Principeakkoord gesloten tussen vakbond en VNG over cao gemeenten, vuilnisstaking opgeschort

Cao-onderhandelingen Gemeenten verhogen de lonen van werknemers in de allerlaagste schaal met 16,4 procent, aldus FNV. Medewerkers in iets hogere schalen, onder wie bijvoorbeeld boa’s, gaan er 12 procent op vooruit. In de hoogste schalen stijgen de lonen met bijna 7 procent.
In de binnenstad van Amsterdam nam op de eerste dag van de staking van vuilnisophalers het afval op straat toe.
In de binnenstad van Amsterdam nam op de eerste dag van de staking van vuilnisophalers het afval op straat toe. Foto Ramon van Flymen/ANP

Vakbond FNV en de Nederlandse gemeenten hebben een principeakkoord gesloten over de nieuwe cao voor vuilnisophalers en medewerkers van stadsreiniging. Gemiddeld genomen gaan lonen met 9,1 procent omhoog. Dat maakt FNV woensdag bekend. Daarmee komt er voorlopig een einde aan stakingen bij meerdere gemeenten, waaronder Utrecht, Den Haag en Amsterdam, waar vuilnis niet opgehaald werd en zich dus opstapelde in binnensteden.

Gemeenten verhogen de lonen van werknemers in de allerlaagste schaal met 16,4 procent, aldus FNV. Medewerkers in iets hogere schalen, onder wie bijvoorbeeld boa’s, gaan er 12 procent op vooruit. In de hoogste schalen stijgen de lonen met bijna 7 procent. De loonsverhoging wordt betaald uit het landelijk gemeentefonds van de rijksoverheid, dus gemeentebelastingen zullen niet stijgen volgens VNG. Een woordvoerder van VNG wijst erop dat er „lange termijnzorgen” zijn over de betaalbaarheid. „Door een stevige cao worden die problemen niet minder.”

De afspraken worden voorgelegd aan de leden van FNV met een positief advies vanuit de vakbond. In de regel gaan FNV-leden akkoord met afspraken die door de vakbond worden gemaakt. Onderhandelaar Marieke Manschot van FNV Overheid zegt dat met name de werknemers in de laagste schalen hun loonsverhoging „hard nodig hebben om rond te komen in deze voor hen financieel zware tijden”. In 2022 was de inflatie 11,6 procent, met name door prijsstijgingen van voedsel en energie. Vooral voor mensen met een kleine beurs is dat een groot probleem; zij geven een relatief groot deel van hun inkomen uit aan basisvoorzieningen.

Naast de vuilnismedewerkers van gemeenten staken ook medewerkers van het streekvervoer en ziekenhuispersoneel. Allen eisen ze hogere lonen vanwege de stijgende prijzen door de oorlog in Oekraïne. De onderhandelingen tussen de ziekenhuisvakbonden en de ziekenhuizen zijn dinsdag mislukt; half maart staken veel ziekenhuismedewerkers. Het streekvervoer staakt op woensdag en legde begin deze maand ook al vijf dagen lang het werk neer.

Lees ook Ziekenhuizen wijzen ultimatum vakbonden af, stakingen aangekondigd

Lees verder…….