Online supermarkt Pieter Pot failliet, directeur hoopt op een doorstart

Pieter Pot, de verpakkingsvrije online supermarkt, is failliet. Een van de schuldeisers van het bedrijf, pensioenfonds BPFL, vroeg eerder deze week het faillissement aan van het bedrijf. De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag besloten dat verzoek in te willigen, zo meldt directeur en oprichter Jouri Schoemaker aan persbureau ANP.

Pieter Pot kampte al langere tijd met financiële problemen en had op het moment van faillissement 140 schuldeisers. Dit voorjaar dreigde het bedrijf ook al om te vallen, waarna oprichters Schoemaker en Martijn Bijmolt hun aandelen overdroegen. De nieuwe eigenaar was De Delicatessenfabriek, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het reinigen van de glazen potten waarin Pieter Pot zijn boodschappen leverde. Schoemaker bleef ook daarna actief bij het bedrijf, zijn medeoprichter niet.

In een poging het bedrijf te redden probeerden de nieuwe eigenaren te onderhandelen met de schuldeisers, in de hoop dat ze een deel van hun vordering zouden laten vallen. Dat proces mislukte, waarna Pieter Pot geld probeerde op te halen bij trouwe klanten. In enkele weken tijd zamelde het bedrijf zo bijna een half miljoen euro in.

Toen ook dat bedrag onvoldoende bleek om leveranciers tevreden te stellen, volgde in oktober een nieuw plan: om via crowdfunding nog eens 3 miljoen euro op te halen. Dat bedrag wilde Pieter Pot gebruiken om een deel van de schulden af te lossen. De rest van de vorderingen zou dan worden omgezet in aandelen, waarmee de schuldenlast met zo’n 800.000 euro zou worden teruggedrongen.

Toen de aanvankelijke deadline voor de actie niet werd gehaald – het bedrijf eindigde eind november op 1,3 miljoen euro – besloot Schoemaker de actie te verlengen tot aanstaande maandag. Inmiddels staat de teller op meer dan 2 miljoen euro. Schuldeiser BPFL besloot daarop niet te wachten en ging naar de rechter. Het fonds heeft een vordering van 79.000 euro op Pieter Pot.

Mogelijke doorstart

Toch geeft Schoemaker niet op, zegt hij tegen persbureau ANP. „We gaan met de curator in gesprek over een mogelijke doorstart.”

De online supermarkt Pieter Pot begon in 2019 als een duurzaam alternatief voor de reguliere supermarkt. Bij Pieter Pot zijn alle producten verpakt in glazen potten en flessen. Die potten en flessen worden via een statiegeldsysteem hergebruikt, om minder afval te produceren.

Winstgevend is het concept sinds de oprichting niet geweest, voornamelijk omdat het aantal klanten niet hard genoeg steeg om de stijgende kosten op te vangen. Volgens het bedrijf heeft het een klantenbestand van zo’n 20.000 mensen. Wat het faillissement voor hen betekent, is nog niet duidelijk. Veel klanten hebben nog potten waar statiegeld op zit, twee euro per pot, of nog een statiegeldtegoed openstaan.

Leeslijst