President Biden bezoekt Israël op woensdag

Macron eist onmiddellijke vrijlating van door Hamas gegijzelde Frans-Israëlische vrouw

Emmanuel Macron heeft dinsdag de vrijlating geëist van de Frans-Israëlische vrouw die sinds 7 oktober door Hamas wordt gegijzeld. Dat zei de Franse president dinsdag tijdens een persmoment in de Albanese hoofdstad Tirana meldt persbureau AFP. Eerder had de militante groepering beelden verspreid van de vrouw die smeekt om haar vrijlating, terwijl ze aan haar wonden wordt verzorgd.

Volgens Macron oefent het Elysée druk uit op verschillende partijen in de regio om haar vrij te laten. Frankrijk zou naast gesprekken met de Israëlische autoriteiten ook in contact staan met bondgenoten van Hamas, aldus Macron. Hoewel hij benadrukt „geen verwachtingen te willen scheppen” voor een goede afloop wordt in de gesprekken naar zijn zeggen weldegelijk vooruitgang geboekt.

Beelden van dag tien van de oorlog tussen Israël en Hamas

Kabinet bedenkt zich en stuurt alsnog noodhulp naar Gaza

Het Nederlandse kabinet zegt 10 miljoen euro aan extra noodhulp toe aan de Gazastrook, nu daar een miljoen mensen ontheemd zijn geraakt door Israëlische bombardementen en een verwacht grondoffensief. Dat heeft demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher (VVD) dinsdagochtend bekend gemaakt.

Lees het volledige nieuwsbericht

Beschietingen tussen Israël en Hezbollah bij Libanese grens houden aan

De sjiitisch-Libanese militie Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, zegt meerdere raketten te hebben afgevuurd op Israëlische tanks in Hanita, een kibboets in het noorden van Israël. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Eerder op dinsdag zei de Israëlische krijgsmacht vier mensen te hebben gedood die probeerden vanuit Libanon over het hek aan de grens met Israël te klimmen. Volgens Israël waren de vier personen van plan een bom te plaatsen.

Israël en het door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon bestoken elkaar al dagen in het grensgebied. De Israëlische krijgsmacht zei dinsdag ook dat het meldingen had ontvangen van „schoten in de richting van Metula”, een stad aan de noordgrens met Libanon. Volgens Hezbollah was er sprake van „hevige Israëlisch vuurgevechten” richting Libanees grondgebied. Volgens het Libanese staatspersbureau NNA vuurt Israël ook witte fosforbommen af.

Lees ook: Een oud conflict laait weer op, nu Zuid-Libanon beschoten wordt door Israël. ‘De enige die ons beschermt is Hezbollah’

VN: ingestorte watervoorzieningen in Gaza, ziekenhuizen door brandstofvoorraden heen

De water- en sanitaire voorzieningen in Gaza hebben het begeven. Dat maakte de lokale vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNRWA) dinsdag bekend. Volgens de hulporganisatie doet de laatste tot dan nog werkende watertank het sinds maandag niet meer. De vluchtelingenorganisatie uit zijn zorgen over uitdroging en de uitbraak van ziektes onder Palestijnen vanwege het acute watergebrek in Gaza.

Kraanwater in de Gazastrook was al grotendeels ongeschikt voor consumptie. Sinds de Israëlische blokkade van afgelopen week, zijn lokale inwoners aangewezen op ontziltingsinstallaties voor zeewater. Het gebrek aan elektriciteit en brandstof, een ander gevolg van de blokkade, zorgt ervoor dat het water niet langer naar de tanks kan worden gepompt. In Gaza zou 600.000 liter brandstof per dag nodig zijn om water- en ontziltingsinstallaties te laten functioneren. De noodvoorraden van UNRWA zijn daarvoor ruim onvoldoende.

Ook de brandstofvoorraden in de ziekenhuizen in Gaza, zo schat de vluchtelingenorganisatie, zullen naar verwachting dinsdag op raken, wat de levens van duizenden patiënten in gevaar brengt. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht bij de haast onophoudelijke luchtaanvallen inmiddels zeker 24 doelen van de vluchtelingenorganisatie onder vuur genomen. Volgens de VN ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk een stuk hoger.

Volgens UNRWA functioneert de laatst overgebleven ontziltingsinstallatie voor zeewater sinds maandag niet meer. Foto Mohammed Abed/AFP

Jordaanse koning Abdullah: ‘Geen vluchtelingen in Jordanië of Egypte’

De Jordaanse koning Abdullah II zegt dat Palestijnse vluchtelingen niet welkom zijn in Egypte of Jordanië. Hij voegde eraan toe dat de humanitaire situatie in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever moet worden aangepakt.

„Ik denk dat het plan van sommige usual suspects is om te proberen problemen te creëren”, aldus de koning tijdens een persconferentie in Berlijn na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. „Geen vluchtelingen in Jordanië, geen vluchtelingen in Egypte.”

De koning sprak met Scholz en de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier over de erbarmelijke humanitaire situatie in de Gazastrook, waar dringende nood is aan onder meer medicijnen, water en voedsel. Ziekenhuizen zijn overvol van de vele duizenden slachtoffers van luchtaanvallen. De toevoer van nieuwe hulpgoederen, water en elektriciteit wordt door Israël tegengehouden.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al humanitaire en medische hulpgoederen naar de zuidelijke grensovergang bij Rafa gestuurd, maar die grensovergang blijft nog altijd gesloten. Volgens Egypte is de grens nog dicht door Israëlische tegenwerking.

Spaanse minister: Israël voor Internationaal Strafhof dagen voor geplande genocide

Ione Belarra, de Spaanse minister van Sociale Rechten, vindt dat de Israëlische premier Netanyahu vervolgd moet worden voor oorlogsmisdaden. Ze omschrijft maandag de recente Israëlische belegering van Gaza, waarbij inmiddels duizenden Palestijnen zijn gedood, als een „geplande genocide”. Ook andere leden van de Spaanse regering hebben de Israëlische vergeldingsacties in Gaza van de afgelopen weken sterk veroordeeld.

De uitspraken hebben voor spanningen gezorgd tussen Israël en Spanje. De Israëlische ambassade beschuldigt de kritische leden van de Spaanse regering van „immorele uitspraken” en het „ondersteunen van Hamas-terrorisme”.

‘Collectieve bestraffing’
Volgens Belarra staat het militaire antwoord van Israël op de verrassingsaanval van Hamas tien dagen geleden gelijk aan een „collectieve bestraffing” voor de ruim twee miljoen inwoners van Gaza. Met het statement wil de minister er voor zorgen dat de Spaanse regering afstand neemt van de onvoorwaardelijke steun aan Israël en hoopt ze premier Pedro Sánchez ertoe te bewegen om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen. Ook minister van Consumentenzaken, Alberto Garzon, omschreef de Israëlische bombardementen op de Gazastrook als „pure barbarij”.

Hoewel de Israëlische ambassade Sánchez vroeg om zijn regeringsleden terug te fluiten, liet het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar afkeuring blijken over de „ongegronde insinuaties”. Het is niet duidelijk of Sánchez wil meewerken aan een internationale rechtsprocedure tegen Israël. Wel zei hij eerder dat het Israëlische recht op zelfverdediging alleen mogelijk is binnen de grenzen van het internationaal recht. Eerder wees Sánchez een tweestatenoplossing aan als enige mogelijke oplossing voor vrede in het gebied.

De Spaanse minister Ione Belarra wil dat de Spaanse regering afstand neemt van de onvoorwaardelijke steun aan Israël en hoopt premier Pedro Sánchez ertoe te bewegen om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen. Foto Javier Lizon/EPA

Krijgsmacht: 500.000 Israëliërs zijn ontheemd geraakt

Bijna 500.000 Israëliërs zijn ontheemd geraakt sinds de aanval van Hamas tien dagen geleden. Dat meldde een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht dinsdag aan persbureau AFP. Volgens de zegsman hebben Israëlische autoriteiten „het hele zuiden en alle plaatsen in de buurt van de [grens met de] Gazastrook” geëvacueerd. Datzelfde is gebeurd op plekken in het noorden van Israël.

Het Israëlische leger stelt dat de meeste Israëliërs op eigen initiatief hun woning hebben verlaten. De krijgsmacht probeert de achtergebleven inwoners in de buurt van conflictgebied alsnog te evacueren. „De ontheemden vinden onderdak bij familieleden in het centrum van het land, gebieden die veilig zijn”, aldus de woordvoerder.

„De situatie in Gaza is nog erger”, zei de zegsman ook. Volgens de Verenigde Naties zijn in een week tijd een miljoen Gazanen vanuit het noorden van het gebied naar het zuiden gevlucht. Vluchtmogelijkheden uit de Gazastrook zijn er nauwelijks: land- en zeegrenzen worden streng gecontroleerd. In Gaza zijn tot dusver zeker 2.750 doden gevallen sinds de geweldsescalatie; Israël telt 1.400 doden.

Israëlische luchtmacht doodt 71 Palestijnen met luchtaanvallen in zuiden van Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagochtend met luchtaanvallen zeker 71 Palestijnen gedood in het zuiden van Gaza. Dat schrijft Al Jazeera dinsdag. De Arabische nieuwszender citeert een medische bron die spreekt van zeker honderden gewonden. Ook het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft het dodental inmiddels bevestigd.

De aanvallen zouden hebben plaatsgevonden op woningen in de Palestijnse steden Rafah en Khan Younis. Het Israëlische leger bevestigt dat het in de hele Gazastrook dinsdag zeker tweehonderd luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Hoewel het in een verklaring spreekt van het onder vuur nemen van „Hamas-doelen”, zijn het merendeel van de doden volgens Al Jazeera vrouwen en kinderen.

Ook gedurende de dag gaan de Israëlische luchtaanvallen in Gaza door, zoals hier in Rafah. Foto Said Khatib/AFP

President Biden bezoekt Israël op woensdag

De Amerikaanse president Joe Biden brengt woensdag een bezoek aan Israël. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maandag bekendgemaakt na een urenlange ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In dat gesprek werden ook afspraken gemaakt over het toelaten van humanitaire hulp aan Gaza.

Blinken gaf geen details over hoe de humanitaire hulp eruit zal zien. Biden zal bij zijn bezoek ook ingaan op hulp aan Gaza. Verder zal hij bijgepraat worden over de lopende militaire operaties, zo kondigde Blinken aan. Volgens The New York Times betekent het bezoek van Biden dat het grondoffensief van Israël in ieder geval niet voor woensdag van start zal gaan.

Washington geldt traditioneel als een bondgenoot van Israël. Biden sprak eerder „zijn onwrikbare steun” voor het land en de Israëlische belegering van Gaza uit door te spreken van Israëls „recht op zelfverdediging”. De Verenigde Staten hebben ook geen voorwaarden gesteld aan hun wapensteun voor Israël. Na Israël zal Biden naar Jordanië reizen, waar hij onder meer ontmoetingen heeft met de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Anthony Blinken ontmoet de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Ariel Hermoni / EPA

Hamas toont voor het eerst video van gijzelaar

Hamas heeft voor het eerst een video vrijgegeven van een Israelische gijzelaar. Het gaat om een 21-jarige vrouw die een minuut lang in beeld is en direct in de camera spreekt. Zij zou zijn ontvoerd tijdens de aanval van Hamas-strijders op het muziekfestival in Israël, schrijft The New York Times.

Ze wordt op beeld behandeld aan haar arm. In de video bevestigt de vrouw dat ze in Gaza wordt vastgehouden. „Ik vraag alleen om zo snel mogelijk terug te keren naar mijn familie, mijn ouders en mijn broers en zussen. Haal ons hier alsjeblieft zo snel mogelijk weg”, aldus de vrouw.

Het Israëlische leger zegt in contact te staan met de familie van de gijzelaar en benadrukt „alle inlichtingen- en operationele maatregelen” in te zetten om iedereen terug te halen. Eerder op maandag maakte Israël bekend dat er 199 gijzelaars worden vastgehouden in Gaza, een hoger aantal dan tot dan toe bekend was.

Israël zegt Hamas-leider te hebben gedood

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is maandag een kopstuk van Hamas om het leven gekomen, meldt het Israëlische leger. In een bericht op X schrijven zij dat Osama Mazini is gedood, en dat hij verantwoordelijk was voor aanslagen op Israël en het ontvoeren van Israëliërs.

Hamas heeft de berichten over de dood van het Hamas-kopstuk nog niet bevestigd. Mazini gaf leiding aan de Shura-raad, dat onderdeel uitmaakt van het bestuur van Hamas. Hij speelde een belangrijke rol als onderhandelaar bij een gevangenenruil uit 2011, toen voor één Israëlische militair duizend Palestijnse gevangenen werden geruild.

Iran waarschuwt voor ‘preventieve actie’ tegen Israël in ‘de komende uren’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian heeft gewaarschuwd voor een „preventieve actie” tegen Israël, die in „de komende uren” kan plaatsvinden. Amirabdollahian sprak volgens internationale persbureaus op de staatstelevisie en zei dat alle opties openlagen. „We kunnen niet onverschillig staan tegenover de oorlogsmisdaden die tegen de bevolking van Gaza worden begaan”, zei hij.

„Leiders van het verzet zullen niet toestaan dat het zionistische regime actie onderneemt in Gaza”, aldus Amirabdollahian, die de afgelopen dagen ontmoetingen had met leiders van Hezbollah en Hamas en ook Syrië en Irak aandeed. Deze groep landen duidde de minister aan als „het verzetsfront”, dat in staat zou zijn „om een langdurige oorlog te voeren met de vijand”. Op maandag benadrukte een woordvoerder van het Israëlische leger dat de voorbereidingen voor het grondoffensief nog steeds worden getroffen.

Eerder op maandag waarschuwde de Iraanse president Ebrahim Raisi dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich zou kunnen verspreiden over de regio. Ook zei hij dat de tijd om tot een politieke oplossing te komen bijna voorbij is. Iran is een bondgenoot van Hamas en zei eerder het geweld van de terreurbeweging tegen Israël toe te juichen. Het land ontkent direct betrokken te zijn geweest bij de aanval van 7 oktober.

Amirabdollahian eerder dit jaar tijdens een bezoek aan Moskou. Foto Yuri Kochetkov / EPA

Lees verder…….