Raadsbesluit: poppodium Deventer moet tegen zijn zin verhuizen naar de schouwburg

Het poppodium Burgerweeshuis in Deventer moet inschuiven in de Deventer Schouwburg. Dat heeft de gemeenteraad in Deventer woensdagavond besloten, na jarenlange onduidelijkheid over de toekomst voor de twee belangrijkste podia van de stad.

Het besluit is zeer tegen de zin van het Burgerweeshuis, dat zich erop voorbereidde om te verhuizen naar een nieuwe locatie in het havengebied in Deventer. Het poppodium schreef het college vorige week dat het niet zal meewerken aan huisvesting in de schouwburg. „Ik waardeer de hartstocht van het Burgerweeshuis, maar er moeten keuzes worden gemaakt”, zei wethouder Ilse Duursma (Cultuur, CDA) woensdagavond.

Vooral vanwege de kosten wil het college de schouwburg en het poppodium in één gebouw huisvesten. Die verbouwing moet maximaal 37,5 miljoen euro kosten, terwijl de plannen voor twee individuele centra optellen tot zo’n 50 miljoen euro. Volgens het college blijft door de besparing meer subsidie over „voor cultureel programma – ook in financieel krappe tijden”. Het college wil de heringerichte schouwburg eind 2027 opleveren.

Popsector

De vraag is wel wat het ‘onder één dak’-besluit betekent voor popmuziek in Deventer, als het Burgerweeshuis bij zijn afwijzing blijft. Het bestuur van het poppodium schreef het college dat het standpunt van de gemeenteraad „mogelijk consequenties heeft voor het voortbestaan van Burgerweeshuis”.

De meeste Nederlandse poppodia schaarden zich deze week achter het Burgerweeshuis. 61 podia, zoals Rotown (Rotterdam), Vera (Groningen) en Melkweg (Amsterdam), poogden het college met een gezamenlijke brief op andere gedachten te brengen. Ze vrezen dat de popfunctie in en om Deventer „onherroepelijk tot stilstand [zal] komen”. Ook brancheorganisaties Pop.nl en Popcoalitie stuurden brieven.

Het voorstel kreeg woensdag niet de volledige steun van de Deventer coalitie: PvdA en D66 waren verdeeld. Raadslid Jan Schuring (D66) noemde het plan voor een Burgerweeshuis in de haven „een gepassioneerd, mooi project”, maar volgens hem gaven de totale gemeentelijke culturele uitgaven de doorslag. „De hele sector vreest de financiële consequenties.”

Oppositiepartij VVD hielp het voorstel voor huisvesting in de schouwburg toch aan een meerderheid, omdat het volgens de partij sterk zal bijdragen aan ontwikkeling van de binnenstad.

De Deventer Schouwburg.
Foto Eric Brinkhorst

Veel duurder

Zowel de Deventer Schouwburg als het Burgerweeshuis zitten al lange tijd in gebouwen die niet voldoen. Oorspronkelijk zou de schouwburg – een bovenmaats pand uit de jaren ’90 tegenover het station – rigoureus verbouwd worden. Het Burgerweeshuis, gevestigd in een verouderd monument in de binnenstad, zou verhuizen.

Een jaar geleden bleek echter dat met name de verbouwing van de schouwburg veel duurder uitpakte: 32,5 miljoen euro, bijna drie keer zoveel als eerder was berekend. De beoogde verhuizing van het Burgerweeshuis, naar een voormalig fabriekspand in de haven, kost volgens de laatste berekeningen zo’n 17 miljoen euro.

Volgens het college krijgen theater en muziek onder één dak in de schouwburg „‘smoel’ op een A-locatie in Deventer”. Pop- en rockliefhebbers in Deventer willen juist een autonome plek met een eigen karakter. Begin dit jaar liepen honderden mensen mee in een protestmars in de stad; er werden ruim 7.500 handtekeningen opgehaald.

Theaterzaal omgebouwd

Ondanks die protesten steunde een meerderheid van de raad in februari verder onderzoek naar huisvesting ‘onder één dak. Volgens de vier gemeentelijke coalitiepartijen zou daarbij echter een eigen plek voor Burgerweeshuis in de haven „plan A” zijn.

Die studies voerde de gemeente dit jaar uit met externe adviseurs. Zij concludeerden dat pop en theater samen in de schouwburg passen, als de kleine theaterzaal van de Deventer Schouwburg omgebouwd wordt tot popzaal. Raadslid Eekhuis (PvdA) zei dat het plan „een deel van de fractie heeft verrast in positieve zin”.

Door de huisvesting ónder één dak wordt jaarlijks 250.000 euro bespaard op de gemeentelijke uitgaven aan cultuur. De raad nam woensdagavond een amendement van D66 aan dat voorschrijft dat dat geld beschikbaar blijft voor de cultuursector. De raad steunde ook een motie van D66 om Burgerweeshuis bij de verhuizing 300.000 euro extra steun te geven , mits het poppodium er actief aan meedoet.

Lees ook In Deventer gaan cultuurliefhebbers de straat op voor een eigen plek

De protestmars van woensdag 11 januari naar het gemeentehuis waar directeur Kelly Hammer van het Burgerweeshuis 7.565 handtekeningen aanbood aan wethouder Ilse Duursma. Leeslijst