Onberispelijke wereldburger

Foto Merlijn Doomernik

Recensie Auto

Autotest De Nio ET5 Touring is ontworteld gerieflijk als hotellobby’s over de hele wereld, schrijft Bas van Putten.

Ergens op de wereld, in een designstudio van een Chinees merk. Het kan München zijn of Californië. Voor een overheadprojector staat een hippe vogel op snelle sneakers in strak gestuukt TedX-Engels zijn boodschap uit te dragen. Hij komt bij de designers en de ingenieurs van Nio de randvoorwaarden voor een nieuw model insteken.

Ze moeten de bestaande Nio ET5 sedan, concurrent van Tesla’s Model 3, tot stationcar verbouwen. De auto is er al, zou je denken, er moet alleen nog een stuk dak aan. Mis. Een Nio, Chinees premium, kan nooit zomaar een station zijn, dat moet een statement worden. Men klimt daar voor de markt hoog in de boom. Ik wil het Nio-dna, preekt de sneakerman, een amazing new chapter in the history of our brand. Dat nog maar twaalf jaar bestaat. Men zou massaal in lachen kunnen uitbarsten, maar zaken zijn zaken. De onderknuppels kennen bij voorbaat alle buzzwords van de briefing, zoals de tekstschrijver van de Troonrede van verdriet tot kansengelijkheid, kennisoverdracht en toekomstperspectief alle trefwoorden van het maatschappelijk discours afvinkt. Lijfstijl, premium, duurzaamheid, performance, het brand dna.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Nio Et5 TouringKlik op de punten voor uitleg over de detailsFoto’s Merlijn Doomernik

Hij wordt voor mannen die uit hun Model 3 zijn gegroeid maar zich nog net geen dikke stekker-BMW kunnen veroorloven, zegt de sneakerman. Om die pijn te verzachten moet hij mooi en snel zijn. Prijsindicatie: 50 tot 73, premium affordable. Via koop-/leaseconstructies kunnen ze verlokkend aan de prijzen morrelen. Nio biedt hem aan vanaf 51.000 euro met een huur-accupakket van 75 of 100 kWh, met koopbatterij all-in voor 63. En hij wordt met 490 pk zo snel dat de tot de Chinees veroordeelde vertegenwoordigers hun noodgreep in de vriendenkring kunnen verkopen als een vrije keuze. Denk erom jongens, grote getallen, horen de ingenieurs. Dus 23 rijhulpen en 33 detectoren van ultrasone sensoren tot Lidar-camera’s met groot bereik en hoge resolutie. Geef carrièreslaven brood en spelen.

De designcrew maakt er werk van. Lage neus met minimalistische designkoplampen, in Porsche-stijl een brede lichtband achter. Binnen tegendraadse materialen, lekker gek ribbelrubber in de deuren, fijn leer en mooie stoffen op het dashboard, 256 kleuren sfeerverlichting.

Foto Merlijn Doomernik

Foto Merlijn Doomernik

Nu is de ET5 Touring hier en weer is het na de grotere ET7 en EL7 een ontzettend goede auto. De vorm is beter gelukt dan de station. Dertienhonderd liter laadvolume is niet overdadig voor een combi. Op de laadvloer drukt van onderaf dan ook een stevig batterijpakket dat passagiers achterin veroordeelt tot een zithouding met opgetrokken knieën, terwijl de beenruimte voldoende is. Dat pakket laat zich bij Nio’s batterijwisselstations, in Nederland nu zeven, wel binnen vijf minuten swappen. Daar kan geen snellader tegenop, al hoef je die niet dikwijls aan te spreken met de ruime 500 kilometer actieradius van het 100 kWh-pakket in de testauto. Te zijner tijd propt Nio er met hetzelfde gemak een 150 kWh batterijpakket of een nieuw energiezuinig type batterij in, waarmee de auto nu al klaar is voor een accurevolutie. Het is een niet te onderschatten pluspunt van dit merk.

Foto Merlijn Doomernik

Foto Merlijn Doomernik

Wonderlijke keuzes

De auto is een onberispelijke, statenloze wereldburger, ontworteld gerieflijk als hotellobby’s over de hele wereld. Het kan Toronto zijn of Marrakech, geen teken van couleur locale. Op het beeldscherm achter het stuur bewegen de door de detectoren waargenomen auto’s, fietsen en voetgangers zich navenant verloren voort in een optisch vacuüm zonder zichtbare wegen. Even ontheemd de blanco knoppenclusters op het stuur zonder de vertrouwde symbolen voor telefoon, volumeregeling of cruise control. Zoek maar uit hoe het werkt. Bij die ontdekkingsreis stuit je op wonderlijke keuzes. De verstelling van spiegels en stuur verloopt bizar omslachtig via het schermmenu ‘positie aanpassen’. Eerst op het scherm het verstellingsdoel aanvinken, daarna je keus bevestigen met het icoon ‘afstellen starten’. De linkerspiegel bedien je vervolgens met de linker controller op het stuur, de rechterspiegel en het stuur met de rechter. Hopeloos. Vroeger zat er, tien keer beter, voor het stuur een joystick op de stuurkolom en voor de spiegels eentje in het deurpaneel. Nio doet liever Tesla na, dat een vergelijkbaar procedé hanteert, maar zijn bedieningsroutes efficiënter organiseert. Dat plagiaat gaat ver. In het submenu ‘Parkeerscenario’s’ imiteren de instellingen Huisdiermodus en Kampeermodus één op één Tesla’s Dog en Camp Mode, die het interieurklimaat leefbaar houden voor achtergebleven honden of spontane wildkampeerders. Brand dna, kuch. Niettemin: ik hoop voor Volkswagen dat de aanstaande ID.7 even goed is.

Lees verder…….