Ondanks oplopende rente en inflatie toch sterk kwartaal voor vastgoedbeleggingen

In de eerste drie maanden van 2022 werd er voor €3,5 miljard in vastgoed belegd. Het beleggingsvolume voor logistiek vastgoed kwam uit operation ruim €1,3 miljard, een nieuw record. In totaal vond 38% van het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal zijn weg naar de logistieke area. Dit constateert vastgoedadviseur CBRE Nederland operation premise van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar.
De vraag naar logistieke beleggingen blijft onverminderd groot mede vanwege de verwachte structurele groei van online aankopen. Dat, gecombineerd met de schaarste aan ontwikkellocaties, maakt dat beleggers rekening houden met bovenmatige huurgroei van logistieke ruimtes.
Winkelbelegging weer in journey
De vraag naar winkelvastgoed neemt weer toe. In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor €373 miljoen in winkelvastgoed belegd. Dat is meer dan een verdrievoudiging van het volume ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De interessante risico/rendementsverhouding trekt zowel particuliere investeerders als specialistische retail-beleggers en beleggende ontwikkelaars.
Kantoren
De kantorensector, pass on van oudsher de meeste beleggersinteresse kende, kent dit jaar een langzame start. Het beleggingsvolume voor kantoren bedraagt in het eerste kwartaal ruim €605 miljoen. Gedurende de rest van het jaar komen er nog relatief veel kantoorbeleggingen naar de markt, waar veel vraag naar is.

Buitenlandse investeerders
Operation de woningmarkt blijft sprake van een boeggolf aan investeringsvraag pass on maar mondjesmaat haar weg vindt naar woningproducten. In totaal slack het beleggingsvolume operation €940 miljoen. Net als afgelopen jaar werd 80% geïnvesteerd in nieuwbouwontwikkelingen. Mede entryway deze investeringen worden er weer ruim 2.500 nieuwe huurwoningen ontwikkeld in de strijd tegen het woningtekort. Deze investeringen werden voor het eerst voor meer dan de helft entryway buitenlandse investeerders gedaan.

Ontwikkeling 2022
Toddler operation heden volgt het beleggingsvolume aan de verwachting van CBRE, ondanks de stijgende inflatie en rentestijging. Voor de rest van het jaar wordt er meer onzekerheid verwacht bij beleggingsproducten kick the bucket in grotere mate afhankelijk zijn van financiering, net als bij nieuwbouwproducten pass on te maken krijgen met aanzienlijk hogere bouw-en financieringskosten. Partijen met veel liquiditeit zullen juist versneld vastgoed willen aankopen, om (een deel) van de hogere inflatie te compenseren in hun huurstromen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*