Parfumerie Douglas wil terug naar de beurs om schulden terug te dringen

De geruchten gingen al meer dan vier jaar, maar sinds deze maandag is het nieuws officieel: parfumerieketen Douglas gaat naar de beurs. Nog deze maand wil het Duitse bedrijf een notering in Frankfurt, om zo 1,1 miljard euro aan nieuw kapitaal op te halen. De keten zou daarmee worden gewaardeerd op zo’n 7 miljard euro. Douglas kiest voor een beursgang om zijn hoge schulden verder te kunnen terugdringen.

In een uitgebreide verklaring schrijft het bedrijf maandag de toelating nog „in het eerste kwartaal van 2024” te willen afronden – dat zou dan uiterlijk deze maand nog zijn. Het gaat om de verkoop van nieuwe papieren, de huidige aandeelhouders verkopen hun stukken niet. Douglas is eigendom van de Britse private-equityfirma CVC, die ook na de beursgang een meerderheidsbelang houdt, en de Duitse ondernemersfamilie Kreke.

Al in februari 2020 onthulde persbureau Reuters op basis van betrokkenen dat CVC keek naar een beursgang van Douglas, een van de grootste cosmeticaverkopers van Europa. Maar steeds waren er redenen om ervan af te zien. Eerst de coronapandemie, toen de stijgende rente, de historisch hoge inflatie, een extreem laag consumentenvertrouwen en het verslechterende beursklimaat.

Slag om de arm

Ook nu geeft Douglas nog een nadrukkelijke waarschuwing. Als de „marktomstandigheden” tegenzitten, wordt het verkoopproces alsnog gestaakt. De afgelopen jaren werden regelmatig beursgangen op het laatste moment afgeblazen omdat het sentiment bij beleggers toch zwakker bleek dan gedacht, waardoor verkopers vreesden voor een tegenvallende opbrengst. In Nederland gebeurde dat onder meer bij webwinkel bol, eigendom van supermarktconcern Ahold Delhaize, en bij elektronicawebwinkel Coolblue.

De geschiedenis gaat terug tot 1821 toen de Schotse zeepmaker John Sharp Douglas in Hamburg een fabriek opende

Volgens Reuters peilen de banken die de beursgang van Douglas nu begeleiden tot op het laatste moment het beursklimaat. Het persbureau schreef vorige week dat de aankondiging in aantocht was, maar dat de verkopers eerst nog wilden zien hoe beleggers zouden reageren op enkele invloedrijke macro-economische cijfers, zoals de Amerikaanse inflatie afgelopen donderdag.

Schotse grondlegger

Voor Douglas (4,1 miljard euro omzet, 18.000 werknemers) is de beursgang allerminst een primeur. Het concern was tussen 1969 en 2012 ook al publiek verhandelbaar, al kwam er destijds geen beursgang aan te pas. Douglas kreeg die plek aan de aandelenmarkt doordat het bedrijf werd overgenomen door de Duitse ondernemersfamilie Kreke, die destijds al eigenaar was van een beursgenoteerde keten van zoetwarenwinkels.

Ten tijde van die overname was Douglas nog maar een fractie van wat het nu is. De geschiedenis van de keten gaat terug tot 1821, toen de Schotse zeepmaker John Sharp Douglas in Hamburg een fabriek opende. Zijn nabestaanden verkochten het bedrijf aan een Duitse handelsfamilie, die er een parfumerie van maakten. Toen de familie Kreke het bedrijf eind jaren zestig overnam, had Douglas nog maar zes winkels, allemaal in Hamburg.

Onder de nieuwe eigenaar groeide Douglas echter in rap tempo, tot 2.400 winkels op het hoogtepunt. Tegenwoordig is Douglas actief in 19 landen, de eerste Nederlandse winkel werd in 1980 geopend in Eindhoven. De keten werd in 2012 van de beurs gehaald omdat de familie Kreke vond dat beleggers het bedrijf onvoldoende waardeerden.

De afgelopen jaren had Douglas het moeilijk. In de coronapandemie werkten veel consumenten vanuit huis, waar ze minder druk waren met persoonlijke verzorging. Ze kochten minder kleren, schoenen, maar ook cosmetica. In het jaar van de corona-uitbraak, 2020, viel de omzet met 6,5 procent terug en schoten de kosten omhoog, waardoor de winstgevendheid van Douglas snel terugliep.

Voor kredietwaardigheidsbureaus was dat reden tot zorgen. Door de beperkte winst had Douglas weinig ruimte voor tegenvallers. En dat terwijl het bedrijf begin 2021 een nieuw leningenpakket afsloot, zodat het ruimte had om te kunnen blijven investeren. De oude leningen werden vervangen door 2,6 miljard euro aan nieuwe, een mix van bankleningen, obligaties en hoogrisicolening tegen hoge rente.

Bovendien was het pakket ook zonder tegenvallers al flink aan de maat, zo merkten de analisten op. Door de lage winstgevendheid stond de schuld in 2021 gelijk aan zeven keer het bedrijfsresultaat. Dat is extreem hoog. Bij gezonde bedrijven is dat hooguit een factor drie. Dat was voor Douglas reden om in te grijpen. Van de 2.400 winkels werden meer dan 500 gesloten.

Betere schuldratio

Drie jaar later staat de zogeheten ‘schuldratio’ er een stuk beter bij: in september vorig jaar, aan het einde van het gebroken boekjaar van Douglas, was het nog 4,7 keer het bedrijfsresultaat. De daling was overigens vooral te danken aan dat bedrijfsresultaat, dat in twee jaar tijd verdriedubbelde. De schuld zelf steeg namelijk ook, alleen minder snel. Dat drukt stevig op de resultaten. In het laatste jaar was Douglas 465 miljoen kwijt aan financiering.

De beursgang moet daaraan iets veranderen. Naast de gehoopte 1,1 miljard euro aan nieuwe aandelen steken ook de huidige aandeelhouders voor 300 miljoen in het bedrijf. Dat geld wil Douglas gebruiken om van zijn duurste leningen af te komen. Douglas verwacht dat de resterende geldschieters daarna willen onderhandelen over lagere rentes, waardoor de schuldratio op termijn kan zakken naar twee keer het bedrijfsresultaat.