Recordjaar voor betaalbedrijf Adyen: omzet voor eerst meer dan een miljard

Fintech Het Amsterdamse Adyen heeft een recordjaar achter de rug, bleek woensdag uit de jaarcijfers. Lastig blijft het vinden van genoeg goede mensen, volgens topman Pieter van der Does.

Adyen-topman Pieter van der Does ziet de beurskoers „niet als een indicator van hoe goed we het doen”.
Adyen-topman Pieter van der Does ziet de beurskoers „niet als een indicator van hoe goed we het doen”.

Foto Rob Engelaar/ANP

Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen heeft, gestimuleerd door de coronapandemie, vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard euro omgezet. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de cijfers over de tweede helft van 2021.

De jaaromzet van Adyen, dat digitale betalingen verwerkt, groeide met 46 procent. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) kwam ruim de helft hoger uit dan een jaar eerder, op 630 miljoen euro.

Adyen (opgericht in 2006) is een fintechbedrijf dat digitale betalingen afhandelt voor bedrijven als Spotify, Uber en De Bijenkorf. Daarnaast neemt het bedrijf ook steeds meer de betaling in fysieke winkels voor zijn rekening.

Adyen verwerkte vorig jaar meer dan 500 miljard euro aan betalingen. Daarmee overtrof het de verwachtingen van analisten. Een belangrijk deel van de groei kwam uit de Verenigde Staten, waar de omzet met 74 procent toenam. Woensdagochtend was het aandeel Adyen een van de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs.

Pieken en dalen

Adyen heeft een jaar met pieken en dalen achter de rug. De groei in webwinkels en online bestellingen tijdens de coronapandemie leidde tot een enorme koersstijging in de eerste helft van 2021. Maar de toegenomen inflatie en stijgende rente hebben het aandeel, net als van veel andere techbedrijven, de laatste maanden fors onder druk gezet. De beurswaarde van Adyen daalde het afgelopen halfjaar meer dan 20 procent.

Topman Pieter van der Does ziet de beurskoers „niet als een indicator van hoe goed we het doen”, zei hij woensdagochtend in een telefonische toelichting op de cijfers. „Ik zie daar geen beloning of straf in. Je beweegt gewoon mee als bedrijf. Wij zijn bezig met de lange termijn.”


Gevecht om mensen

Om de groei vast te houden, wil Adyen (2.180 werknemers) snel meer medewerkers aannemen. In het laatste halfjaar kwamen er al 226 bij. Dat was minder dan het bedrijf hoopte. „We zouden wel meer mensen willen aannemen, maar we gaan niet op kwaliteit inleveren. Dit gevecht om goede mensen is iets wat de hele techindustrie raakt”, zegt Van der Does.


Lees ook: Waar Adyen floreert in coronacrisis, kwakkelt ABN

Adyen gaf het afgelopen jaar ruim 120 miljoen euro extra uit voor personeel, geld dat met name werd gebruikt voor nieuwe kantoorpanden. Het opende een locatie op het Rokin in Amsterdam en kantoren in Chicago en Madrid. Ook de salarissen voor de zeer gewilde softwareontwikkelaars namen toe.

Werknemers die permanent vanuit huis werken, wat sommige Amerikaanse techbedrijven nu toestaan om meer mensen te kunnen aannemen, is voor Adyen niet direct een optie. „We hebben veel jonge mensen, die elkaar graag willen ontmoeten op kantoor”, zegt Van der Does. „We zien zelfs dat gedurende de coronaperiode het aantal werkplekken op kantoor snel ‘uitverkocht’ is. Helemaal remote werken is voor ons niet logisch.”

Lees verder…….