bleek inderdaad moeilijk, maar mijn overtuiging was groter dan mijn angst. We maakten een deal met 20th Century Fox, maar toen Disney die studio overkocht was de film plots van de baan. En toen kwam Covid.”

In de media wordt gespeculeerd dat Disney de film niet wilde uitbrengen.

„Dát is een complottheorie. Het is een enorm bedrijf. Ze wisten niet eens dat de film bestond.”

Monteverde kreeg geen releasedatum van Disney en kocht de film uiteindelijk terug. Angel Studios mocht hem daarna distribueren. Dat bedrijf van de negen Mormoonse gebroeders Harmon lanceerde eerder een gelovige versie van Netflix. Nu bedachten ze iets nieuws. Aan het einde van de trailer (en de film) werd een persoonlijke boodschap van hoofdrolspeler Jim Caviezel geplakt: „Bestel je tickets vandaag, en maak duidelijk dat Gods kinderen geen koopwaar zijn!” Via een QR-code kunnen bezoekers als een soort donatie tickets voor anderen kopen. Dat gebeurde massaal.

Bent u blij met het succes, ondanks de controverse?

„Financieel levert het mij niks op, het gaat allemaal naar Angel Studios. Maar natuurlijk: het helpt een filmmaker als de film door meer dan 24 miljoen mensen gezien wordt. Dat kunnen ook echt niet alleen samenzweerders en extreem-rechtse mensen zijn. ”

Is dit een QAnon-film?

„Dan moet je mij eerst uitleggen wat dat is. Ik heb niet de tijd genomen om erin te duiken. Ik kan je wel de feiten geven. Ik begon met deze film in 2015, ver voordat deze samenzweringstheorieën begonnen [In 2017 doken de eerste QAnon-berichten op, red.]”

Er zit een pedofieleneiland à la Jeffrey Epsteins eiland in.

„Toen ik deze film afrondde in 2019 was dat niet eens bekend!”

Er wordt gerefereerd aan welvarende zakenlieden die kinderseksclubs hadden?

„Dat heb ik letterlijk uit het nieuws; het ging over een Amerikaanse zakenman in Thailand. Maar deze film is gefinancierd door de rijkste families op aarde. Kijk maar naar de credits.”

Patrick Slim, de zoon van Carlos Slim, de op zes na rijkste man op aarde, en John Paul DeJoria, miljardair en eigenaar van Patrón tequila, staan inderdaad op de rol als geldschieters.

https://www.youtube.com/watch?v=Rt0kp4VW1cI

Hoe is die link tussen deze film en QAnon ontstaan?

„Ik weet het niet. Misschien komt het van die complotgroepen zelf? Het is gewoon een verzonnen controverse die wordt versterkt door de media die elkaar napraten. Toen de film nét uitkwam kreeg hij goede recensies. Maar toen een zekere Amerikaanse president de film vertoonde, draaide het allemaal om.”

Komt het niet meer door de woorden van hoofdrolspeler Jim Caviezel?

„Misschien. Wat heeft hij dan gezegd?”

Hij is aanhanger van QAnon-theoriën.

„O ja? Heb je hem dat horen zeggen?”

Bij een QAnon-conferentie in Oklahoma sprak hij over uw film, en zei hij dat hij gelooft in ‘adrenochroom’. Volgens QAnon is dat een stofje in het bloed van kinderen, dat geoogst wordt door de elite.

„Heb je hem dat persoonlijk horen zeggen? Ik niet. Ik heb het hem gevraagd: ‘Jim, wat is er aan de hand, man?’ Hij zei: ‘Geloof mij man. Het is onzin. Ik heb sterke meningen, maar mensen interpreteren het verkeerd.’ Ik ben het niet met Jims meningen eens, maar dit is online opgeblazen.”

Maar Caviezel lijkt zelfs naar QAnon te refereren in een korte film tijdens de aftiteling van de film: „Terwijl deze film in bioscopen draait, zijn de kinderen tijdelijk machtiger dan Congres-afgevaardigden, presidenten en techmiljardairs.” Is dat geen insinuatie dat de machtigste mensen achter kindermisbruik zitten?

„Nee joh, nee!”

Is dat geen ‘hondenfluitje’? Qanon-aanhangers denken dan: Jim ziet het ook!

„Ik houd niet van dat filmpje. Het was niet mijn keus, ik heb gevochten om het eruit te houden. Maar ik denk niet dat Jim naar schuldigen wijst. Het heeft te maken met vooroordelen die zijn gecreëerd door een hele cultuur van beschuldigingen en leugens.”

Wat bedoelt hij wel?

„Nou, weet jij hoeveel kinderen er elke dag vermist raken in Europa? Nee? Een andere journalist wist het wél: elke twee minuten één. We moeten die kinderen beschermen. Ik denk dat Jim daar aandacht voor wil vragen.”

Caviezel was al controversieel. Waarom castte u hem eigenlijk?

„Ik wilde eerst een andere A-acteur die meer op de echte Tim Ballard leek, maar dat lukte niet. Toen zei Tim: ‘Het moeilijkste aan mijn baan is als ik video’s van kindermisbruik moet bekijken. Dan vertrouw ik op mijn geloof. Jim Caviezel is ook een man van het geloof, hij kan de rol spelen.’ Toen ik Caviezel ontmoette, begon hij na vijf minuten al te huilen. Hij heeft drie kinderen uit China geadopteerd. Hij kende het onderwerp dus.”

Monteverdes volgende film is af. Cabrini, gepland voor maart 2024, gaat over een Italiaanse vrouw die ondernemer wordt in het 19de eeuws New York. Of die film vrij van controverse blijft? „Met die film ga ik bewijzen dat media niet objectief zijn. Dát wordt de controverse.”