Opinie | Hamas heeft feitelijk deze oorlog al gewonnen

Oorlog De slachtpartij die Hamas in Israël aanrichtte is mede te wijten aan het falen van de politieke en militaire leiding van het land, schrijft .
Kogelgaten en bloed bij een huis in de kibboets Kfar Aza, waar Hamasstrijders vorige week zaterdag huishielden.
Kogelgaten en bloed bij een huis in de kibboets Kfar Aza, waar Hamasstrijders vorige week zaterdag huishielden. Foto Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Toen in september 2001 twee vliegtuigen zich in de Twin Towers op Manhattan boorden, waren we allemaal Amerikanen, toen in 2015 terroristen redactieleden van Charlie Hebdo neermaaiden was het bon ton je te tooien met de tekst ‘Je suis Charlie’ en toen op 24 februari 2022 de tanks van Poetin optrokken naar Kyiv waren we allemaal Oekraïners, althans de meesten van ons. Betrokkenheid is ook een accessoire, moraal tevens een geste. Ingewikkelder ligt het met het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zijn we Israëliër of Palestijn? Dat hangt soms af van de identiteit van betrokkene – er zijn Joodse antizionisten die het vuur van de ware bekeerling hebben – maar heeft uiteraard ook met politieke voorkeur te maken.

Lees verder…….