Reddingsplan voor het Cobra Museum krijgt zware kritiek

De toekomst van het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen is uiterst onzeker geworden. Een reddingsplan dat het museum voor moderne kunst van de ondergang zou moeten redden, is woensdagavond door een groot deel van de gemeenteraad als ondermaats bestempeld.

Een officieel besluit over het plan en de voortzetting van de gemeentelijke subsidie, die het museum hard nodig heeft om een faillissement te voorkomen, is in de raadsvergadering van woensdag nog niet genomen. Het college van burgemeester en wethouders, dat vorige week in een raadsbrief al kritisch op het plan reageerde, zal nu met een voorstel komen waarover de raad op woensdag 29 november beslist.

Wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) wilde nog niet vooruitlopen op wat het college gaat voorstellen. „Door blijven modderen is geen optie”, zei Raat gisteravond. Hij noemde het tijd om „hom of kuit” te geven. De wethouder sprak van een duivels dilemma: „Een faillissement kost ook geld, maar dan is er wel ruimte voor iets nieuws.”

De kritiek op het ‘masterplan’ van het museum is vooral dat de financiële risico’s opnieuw bij de gemeente worden neergelegd. Zo noemde raadslid Femke Lagerveld van coalitiepartij VVD de plannen „oude wijn in nieuwe zakken” en betwijfelde ze of het realistisch is om te verwachten dat het museum in de toekomst hogere bezoekersaantallen gaat trekken. Ook de andere coalitiepartners D66, PvdA en Goed voor Amstelveen waren teleurgesteld in de plannen.

In augustus werd bekend dat het Cobra Museum met ernstige financiële problemen kampt. Het college kondigde daarop aan de subsidie vanaf volgend jaar te willen stopzetten, omdat het niet om een incident ging. Vervolgens stond ondernemer en Quote500-miljonair Marius Touwen op, die voor een deel wilde bijspringen om ervoor te zorgen dat het museum niet dicht hoeft.

De gemeente stelde toen een besluit uit over het stoppen van de jaarlijkse subsidie van ruim een miljoen euro, om het museum en Touwen een laatste kans te geven om met een reddingsplan te komen. Dat plan werd woensdag in de raad besproken.

De Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) gaf vorige week al forse kritiek op de plannen. „Het museum behoeft verfrissende nieuwe ideeën en meer ondernemingszin”, schreef de raad, die vindt dat de hand weer te gemakkelijk wordt opgehouden bij de gemeente. Een andere organisatie, bestuur en directie is essentieel, luidde het advies.

Touwen, die onlangs 2 ton aan het museum overmaakte zodat de salarissen van de medewerkers betaald kunnen worden, beantwoordde woensdag vragen van de raadsleden over het reddingsplan. De ondernemer stelde dat de gemeente structureel te weinig geld geeft aan het Cobra Museum. „Als Amstelveen belang hecht aan een volwaardig museum moeten er meer middelen beschikbaar komen.”

Het museumgebouw is eigendom van de gemeente, de collectie is van een stichting.